用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 協恩同陳守仁, 你會點揀?
樓主: winniehobb
go

協恩同陳守仁, 你會點揀?

喜歡一間学校不是單看派位。有時是因為学生的表現已衝破傳統眼光, 很多人已看到 。還有在中學的表現。 好多時人只看派位, 並沒留意那類学生應付英中更自如^^

原帖由 jeremyphlam 於 11-5-29 19:00 發表

睇完呢個升中成績,我一定揀協恩。更唔明點解咁多人吹捧TSL?

Of course HY la

多謝大家嘅資料!

想問下咩係co-Ed 同紅馬?

睇完個升中成績,TSL d 學生派咗去咁多唔同學校, 有好多學校我都唔識. 咁即係幾多%派咗band one?

Thank you so much!

原帖由 winniehobb 於 11-5-31 23:44 發表
多謝大家嘅資料!

想問下咩係co-Ed 同紅馬?

睇完個升中成績,TSL d 學生派咗去咁多唔同學校, 有好多學校我都唔識. 咁即係幾多%派咗band one?

Thank you so much! ...

TSL大多數Band1學生考到或派到的中學有BPS(庇理羅士),Jubilee(何明華會督銀禧),Carmel(迦密),Ming Kei(銘
基),Cheung Chuk Shan(張祝珊),Cheung Sha Wan Catholic(長天),Good Hope(德望),Heep Yunn(協恩),La
Salle(喇沙),MCS(瑪利諾修院),Ming Yin(銘賢),QES(伊利沙伯),QC(皇仁),Shatin Pui Ying(沙田培英),SFX(聖
芳濟,St Joseph's(聖若瑟),SPCC(聖保羅男女),St Paul's College(聖保羅書院),SPCS(聖保祿),St Rose of
Lima's(聖羅撒),St Stephen's College(聖士提反書院),True Light Girls' College(真光),Tsuen Wan Govn't(荃官),Valtorta(恩主教),Wan Yan(九龍華仁),Ying Wa College(英華書院),Ying Wa Girls'(英華女校),Fukien(福建中學)等,我個人認為這些中學,部份的名氣絕不下於協恩,不過選校還看很多因素,如果afford到學費的話,協恩中學也一樣好.

CO-ED有共識是指"聖保羅男女中學",紅馬是指"馬頭涌官立小學(紅磡灣)",你可能剛從外國回流吧.

我認識有小朋友從陳守仁考入女拔萃。陳守仁是英小,文化較輕鬆互動,非傳統學習模式

I like TSL. Choosing school is the one you think it is suitable for your kids.

係啦, 陳守仁雖然派位唔錯, 但真係好top既英中, 真係唔多, 仲要你係班中考得幾前吓, 而且到5-6年級又要prepare for 呈分 & 面試, 又要預早考定d cert 去面試, 真係知道自己小朋友係好叻, 可以名列前茅, 真當然唔洗worry, 唔係到時就煩, 而且中學又cut班, 年年派位都未必一樣咁好, 家長點解要take risk.

至於英文成面, 陳係英小, 學生應該英文唔錯, 但又唔代表讀中小的學生英文唔叻, 家長都要有責任, 唔好只係靠學校.

原帖由 jeremyphlam 於 11-5-29 19:00 發表

睇完呢個升中成績,我一定揀協恩。更唔明點解咁多人吹捧TSL?

考得到當然係協恩好啦。

入唔入到英中只係一個考慮點.
最重要係啱唔啱你小朋友讀.
學校有不同的著重點.
做家長的應該要去了解下.
睇下學校係點,
不要只看派位成績.
畢竟屆屆學生水平都唔同.
而且又同學生的家長點栽培/谷細路有關.

TSL Open day 啲小朋友令我留下深刻印象。有小朋友分別用英文,普通話,日文介紹佢地學校嘅課程或興趣小組。當然唔係個個都lok lok聲,但係佢地好有guts同presentable.

回覆 1# SCKnight 的文章

但凡open day, 學校都會選d精英出黎做presentation,  但呢班學生又佔整體幾分之幾呢?

咁又係!!! 好似 TSL 呢d咁 '史' KE 學校 冇歷史又冇guts. 起碼都要 '揀' 過哂d家長, 唔可只為開心學習做夢想, 一定要揀d谷谷谷的家長,一定要相信如果学生唔得係家長ke責任,入唔到各拔各沙各諾係因為身為家長冇盡力幫佢打点同裝身。家長同学校有共同理念唔谷係入唔到名校,唔叻学校老師會對你黑臉 ! TSL 做唔到 !!! 所以不是我杯茶 !!!

原帖由 overview 於 11-6-2 22:11 發表
但凡open day, 學校都會選d精英出黎做presentation,  但呢班學生又佔整體幾分之幾呢?

醒目開學勳章

其實你係咪TSL家長?

原帖由 overview 於 11-6-2 22:11 發表

協恩和TSL睇嚟各有各fans,咪幾好,唔使爭埋同一間.

協恩中學轉直資,仲算唔算一條龍呢?

原帖由 bonbonzhu 於 11-6-3 02:06 發表

改叫做"直資一條龍",像英華小學-英華書院.

你有冇到過TSL open Day?
我去嗰日真係每間班房都有一班熱心嘅小朋友努力做介紹,連喺天台做Golf activities,俾太陽晒到慶合合嘅學生都嘗試用普通話同英語同參觀家長溝通。
我覺得唔係一小部份囉!

聽講話會收返八成幾小學生。
原帖由 bonbonzhu 於 11-6-3 02:06 發表

我個人就鍾意HY多d, 我姨甥女以前讀HY中學, 唔係top student, 但係d英文都lok lok 聲...

睇嚟協恩fans又多d wor,中學轉直資都無阻家長的決心wor.