用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教
樓主: cccolin
go

老師上課冇教,,多數留番比家長自己教 [複製鏈接]

你講得對呀!認同呀!!

原帖由 兔仔得媽 於 11-6-9 10:26 發表
我囝從k3開始我已經令領悟到呢個真諦,返學唔係學習,係將小朋友已學的東西返到學校大晒冷
講真啊!d老師咁鬼多野做,一陣話去參觀、去旅行、做評估、攪活動咁啦,又要應付家長來電[我都周之無日打去比老師 ]每 ...

其實直資都有呢D情況KA, 教得太快太深, D功課番來都唔識做, 要搵大人幫手先攪得掂.  小朋友享受唔到學習既樂趣, 冇成功感......

我最怕中數常三科由兩位體育科老師,成日帶隊外出比賽,考試事一星期d考試內容都未follow好,9堂有7堂冇老師上堂,係到自修,考試日d家長電話不停打,因為某d作業未改正,唔知答案點温習???

[quote]原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
9堂有7堂冇老師上堂,[/quote]

好有問題喎, 我認為你應該同校長傾吓!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 3# 謙仔媽咪 的帖子

你都好呀! 雖然係又快又深, 起碼老師都肯教先啦! 我果間, 教都冇教就叫你返屋企做, 老師又唔改習作, 跟本都唔知d學生識唔識. 唉! 都唔知係d咩名校.

回復 3# 呀夢 的帖子

你講得好啱呀! 不過, 除咗PE老師之外, 我都好怕教主科的老師要負責訓導校隊, 如朗誦, 唱歌....., 老師時常失踪, 一係就遲咗嚟上堂, 到課室收完功課已打鐘落堂. 真係無眼睇.

其實, 校長點會唔知呀! 就算同佢講咗都無用, 學校心諗, 名校大把人等住讀, 配合唔到學校嘅教學方法請另搵出路. 佢地跟本唔憂無人讀.  除非真係打算唔比小朋友留係學校讀, 否則還怕影響小朋友.  真係唔知依家d名校點解會咁教學.
原帖由 kikiboy 於 11-6-12 14:01 發表
[quote]原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
9堂有7堂冇老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115上堂,

好有問題 ... [/quote]

回覆 45# 排骨媽媽 的文章

我真係見識少咯, 原來有d名校係咁架?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 44# kikiboy 的帖子

因為運動比賽會幫學校攞好多獎,尤其今年,比賽成績好好,校長係唔會埋嘅,有成績差家長同佢傾過,佢話係小朋友能力問題,叫家長帶小朋友去補習喎!

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-12 15:25 發表
你講得好啱呀! 不過, 除咗PE老師之外, 我都好怕教主科的老師要負責訓導校隊, 如朗誦, 唱歌....., 老師時常失踪, 一係就遲咗嚟上堂, 到課室收完功課已打鐘落堂. 真係無眼睇. ...
係呀!我仔就係咁同我講,話呢d老師上堂會遲10分鐘到,而學校規定老師10分鐘唔到課室,班長要去找老師,隔離班試過成堂冇老師,有個adhd同學走咗出走廊玩門,夾親手指。

排骨媽媽,

可否pm 我知是哪間學校?

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-9 22:20 發表
我個間係津校.  私校同直資較少出現此情況.

可否pm津校名給我?小朋友現讀k2,明年升小一了

我亦覺得香港已變得一個k形社會,媽媽要讀書叻才有叻小朋友,所以沒有大學學歷的媽媽不要生小孩!

全中!根本不能 (even 小小) 依賴學校,自己最靠得住.
學校變成只是一個平台等你知道每級要識D mud.
等學校教德育&禮貌就仲弊,所以而家D小朋友品德相對差,父母不懂教,就很易從小朋友身上反映出來.

原帖由 primary2007 於 11-6-26 07:32 發表
我亦覺得香港已變得一個k形社會,媽媽要讀書叻才有叻小朋友,所以沒有大學學歷的媽媽不要生小孩!

相比之下,咁我個女間學校真係好好。平時上堂老師已經講解得好明白。返到屋企功課我完全唔駛跟。功課量適中。至於考試,範圍三星期前就派。中英科仲有一張checklist俾家長check番有冇工作紙唔見/漏咗。考試前老師又會俾模擬試卷學生做。家長又可以網上download pass paper .

我個女由小一開始至依家六年班,都是靠補習老師。單靠學校老師,真係唔得。雖然我可以自己教佢,但我冇可能唔做野全職睇佢功課,更唔想因為教佢時忌唔住發脾氣,影響親子關係。

不過,搵補習老師都好麻煩,要搵個好既,好講運氣。

回復 5# Carmen2004121 的帖子

x2

排骨媽媽,

可否pm 我知是哪間學校?

原帖由 排骨媽媽 於 11-6-12 23:29 發表
其實, 校長點會唔知呀! 就算同佢講咗都無用, 學校心諗, 名校大把人等住讀, 配合唔到學校嘅教學方法請另搵出路. 佢地跟本唔憂無人讀.  除非真係打算唔比小朋友留係學校讀, 否則還怕影響小朋友.  真係唔知依家d名校點 ...

英華小學也有這個問題發生,還有賣了書沒有教都有呀!

排骨媽媽, 我都好好奇, 想知呢間學校係邊間, 可否PM我?

仲有, 如果咁離譜, 其實可以打去教育局投訴架喎, 再唔係打去蘋果呀~
‹ 上一主題|下一主題