用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 什麼打印機和手提電腦最實用?
樓主: zhiyin2004
go

什麼打印機和手提電腦最實用? [複製鏈接]

原帖由 CrabPincers 於 11-5-30 11:50 發表

呢個問題, 學校會答你
學校library 有pc 借, 同學可以隨時返學校用黎做功課
上網都得...........學生吾係必需一定要買notebook/software license

你地學校對學生幾好wor,但我估未必大多數學校會咁做,行政上,老師,校工,起碼做多咗工夫,真係要睇ha讀邊間.

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-5-30 12:03 發表

你地學校對學生幾好wor,但我估未必大多數學校會咁做,行政上,老師,校工,起碼做多咗工夫,真係要睇ha讀邊間.

我以為間間都係甘咋wor
有次我屋企部printer 無toner, print 吾到功課
呀女話拿返學校print 都得............甘我吾知收吾收$ 啦

原帖由 ha8mo 於 11-6-2 18:20 發表
其實你地屋企用全老正軟件?

定係全open source?都是open source高手?

俾錢用正版軟件(包括OS,防火牆,防病毒),又唔係貴,又冇咁易中病毒和被人落Trojan,d人買個原裝LV就捨得,睇碟睇老番,軟件用老番,乜嘢心態.Linus,OpenOffice果d你用但大多數人唔用,自己玩吓可以,要同人夾好煩.

電腦生產商惠普HP在中國內地回收七萬八千個,有潛在著火危險的手提電腦電池.國家質監總局說,回收的電池在零七年七月至零八年五月生產.由於存在缺陷,電池可能過熱,熔毀甚至著火.惠普過去兩年亦以同樣原因,合共回收三萬多個手提電腦電池.

原帖由 ha8mo 於 11-6-2 18:20 發表
其實你地屋企用全老正軟件?

定係全open source?都是open source高手?

OS 全部正版, 其他全部freeware!!!

醒目開學勳章

原帖由 ha8mo 於 11-6-2 18:17 發表

我實在離開中學太久
不知中學如何規管學生在校打印
但我在某某院校時,係有類似以下安排的
每學年學生有個quota
等我下次記得就問下個親戚先

個案四:列印太多
問題:學校發現列印太多,紙及碳粉的支出龐太,希望有方法限制 ...

呵, 我真係吾知佢地點計啦.......但影印就一定要收$

另外, 我屋企用的全部都係比$ 買的正版
有D 係FREEWARE

很多謝各位的意見:)
暫時打算趁暑假promote先買會平d

豐澤sales推介printer
-Epson ME330 $550
-ME Office 620F $888
-Stylus Office TX600FW $1388

順帶一問, 傳統有線printer定係無線好用d?

原帖由 zhiyin2004 於 11-6-9 00:55 發表

順帶一問, 傳統有線printer定係無線好用d? ...

無線printer都有分Wi-Fi定Bluetooth,如果你屋企用開Wireless LAN,咪Wi-Fi printer lor.其實我覺得插條USB cable鬼咁方便,屋企個Wireless LAN日開夜開,個wireless access point emits 2.4ghz/5ghz radio waves,距離咁近,同叮嘢照微波爐無乜分別,你諗你.

順帶一提,誠哥d sales你都信?梗係佢個倉Epson砸咗好多貨.

原帖由 zhiyin2004 於 11-6-9 00:55 發表

順帶一問, 傳統有線printer定係無線好用d? ...

睇你多唔多desktop電腦同位置, 我就兩部notebook + 1台 desktop, 我用有線既, 因為又唔係成日print野, 而notebook又可攞去printer位置到print, 再唔係就落手指搵第二部機print, 而且wifi真係唔好長開/長用.....
‹ 上一主題|下一主題