用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
樓主: gegemok
go

招募2011-2012小一家長

剛收到通告:
9/7 辦理校車登記,訂午膳,校服,領取書單
time:9am~12pm

thanks, 我個細女都係果日新生日....撞期tim ...@@

回復 1# gegemok 的帖子

Agnes, 我都收到信.

gegemok,去完再去慶祝生日吧.

Kelly,可能我寫得唔好,9/7也是我細女幼稚園的家長曰,撞期!希望去完福附快快攪掂再去阿女學校。

不好意思,係我誤會你意思.
我當日都係kelly幼稚園畢業禮,未出通告,未知實際時間,諗住先去畢業禮,再返福小.希望不會太趕吧.

原帖由 gegemok 於 11-6-21 00:02 發表
Kelly,可能我寫得唔好,9/7也是我細女幼稚園的家長曰,撞期!希望去完福附快快攪掂再去阿女學校。

No problem kelly ma.

我已經幫阿仔買左書包同文具...係咪早左d呢@@

原帖由 gegemok 於 11-6-22 17:07 發表

嘩, 真係好早呀, 我諗住暑假先買.

前排無意間在網上搵到呢個list,大家一齊參考 (我已經正在準備中 : p )

《上學必須品》

黑鞋
白色運動鞋
校服(2套/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
食物盒(裝小息時既食物)
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁焗 & 可以遮埋個書包嘅雨褸呀,水鞋,雨傘,書包cover)
輕便雨衣(長期放一包在書包)
名字labels (自己印或者出面比$20)
穿校服的證件相一打
《午膳用品》
"軟"餐塾 (午餐用) 我見過Sanrio有foldable檯墊,$19.9
小盒裝紙巾
小盒裝濕紙巾
羹匙+叉(不建議用筷子,因容易從枱上丟下)
飯盒袋(如自己帶飯)
飯盒(如自己帶飯)
《文具》- 基本文具及木顏色,所有文具要貼名
筆盒(避免鐵筆盒)
鉛筆2盒(雷榮超介紹用施德樓HB鉛筆,跌落地都唔易斷)
擦膠半打(因很容易遺失)
原子筆
間尺(數把)
木顏色
粉彩
美勞用的圍裙手袖
Carl Angel-5手攪鉛筆刨(刨鉛筆用)
小鉛筆刨(刨木顏色用)
F4透明folder (小學 測驗卷是用F4紙)
A4透明folder (通告多數用A4紙)
超輕包書膠(日本城有售$10一卷)
練習簿簿套(一包五個/十個)
掛頸八達通套(放八達通及學生證)
白膠漿/膠水

文具方面
不要買鐵筆盒,因在堂上容易發出聲嚮,筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒,最好買布質,簡單那些.

不要讓他帶筆刨,
因他會玩刨筆,不專心,最好每天給他5支已刨好的鉛筆
刷膠不要大大舊,因他們會用間尺切細粒來玩
任何帶回學校的東西都要有寫上名字,以免遺失,為免肉赤,不要帶貴的文具\物品回校
小食
帶足夠小食(最好是麵包\小蛋糕),盡量避免他問其他小朋友取,避免互相傳染病菌,小食叮囑他們要在1st個小息吃(早上通常有2個小息),避免冇胃口食lunch.

上洗手間時,要自己識處理(包括大小便及弄好校服),

因小學 經常有很多用通告,建議用zip bag 來收好,
放入書包,so 用的zip bag\folder 最好是a4 size.

水樽 - 500ml - 700ml,安全質料的,細樽頸 (若不夠水, 分開2樽),繫著蓋(免遺失)
手挽袋,a4 size (分擔書包重量)

開學前2星期實習上學時間
早睡早起,戒午睡習慣
開始訂時間表
趁現在功課不多,開始灌輸整齊概念,train他們獨立,自己拾自己的物件\收拾. e.g.拾書包
如果帶備外套,要寫上姓名,要教他們如不著的時候放回書包
心理
預告有測驗默書,但只要努力是可以應付的

原帖由 gegemok 於 11-6-22 17:22 發表
前排無意間在網上搵到呢個list,比大家一齊參考:

《上學必須品》

黑鞋
白色運動鞋
校服(2套/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具 (雨衣︰記住要買件唔好咁 ...

wow, 好正, 唔該晒 gege !!

我咩都未買...

仲有兩個月,唔洗怕....我地大家仲可以商量買咩牌子用品....邊隻好用.....諗o岩先買...

如果帶飯,有咩飯盒好呢? 保溫果d ...定係膠盒呢.....太難打開又怕個仔攪唔掂..或者一開到就飛左落地......易開又怕leakage.....各位,有咩好提議

原帖由 gegemok 於 11-6-22 17:07 發表

唔早~~我都買左書包同文具,保溫飯盒........
得閒又見倒減價就買定一d先

原帖由 gegemok 於 11-6-22 17:22 發表
前排無意間在網上搵到呢個list,大家一齊參考 (我已經正在準備中 : p )

《上學必須品》

黑鞋
白色運動鞋
校服(2套/ 3套)
體育衫(1套)
冷氣外套
白襪
手帕
保暖水壼 (冬天用)
書包
手挽袋
雨具  ...

唔該晒 gege

原帖由 GBM 於 11-6-22 17:17 發表

嘩, 真係好早呀, 我諗住暑假先買.

我都會暑假才買.

gegemok,

個checklist很有用呀,thanks for sharing.

原帖由 gegemok 於 11-6-22 17:33 發表
仲有兩個月,唔洗怕....我地大家仲可以商量買咩牌子用品....邊隻好用.....諗o岩先買...

如果帶飯,有咩飯盒好呢? 保溫果d ...定係膠盒呢.....太難打開又怕個仔攪唔掂..或者一開到就飛左落地......易開又怕leakage.... ...

gege, 你買咩牌子書包 ?  早排見SPI有平, 我又無買.  

我係跨區, 我諗我都係要訂飯多, 無咩可能帶飯, 因怕焗住半日會唔係咁好喇.

原帖由 AgnesBB 於 11-6-22 21:07 發表

唔早~~我都買左書包同文具,保溫飯盒........
得閒又見倒減價就買定一d先

我仲諗住暑假D開學用品先會又平又靚添.

筆盒不要買多機關果d,因他們在堂上容易掛住玩筆盒

不要讓他帶筆刨,因他會玩刨筆,不專心.

刷膠不要大大舊,因他們會用間尺切細粒來玩

覺得上面幾句好貼切 , 我諗我仔會咁做.

大家唔好客氣。我地既小朋友將會做12年同學仔,話唔定我地遲d會成為世交(甚至親家@@)•••

書包我買左Seven,d人話輕身d,不過都幾貴。

GEM-我都覺得好窩心,所以我save低,自用同跟朋友分享

我都save左checklist,仲share左比現在幼稚園同學仔,很有用呢.

話時話,現在幼稚園有個地下家長會,希望遲d可以搞返個....嘻嘻...可以暢所欲言,比較private.

seven不平哦....

GMB,誇區帶飯真係有難度...不過,小朋友有時食街外野仲好胃口.