用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 可否分享有關訓練專注力的遊戲?
go

可否分享有關訓練專注力的遊戲? [複製鏈接]

朋友的兒子比老師投訴佢唔夠專注力,叫個細路係屋企玩夾豆。請問各位媽咪仲有冇其他好玩的遊戲?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我自己有買呢d書, 全部都係紙上遊戲, 有時間就做一版:
http://www.cite.com.tw/act/box_cite/SR0051/attention.html
一系列的, 可以揀適合小朋友程度既書
(如果有人o係大陸買簡體版, 平好多)

另外可以陪佢玩棋, 飛行棋康樂棋波子棋, 等佢訓練下耐性同社交, 仲有學識輸

原帖由 autunmbb 於 11-5-31 08:48 PM 發表
朋友的兒子比老師投訴佢唔夠專注力,叫個細路係屋企玩夾豆。請問各位媽咪仲有冇其他好玩的遊戲?

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 小朋友去上專注力班(留意下小童群益會, 保良局等都有course, 價錢都好合理的), 導師有教玩迷宮, 玩完之後要求小朋友用顏色筆去油返條路出黎(呢下佢地至最憎, 覺得side時間), 咁可以訓練持久性專注力

請問仲有無改善專注力的玩具可以提供一下. 謝謝!

回覆 3# Charlotte_mom 的文章

Hi Charlotte mom

Where did you buy these books? Thanks.

醒目開學勳章 王國長老

回復 6# DMJ103 的帖子

我O係天地圖書買, 3聯都好似有, 商務無架, 你可以打去問左先就唔駛白行一轉(繁體版好似80幾蚊)
之前O係新華書城見過簡體版, 30蚊咋, 你見都唔係太多INSTRUCTION, 你識睇果幾粒字就OK, 而家搬左去觀塘唔知近唔近你喇
http://www.newchinabooks.com/
‹ 上一主題|下一主題