用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩同陳守仁, 你會點揀?
樓主: winniehobb
go

協恩同陳守仁, 你會點揀? [複製鏈接]

唔係小部份, 你估最多有幾多, 斷估唔會所有學生出晒黎卦?
唔想爭辯有幾多叻的學生, 不過學生派得出黎緊係唔會太差, 唔通搵d口充窒窒既學生咩, 間間學校都有叻同唔叻既學生, 但open day肯定學校係出精英.

唔係陳守仁, 間間學校open day都係一樣, 有d仲要training完先出黎做presentation呢!

原帖由 SCKnight 於 11-6-3 08:45 發表

你有冇到過TSL open Day?
我去嗰日真係每間班房都有一班熱心嘅小朋友努力做介紹,連喺天台做Golf activities,俾太陽晒到慶合合嘅學生都嘗試用普通話同英語同參觀家長溝通。
我覺得唔係一小部份囉!:no ...

原帖由 sllau 於 11-6-3 09:29 發表
我個人就鍾意HY多d, 我姨甥女以前讀HY中學, 唔係top student, 但係d英文都lok lok 聲...

其實我係中學校長, 或者我只係集中資源, train一兩屆學生D英文lok lok聲就夠了......反正香港部分家長只係想要如此而已.

樓主,
其實你的女兒入了那一間? 還是未入?
HY津貼>TSL直資, 有可能兩者都收了????

HY雖然傳統教學, 但活動很多, 各比賽中獲獎無數, 可謂all-round~
最近看了HY中學的英語戲劇比賽作品, 由學生自編自導自演, 劇本有深度、舞台效果有創意、演員非常出色, 能歌擅舞, 無論演譯、英語對白的咬字發音都令人激賞!質素被評判(及我)認為超越學生水準, 真係好impressed!
後來知道, 她們囊括了幾乎所有獎項

TSL也很有口啤, 如兩者都入了就難揀......

樓主,

TSL是直資, 如果已收你的女兒, 理應不可參加大抽獎. 是嗎?

末入的.不過我個女讀協恩幼稚園所以唔洗大抽獎都有機會入協恩小學 如果協恩小學真係肯收我個女,我諗我會入尤其聽到mamimia 講佢地drama咁叻!

個人覺得協恩好

協恩幼稚園唔會直升小學的
(扣門位可能優先)
聽朋友說佢囡囡個介唔夠50%升到協小

我朋友女女系協幼學生,又系教友住同區,不過今年完全無聲氣,佢話就算扣門,都幾乎系每個家長想做嘅事,所以呢啲位,校長早就選定,無需家長操心。佢要收你,唔扣都會比信家長!如果有信心,協恩小學會是女仔一個不錯的選擇!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

唔駁揀...一定係HY

協恩

HY secondary will become DDS, there 's no guarantee for "dragon", is there?

我會揀HY.......

比我都會選協恩.
‹ 上一主題|下一主題