用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 6月4 日放榜, 是否即日註冊?
go

6月4 日放榜, 是否即日註冊?

如題, 謝謝.

應該係7/6註冊

醒目開學勳章

我開頭都以為係即日註冊,點知唔係,又要請多一日假!

六月四日派彩後, 要跟據指示, 係六月七日或六月八日到所派學校註冊~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

回覆 6# tsznok 的文章

好似冇咩文件有清楚指示咁既.....咁要帶D咩野去註冊呢? 唔帶小朋友得唔得唸?

其實6月4 日放榜....去邊度睇....派左邊
自已間幼稚園嗎?
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

原帖由 circle119 於 11-5-26 22:42 發表
其實6月4 日放榜....去邊度睇....派左邊
自已間幼稚園嗎?

去番你交表果間派位中心帶埋綠色果份選擇學校表格去睇結果,到時會比註冊証你,並於6月7、8日到獲派的學校辦理註冊不須帶小朋友。

oic thank you
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

是否一定要父或母親去註冊?

俾多少少INFO大家...
1. 上午校註冊時間係9-12AM
2. 下午校註冊時間係2-5PM
3. 全日制校係 9-12PM & 2-4PM

有唔明可以打以下電話去教局問...
HK ISLAND 2832 7610
KLN 2832 7620
NT (W) & ISLANDS 2832 7635
NT (E) & TSUEN WAN 2832 7659

GENERAL HOTLINE: 2832 7700
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

可以上網check番所派學校既有關網頁, 留意學校公佈所需文件, 例如照片, 公文袋等等, 又或者從學校網站下載登記表格, 填定form , 到時交齊註冊證及所需文件, 就好快搞定, 唔使走多轉.

想順便問下,如果叩門,應該系4號去扣,定係註冊果2日扣?

請問如我選擇私校,是否4/6也要取註冊證?
Many thanks!

原帖由 doramami 於 11-5-27 20:40 發表
請問如我選擇私校,是否4/6也要取註冊證?
Many thanks!

4/6取註冊証後於私校指定日期去交學費登記

原帖由 share123 於 11-5-27 15:47 發表
想順便問下,如果叩門,應該系4號去扣,定係註冊果2日扣?

先致電心儀的叩門學校查詢,然後準備所有資料,若學校冇叩門或冇申請表應4/6馬上去交資料等消息。(每間叩門都不一樣)

我見有d學校宜家已接受小一後補位申請,其實係咪應該等放咗榜先申請,還是宜家申請定好d??

原帖由 dorist 於 11-5-27 23:24 發表
我見有d學校宜家已接受小一後補位申請,其實係咪應該等放咗榜先申請,還是宜家申請定好d??

如果依家可以申請梗係預自己抽唔仲先,即刻交表申請。