用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 鑽石山靈糧幼稚園 鑽石山靈糧幼稚園
go

鑽石山靈糧幼稚園 [複製鏈接]

請問有無小朋友是讀緊這間學校? okay 嗎? 可否提供學校情況? 因為藍田那間更換老師比較嚴重? 請問這間有這情況嗎?
   2    0    0    0

我朋友個女從鑽石山分校畢業,間中得閒會番去做小老師幫手,佢話仲見到好多以前的老師,佢畢業都有5、6年,當時D老師已好有經驗,同一班團隊工作得久一定有佢地嘅優勢。仲有,我朋友話最喜歡佢地嘅內聯網,每日可以上去睇番自己當天上課的相,好似有時有video添。總之佢話入到間學校嘅氣氛好開心。自己打電話去約,好似可以安排參觀(好多學校都收收埋埋•_•)

佢地活動教學, 有朋友話怕D野唔深, 上小學可能追得辛苦. 請問有無甘既情況?

回覆 3# muima 的文章

muima:
我有兩個小朋友,大囡剛於去年在鑽石山靈糧畢業,二囡正讀低班...
鑽石山這邊的老師團隊比較穩定,老師流失量很低,舊年都是是兩個,由鑽石山調去藍田...

麥兜MaMa :
靈糧的中文是OKay的,因為每一年都會派字卡,也有請聽我讀計劃,如果家長沒有放埋一邊,乜都唔幫小朋友做o既話,識字量足以應付小一...

至於英文,學校也有字卡,除了每星期有兩節英文堂,某些分區時間及早會也有外籍老師在場,認字量也不少,靈糧本身功課不算多,多出的時間其實最適宜讓小朋友在幼稚園初期作大量課外閱讀,加強他們的認字量和學習興趣...

至於是否足夠,坦白說,小一和幼稚園的課程當然不同,小朋友讀任何一間幼稚園,家長也需要因應各小學進度及程度幫助過度和適應,如打算讓小朋友入讀英文小學,當然要加強小朋友的英語能力...
我家有三寶

原帖由 fostermak 於 11-6-8 00:57 發表
muima:
我有兩個小朋友,大囡剛於去年在鑽石山靈糧畢業,二囡正讀低班...
鑽石山這邊的老師團隊比較穩定,老師流失量很低,舊年都是是兩個,由鑽石山調去藍田...

麥兜MaMa :
靈糧的中文是OKay的,因為每一年都會派字卡,也 ...

Hi fostermak,

謝謝你回應, 請問你大女現在那間小學讀, 辛苦嗎

另外, 你知不知道今年會有老師轉左藍田嗎?

muima:
我大囡現於直資的小學就讀,應該屬於活動教學,主張愉快學習,功課量唔算多,進步快,數學同英文都教緊二年級上學級課程,囡囡同我都唔算辛苦,亦適應得好快同好好,因為呢間係佢自己揀o既同最喜歡o既...

今年會有老師轉左藍田?呢個暫時真係唔知

uote]原帖由 muima 於 11-6-8 12:37 發表

Hi fostermak,

謝謝你回應, 請問你大女現在那間小學讀, 辛苦嗎

另外, 你知不知道今年會有老師轉左藍田嗎? [/quote]
我家有三寶

原帖由 麥兜MaMa 於 11-6-7 23:51 發表
佢地活動教學, 有朋友話怕D野唔深, 上小學可能追得辛苦. 請問有無甘既情況?

有朋友話見到我ge分身開post   嚇得我    嗱嗱臨上來睇   好彩   差少少

回復 7# 麥兜媽 的帖子

幸會. 甘橋. 用埋同一個名.

阿囝今年先n K1, 因此之前係去開BK多D.

想問一下,如果想報名,BB要幾大時報呀。

引用:muima:我大囡現於直資的小學就讀,應該屬於

原帖由 fostermak 於 11-06-08 發表
muima:
我大囡現於直資的小學就讀,應該屬於活動教學,主張愉快學習,功課量唔算多,進步快,數學同英文都教緊二 ...
Hi fostermak, 可否講下你大囡讀邊間小學?真正活動教學,小朋友又讀得開心,好似好難搵。

回覆:fostermak 的帖子

吾好意思,請問鑽石山靈糧,上午班和下午班分別大吾大呀?thanks

hktonyt 發表於 12-11-26 12:29
吾好意思,請問鑽石山靈糧,上午班和下午班分別大吾大呀?thanks

唔好意思,冇諗到咁耐o既post仲有人留意添...
上下午班分別唔大,例如K1A咁,都係果三位老師教番,因為我囡囡當年K1讀左半學期下午班,再轉上午班,所以係一樣...
我家有三寶

回復 Giyo 的帖子

Giyo:

大女讀優才,二女剛剛升小一,讀真道,兩間都係直資同活動教學...

三妹都打算俾去返靈糧,可能有機會同你小朋友做同學...

至於真正活動教學,應該係真道,默書不死板,亦不傳統,例如英文默書,

老師會精心設計一份功課,指示家長教小朋友如何溫習生字,例如每星期要默五個生字,第一頁要小朋友重寫有關某個生字的句子,再根據句子意思圈出旁邊正確的圖畫,然後在另一頁將該生字寫幾次,要小朋友先讀生字,寫完再遮住生字試下串,小朋友很容易學識了...

優才都係活動教學,但默書偏向傳統形式,英數教學進度快半年至一年,但功課量少,鼓勵小朋友多閱讀,小朋友都鍾意返學...

我家有三寶

好謝分享,我宦有朋友都讀僅優才,我都好鍾意

fostermak 發表於 12-11-28 13:57
唔好意思,冇諗到咁耐o既post仲有人留意添...
上下午班分別唔大,例如K1A咁,都係果三位老師教番,因為我囡囡 ...

Hi Fostemak
請問你知吾知轉了直資後仲多吾多其他收費?教學同未轉之前有什麼分別?Many thanks

回復 hktonyt 的帖子

唔係轉直資,係冇左學券,學費會貴左,由之前幾百元調整至近$3000一個月...

我家有三寶

學費每月$3000, 另$190茶點費,書簿費、雜費每學期交一次

回覆:fostermak 的帖子

唔好意思,而家用手電上EK,但睇唔到全港幼稚園呢度,所以好少入黎度...其實以前我大女讀過上午同下午,分別不大,都係同一班老師教...
我家有三寶
‹ 上一主題|下一主題