用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 什麼打印機和手提電腦最實用?
go

什麼打印機和手提電腦最實用? [複製鏈接]

孩子升上中學,很多功課需要打印。
為方便想買打印機及手提電腦,請問各位有什麼實惠好介紹?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 zhiyin2004 於 11-5-26 21:35 發表
孩子升上中學,很多功課需要打印。
為方便想買打印機及手提電腦,請問各位有什麼實惠好介紹?

實用定最平?
我自己之前就用inkjet, 但好快就要換ink, d ink 又貴, 耐左吾用又乾, 所以最後換左brother colour all-in-one printer, 有埋wi-fi, 即係屋企幾部機, 同時用都得, 還可以吾駛一定駁住部電腦, 放係邊都得

至於notebook 就用hp, 但極之吾掂, 最後買多一部fujitsu

醒目開學勳章

補充一句
brother printer, 我用左8個月, 岩岩先要換tone, 但d toner 都幾貴, 乜野色都係500元一盒, 話可以print 2,200張

醒目開學勳章

聽過FORTRESS D SALE話,EPSON 同 BROTHER INK JET PRINTER 都係要獨立COLOUR INK CART.

WARNING: 我隻EPSON STYLUS CX9300F 好麻煩GAR!  冇一隻顏色的墨,就像被人點左穴一樣,唔郁得!

而朋友是HP用家,HP INKJET 就比較平及耐用。又有代用墨,平好多!

原帖由 CrabPincers 於 11-5-27 09:33 發表
補充一句
brother printer, 我用左8個月, 岩岩先要換tone, 但d toner 都幾貴, 乜野色都係500元一盒, 話可以print 2,200張

inkjet printer 一般分兩種, 一係機連打印頭, 機會貴d墨就平, 另一種打印頭係墨盒, 所以機價平但墨盒貴.
Epson 以前係機連打印頭, 壞處係一段時間唔打印就塞打印頭, 比錢整或買過部, 而家果d唔知重會唔會塞頭, 因為太耐冇用過呢個牌子.
HP 前幾年用過printer, 從此對HP d野不敢恭維, 安裝driver都成45 min分鐘, 選左唔上網登記部機, 但每印幾次後就會要我重新安裝driver, 又出上網登記選項....
Brother 冇用過, 不過屬於平價機..
Canon, 用過兩部, 平同 "com"用, 而家用打針式補充墨汁, 不過唔識攪都幾麻煩, 不過可以帶個墨盒去鋪頭比人加墨, ~$2x黑色, 其他顏色唔知幾錢....

notebook 用過以下牌子 :
sony : "com", 靚, 貴
acer : 用左5年都未壞, 不過慢得滯送左派比人
lenovo : 有部用左兩年到壞左, 報價整嚇死人, 而且維修部既服務態度使我唔會再買佢d野, 但我重有部用左年半, 都驚緊.....
dell : 剛買兩個月, 暫時ok.

Notebook, jujitsu 或 hp. 等暑假university program買.

laptop computer以前IBM不錯,但自從聯想收購後這個Lenovo便不敢恭維,肯付鈔的話可先考慮Fujitsu.

學生哥用大芒無咁壞眼,
eg.Fujitsu lifebook AH531 preloaded Windows 7
15" monitor,standard 2gb ram, hard drive 500gb $8xxx

Tips:2gb ram唔夠用,加ram的話,先要確定Windows是32bit定64bit,老實說,當然揀64bit,如果用Windows 7 64bit的話,加ram可加多過4gb,為了使用dual channel優化特性,要兩條同一牌子同一容量去加,eg.4gb (2條2gb),8gb (2條4gb),如果用Windows 7 32bit的話,maximum 4gb ram,再加都是浪費.

學生哥用正版軟件好應該,
Microsoft Office 2010學生版$999
pdf converter 有很多freeware
Sun Java, Adobe flash player -- freeware

Canon Pixma MX416 $8xx
all-in-one inkjet printer 平靚正  scan, print, fax, copy, Wi-Fi,etc.

如果大量打印當然以用toner的laser printer成本較平,但機貴toner貴,而且傳聞toner dust在密封室內多少對健康有影響.

幫唔幫到你?

Apple and Toshiba 又如何?

初中生,如果又唔咪用來打機,買部平平地電腦做文書就足夠,但最好最少有13吋monitor,方便長時間看。
我有兩個同事說三星的維修部既服務態度極差,Acer機幾好用。
Brother all-in-one printer加直接插入的代用墨是不錯的選擇,加墨又方便和平,我仔仔用了幾年,十分好用和方便,他每年大約印千多張紙,十份耐用,但因為是機連打印頭,所以最好每隔兩三天要印最少一張紙,防止塞咀。

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-5-28 23:12 發表
l學生哥用正版軟件好應該,
Microsoft Office 2010學生版$999
pdf converter 有很多freeware
Sun Java, Adobe flash player -- freeware.

我買學生版OFFICE 2010, $599咋WOR

原帖由 CrabPincers 於 11-5-29 14:10 發表

我買學生版OFFICE 2010, $599咋WOR

這個$999是三個用戶(3 licenses)的現時市場價,並不是做promo或清貨,我不是做格價,是否有更平我都不清楚,如果學生確是有即時需要用的話,家長也未必太計較,如果等得可等到暑假電腦做學生promo,甚至年尾電腦節排隊搶平貨,家長各有各做.此外,還有水貨Office Professional Academic 2010比學生版多Outlook, Access, Publisher,都是賣$6xx-7xx,我只是提供一些參考資料而已,家長如何選擇,也與我無關.

notebook 而家好多都跟 office starter, 免費但少左 powerpoint 同功能少左d(好似), 或用openoffice, 免費, 功能都ok及兼容, 不過唔識攪既話, 建議用翻 ms office...
講開 office, 我以前投訴過個仔小學, 電腦果科要返屋企用MS word做功課, 果陣MS office 重要成$15xx, 我投訴點解要教比錢既軟件? 假設人人屋企有電腦或有MS office?
而家佢讀間中學, 交功課/report/project 等全部都可以用openoffice格式交
初中既notebook可考慮 14~15吋, 平既$4xxx到都OK, 我買既notebook全部都係$4xxx..............

