用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 研習社
go

研習社 [複製鏈接]

City One 的   致臻研習社 好嗎?

提示:請勿在標題顯示名稱

1    0    0    0
a :hammer: :yawn:

要有心理準備,會好辛苦,好谷的。

回覆 2# Ivy07 的文章

Ivy,

請問 怎樣 谷 次?  死做 exercise 呀?

會教 嗎?

tks

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 weiwei 於 11-5-28 16:52 發表
Ivy,

會教 嗎?

tks

會嚴重超時,尤其exam~
係狂做exercise~

原帖由 weiwei 於 11-5-28 16:52 發表
Ivy,

會教 嗎?

tks

係做練習,點教就唔知,因為我個仔無補過,但就有好多同學補過,佢要求做練習,做唔完唔準走,聽聞有些同學做到9:00pm,但佢好受歡迎,經常爆滿,有些還要等後補,呀仔有個同學,太辛苦,每日做到好晚 ,雖然成績係好左些,但佢媽媽唔想佢太辛苦轉左第二間。

原帖由 yanyan-mummy 於 11-5-28 17:58 發表

會嚴重超時,尤其exam~
係狂做exercise~

你小朋友係咪都係致臻補? 中學會唔會好些? 咁有活動係咪可以就時間的?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 11-5-28 18:04 發表

你小朋友係咪都係致臻補? 中學會唔會好些? 咁有活動係咪可以就時間的?

係呀補梗~
如有exam最少加2-3次每次2-3/hr,常規中學比小學正常D,不過都常超時~有活動吾會就個别學生,有時可補堂,不過多數都冇左gala~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 Ivy07 於 11-5-28 18:02 發表

係做練習,點教就唔知,因為我個仔無補過,但就有好多同學補過,佢要求做練習,做唔完唔準走,聽聞有些同學做到9:00pm,但佢好受歡迎,經常爆滿,有些還要等後補,呀仔有個同學,太辛苦,每日做到好晚 ,雖然成績係好左些,但佢媽媽唔想佢太辛 ...

正確~
我小朋友小學時補過早10晚8,又試過exam完即去約11:30左右,一直補到10:00~

一年前聽完BK家長既COMMENTS, 安排女兒去補了 7/8月, 但沒有進步, 她的一個同學仔讀九龍塘小學, 亦是沒有進步, 同學仔既媽咪係致臻門口伸到樹葉都落埋. 我最後沒有補了.不過真係好多EXERCISE, 但不教作文. 小朋友入到去就做, 唔識就問. 有部份同學真係補好耐至可以走, 因做唔曬.

又聽聞佢補一城兩間小學好掂. 其他就唔得, 詳細唔清楚.

侄兒讀沙田英中,去過G樽一排.
照計應該補得掂啦! 佢係沙田搵食.
侄說:考試前作了一編短文 (平常是沒有的),比佢地考試前熱身, 之後比中學老師打了個大 "X", 怪不得佢地唔教作文? 據侄兒說沒有家課, 1個多小時, 做完走得, 中學同小學不一樣.
他沒有再補了.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 11-5-28 21:52 發表
一年前聽完BK家長既COMMENTS, 安排女兒去補了 7/8月, 但沒有進步, 她的一個同學仔讀九龍塘小學, 亦是沒有進步, 同學仔既媽咪係致臻門口伸到樹葉都落埋. 我最後沒有補了.不過真係好多EXERCISE, 但不教作文. 小朋友入 ...

真係人夾人ga~我識有D一補即上,有D補極吾起,真係要試過先知~btw,我記得一年前你係問我ge 終於你都試左la~

回覆 10# yanyan-mummy 的文章

係呀! 我唔單只問你一個, 我問了幾個BK, "佢地都話一城兩間小學補得幾好, 其他就唔知啦!"
亞女都好勤力做佢地 D exercise, 亞女話入面果D老師超級惡, 佢唔敢唔做.同時個接待其中一個亞伯亦好惡, 見過佢對D細路好惡.

而加我自己補番, 佢作文差, 我就買出面作文exercise同比閱讀理解,成績由54分番去89分, 未補G樽有69分, 補完得54分.

我自己個人覺得佢的PAPER好OUT, 我地學校係跟著TSA卷出題目. 做左佢地好多工作紙, 成績都無改善.

你好叻.

怎樣教閱讀理解 和 作文呀?

可以教吓我 怎樣教仔女嗎?

原帖由 catcatmom 於 11-5-29 16:38 發表
係呀! 我唔單只問你一個, 我問了幾個BK, "佢地都話一城兩間小學補得幾好, 其他就唔知啦!"
亞女都好勤力做佢地 D exercise, 亞女話入面果D老師超級惡, 佢唔敢唔做.同時個接待其中一個亞伯亦好惡, 見過佢對D細路好惡.
...

閱讀理解(中文TSA)
-課室
-樂C
-朗文
-培生
-長河山(深DD)
以上比較好, 緊貼大市.
樂C有多版都可以考慮買, 如:標點, 重組, 錯字....
有本叫漢華D閱讀理解故事很好, 但不貼TSA.
眾學堂(覺得有時D答案怪怪地)

作文要多作TSA的看圖作文.
作文書可到圖書館, 多到不得了, 唔需要買.
去到圖書館搵NO. 802.71.借到手軟. 多到你唔信.

小朋友每晚要做一個閱讀理解.
一星期作一次文都夠, 教佢地修詞手法, 加多D深少少既形容詞, 唔好成日用些美麗, 可愛, 頑皮.....
原本短句子, 再加長.到小4/5, 便要多用成語.

做作業時要計時, 如果做得快, 要讚吓佢.

係補習班只會放個小朋友係度做, 做到"山"門為止. 甘DUMP 時間法,D小朋友邊度會進步!

個人覺到小朋友最弱係閱讀理解同作文, 這兩樣係最難搞.前者多做PAPER都有DD用, 但小朋友唔多睇書, 又係死得人. 作文既範圍, 可以好廣, 教既時間長, 老師改又辛苦. 不像有標準答案既題目, 睇著改卷甘舒服.

如補習社, 仲停留比大量標點, 重組, 錯字,擴張(比較容易教).... 覺得型式OUT左, 唔係唔好, 一定有用.
不過目標為本, 一定弄好小學成績, 升上間好中學為大前題.

原帖由 weiwei 於 11-5-29 18:47 發表
你好叻.

[quote]原帖由 weiwei 於 11-5-29 18:47 發表
你好叻.

怎樣教閱讀理解 和 作文呀?

可以教吓我 怎樣教仔女嗎?

catcatmom,

好多謝你.  

以後要多多請教, 歡迎嗎?

原帖由 catcatmom 於 11-5-29 21:04 發表
閱讀理解(中文TSA)
-課室
-樂C
-朗文
-培生
-長河山(深DD)
以上比較好, 緊貼大市.
樂C有多版都可以考慮買, 如:標點, 重組, 錯字....
有本叫漢華D閱讀理解故事很好, 但不貼TSA.
眾學堂(覺得有時D答案怪怪地)

作文要 ...
‹ 上一主題|下一主題