用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教
樓主: cccolin
go

老師上課冇教,,多數留番比家長自己教

唔奇,以我所知,有d小學考試範圍係考前一兩個星期出,但考期前一兩日可以趕到一堂"教"三至四課書,平時d工作紙或功課可以有D唔咗無派返都得.講到"自學",本人認為小學生涯好難自學,六年小學就應該係打好基本功,上到中學先可以講自學.奈何而家小學當你中學生咁,又project,又newspaper cutting report等,有幾多小學生可以自己應付到吖?
老師唔會唔知果d高難度功課唔係學生自己做,仲會做吓統計,父母做舉手,補習老師做舉手,咁即係咩意思?

原帖由 Carmen2004121 於 11-6-3 01:07 發表
現今香港小學模式是 < 辦學 > 已不是 < 教學 >了 .

中學也有這樣問題,課程無教考試要考,學生自已溫,功課又無改.........;(

中學生就話可以自學姐, 小學係用來打好基礎, 學校唔教好, 何來有基礎?? 中學怎能自學??? 不過, 我發現呢d情況好多時都在津校時常發生的.  如果經濟能力許可的話, 讀私校/直資的小學較為理想.  其實, 唔駛交學費, 換來老師教得唔好, 小朋友科科要補習, 條數係番度. 最慘仲係浪費咗d時間. 小朋友連玩的時間都沒有了.

回覆 9# 排骨媽媽 的文章

Could you kindly pm the school names for me, my child just enrolled in a famous school, I don't want in this situation.  Thanks

回覆 9# 排骨媽媽 的文章

Could you kindly pm the school names for me, my child just enrolled in a famous school, I don't want in this situation.  Thanks

My kid's school teachers (right, it's "teachers") are always absent from school (on average about 2 times per week). Because of this , my kid keeps on watching ETVs at school. Fortunately, he can learn a lot out of the ETVs and able to tell me what he has learnt.
My kid's class teacher is so "hea" that you may think he is about to retire next year. I have reflected to the principal, but still no change! 唉! This is government school! Better to trust yourself!

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-6 00:03 發表
原來有咁多學校d老師都係唔老套, 本先我以為係我個囝果間學校係咁, 考試前兩天先派回工作紙, 作業, 測驗卷....., 點夠時間溫呀??? 平日上堂又唔多教書, 淨係不停地比ETV d學生睇, 連功課都要家長幫手改埋. 真係唔知d ...

我囝從k3開始我已經令領悟到呢個真諦,返學唔係學習,係將小朋友已學的東西返到學校大晒冷
講真啊!d老師咁鬼多野做,一陣話去參觀、去旅行、做評估、攪活動咁啦,又要應付家長來電[我都周之無日打去比老師 ]每個星期梗有老師唔得閑,邊有時間,不過你話有冇講過已派工作紙,我答你一定有,老師係一定會講,可能小朋友無留意老師已經講左,你要聽清楚係有"講"炸,唔一定有教,因教ge定義人人唔同,可能d資優的咪明晒,係我自己的唔叻咪唔得囉[我覺得我咁諗開心d]。
我囝英文科係成日會派張紙番黎滿晒生字,咁做媽咪就要知"訂",拿拿聲背晒佢,咁到考試就會大派用場

係呀!越來越多名校都係咁,靠d學生自學,又比d根本學生自己係做唔掂既野佢地做  即係要家長自己教同做囉,但係唔係個個家長有咁的時間同學歷教呀 但小學生返學唔係應該係學校學多d野咩???做乜要返左成日學,仲要放學再不停補補補呀...... 好辛苦

聽你地咁講真係好擔心! 我囝囝今年升小一, 請問你地小朋友係唔係讀津小/官小, 抑或直資名校都係咁?

我囝讀官小,越出名越多課外野攪。慢慢你就慣啦

原帖由 wtma 於 11-6-9 14:45 發表
聽你地咁講真係好擔心! 我囝囝今年升小一, 請問你地小朋友係唔係讀津小/官小, 抑或直資名校都係咁?

我有時覺得, 唔使咁辛苦幫佢考甚麼名校了, 反正到時都係自己教/學, 隨便一間不太差的算了, 到小三/小四如果成績好再叩門, 其實可唔可行呢?

我個女讀間津校嘅老師有教書!呀女每日返到屋企,教返我轉頭,不過佢緊有啲唔識,我咪同佢解釋返。所以唔好一竹高打一船人!

我個間係津校.  私校同直資較少出現此情況.
原帖由 仔得媽 於 11-6-9 15:02 發表
我囝讀官小,越出名越多課外野攪。慢慢你就慣啦

學生上堂不停看ETV, 老師瞓覺, 唔改作業, 一年一科轉5個老師, 考試前老師可以請了成個月假, 唔會同家長交代.  雖然係唔駛我地交學費姐, 但係都唔好用呢d態度教小朋友, 浪費了他們的時間和能力.  曾經想反映比校長知, 但係怕影響小朋友, 又或者校長係知道的.  如果唔係入到嚟讀先知係差, 就算係幾出名的學校, 我都唔會比小朋友入嚟讀. 現在唯有靠自己.
原帖由 TomatoCat 於 11-6-9 09:20 發表
My kid's school teachers (right, it's "teachers") are always absent from school (on average about 2 times per week). Because of this , my kid keeps on watching ETVs at school. Fortunately, he can lear ...

名校從來都没有變,我以前中四整年都只交一篇作文,大部分的學科都教不完。可能你們對名校有美丽的誤會。

回覆 8# bbmama1109 的文章

好鬼贊同bbmama1109 同兔仔得媽講!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

回覆 22# 排骨媽媽 的文章

"名校"只係好在讀書氣氛, 個個家長都好緊張仔女學業, 令你都唔敢鬆懈! 另一個更多人關注嘅係學生家庭背景唔會太差, 識d同學仔"可能"冇咁壞!
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 karen55407 於 11-6-9 18:36 發表
我個女讀間津校嘅老師有教書!呀女每日返到屋企,教返我轉頭,不過佢緊有啲唔識,我咪同佢解釋返。所以唔好一竹高打一船人!

我都認為學校有教, 我常常檢討自己小朋友唔識好大機會係佢上堂唔留心.
不過我覺課程進度確實係快得滯, 我又好唔明而加 6月就差唔多教晒D書考埋試, 仲有成個幾月先放暑假, 呢個幾月都係返半日, 點解要咁樣? 點解唔分開來教?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

U will only know the school after u have joined it. 騎虎難下!

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-9 22:29 發表
學生上堂不停看ETV, 老師瞓覺, 唔改作業, 一年一科轉5個老師, 考試前老師可以請了成個月假, 唔會同家長交代.  雖然係唔駛我地交學費姐, 但係都唔好用呢d態度教小朋友, 浪費了他們的時間和能力.  曾經想反映比校長知, ...

你講得好啱! 真係有早知, 冇乞衣.... 如果一早知道學校係咁, 一定唔會比小朋友入去讀, 寧願讀私校.  簡直係浪費時間和精神.
原帖由 TomatoCat 於 11-6-11 22:37 發表
U will only know the school after u have joined it. 騎虎難下!