醒目開學勳章

原帖由 LittleKidult 於 11-5-30 09:09 發表
notebook 而家好多都跟 office starter, 免費但少左 powerpoint 同功能少左d(好似), 或用openoffice, 免費, 功能都ok及兼容, 不過唔識攪既話, 建議用翻 ms office...
講開 office, 我以前投訴過個仔小學, 電腦果科要 ...

但我女果間, 要做presentation (要save 係手指, 拿手指返學插入notebook 樹做), 直頭講明一個software 做, 我吾記得係乜東東啦......吾知係吾係因為甘, 所以開學初, 就已經有通告, 有學生版的sofware 賣, 好彩我見平, 買左套.........

出年開學, 如果有, 買多一套stand by (license 問題)

還有, 學校intrant 上邊的notes 都係用docx 黎save, 即係話, 如果還用緊2007之前的office, 緊本就開吾到..........迫住d 家長去買新的version

原帖由 CrabPincers 於 11-5-30 09:59 發表

但我女果間, 要做presentation (要save 係手指, 拿手指返學插入notebook 樹做), 直頭講明一個software 做, 我吾記得係乜東東啦......吾知係吾係因為甘, 所以開學初, 就已經有通告, 有學生版的sofware 賣, 好彩我見 ...

其實呢d咪方便學校d技術人員囉, 佢地唔使煩, 乜都唔使點攪, 迫家長去跟, 下次出MS office 2020, 家長又要買過個新software...........

原帖由 CrabPincers 於 11-5-30 09:59 發表

還有, 學校intrant 上邊的notes 都係用docx 黎save, 即係話, 如果還用緊2007之前的office, 緊本就開吾到..........迫住d 家長去買新的version

另一較煩方法是Microsoft也提供兼容舊版Office的converter,
http://office.microsoft.com/en-us/word-help/open-a-word-2010-document-in-an-earlier-version-of-word-HA010370115.aspx

http://office.microsoft.com/en-us/word-help/open-a-word-2007-document-in-an-earlier-version-of-word-HA010044473.aspx
不過,正如你說,現時這類正版軟件比之前平得多,我自己都學你咁,使用最新版本.

原帖由 LittleKidult 於 11-5-30 09:09 發表
講開 office, 我以前投訴過個仔小學, 電腦果科要返屋企用MS word做功課, 果陣MS office 重要成$15xx, 我投訴點解要教比錢既軟件? 假設人人屋企有電腦或有MS office?
而家佢讀間中學, 交功課/report/project 等全部都可以用openoffice格式交

d窮學生屋企連開餐都成問題,小學有很多小組專題研習,中學又group projects,分工做時如果話自己無Powerpoint,甚至無電腦,同學未必會體恤,大多避之則吉,學校又怎樣處理這些問題?這些家長同學咪寧願少吃餐,電腦錢咪慳lor.

原帖由 redkoni 於 11-5-30 10:50 發表

d窮學生屋企連開餐都成問題,小學有很多小組專題研習,中學又group projects,分工做時如果話自己無Powerpoint,甚至無電腦,同學未必會體恤,大多避之則吉,學校又怎樣處理這些問題?這些家長同學咪寧願少吃餐,電腦錢咪慳l ...

電腦/科技係未來趨勢, 唔可以慳, 但用係software買license黎學習, 我覺得有保留, 其實Microsoft可以出d免費版本比學生係學校/屋企用, 只要做多d防盜, 例如加水印或每頁/file加學生license編號等, 已經可以有效防止其他人盜用.

原帖由 LittleKidult 於 11-5-30 11:18 發表

電腦/科技係未來趨勢, 唔可以慳, 但用係software買license黎學習, 我覺得有保留, 其實Microsoft可以出d免費版本比學生係學校/屋企用, 只要做多d防盜, 例如加水印或每頁/file加學生license編號等, 已經可以有效防止 ...

我也讚同你,Bill Gate自己咪真金白銀攞錢出來行善,只不過未能覆蓋咁多不同層面,但Microsoft咁大企業,一句"必須向股東交待"巳經限制任何有機會影響企業盈利的政策.

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-5-30 10:32 發表

另一較煩方法是Microsoft也提供兼容舊版Office的converter,
http://office.microsoft.com/en-us/word-help/open-a-word-2010-document-in-an-earlier-version-of-word-HA010370115.aspx

http://office.microsoft.c ...

如果平的話, 就吾攪甘多野啦
學校上cl, 都係用最新版本黎教學
貴既, 就話先用呢d 方法
如果好似早幾年, 未有學生版甘平, 我都會用你上邊的方法

醒目開學勳章

原帖由 LittleKidult 於 11-5-30 11:18 發表

電腦/科技係未來趨勢, 唔可以慳, 但用係software買license黎學習, 我覺得有保留, 其實Microsoft可以出d免費版本比學生係學校/屋企用, 只要做多d防盜, 例如加水印或每頁/file加學生license編號等, 已經可以有效防止 ...

呢個問題, 學校會答你
學校library 有pc 借, 同學可以隨時返學校用黎做功課
上網都得...........學生吾係必需一定要買notebook/software license
‹ 上一主題|下一主題