用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
樓主: gegemok
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

原帖由 kellylamyc 於 11-6-6 20:34 發表
話時話啦,你們是全職媽媽???

我是要返工的,如果時間岩,不如下次小一活動前,一起食早餐???我估大家都應該是住油塘或附近吧?

我住油美苑.

住油美苑 x2
我是全職媽媽 多d上來傾下 la

住油美苑 x 3

I am working mum

你們會自己帶飯嗎?

原帖由 gegemok 於 11-6-9 15:18 發表
你們會自己帶飯嗎?

會自己帶飯x1

我都想自己帶飯..不過阿妹好可能會返下午班...工人未必就到時間攞飯去學校 @@

會哦

原帖由 gegemok 於 11-6-9 15:18 發表
你們會自己帶飯嗎?

油美苑 x 4

收左我小朋友, 但仍在考慮及等候其他學校之結果, 好多問題好想知....

佢地d英文係咪真係可以做到上堂全英呢? 因為我小朋友幼稚園真係全英, 上堂冇人講中文, 小朋友之間傾計都係英文.... 可唔可以有讀緊的家長解答呢? thanks!

照我個女講, d小朋友做唔到上堂全英, 佢地諗唔到英文點講, 就用中文, 老師都焗住接受

如果你個小朋友,幼稚園已做到全英, 傾計都係英文, 就真係幾好, 可選更加[國際]的學校

回復 28# kakadaddy 的帖子

我現在仍然努力當中, 可惜未必有得揀, 而見學校都算區內幾好, 係英文學校, 所以都考慮一下, 所以想了解多些... 謝謝你經常的解答...

以我所知, 你小朋友應該係升p2, 對嗎? 那英文係咪外國人? d老師如何? 小朋友品格又如何呢? thanks

啱啱收到學校通知收咗我個囝....我都應該俾個囝讀...大家多多指教.....

原帖由 pianocalvin 於 11-6-17 09:47 發表
啱啱收到學校通知收咗我個囝....我都應該俾個囝讀...大家多多指教.....

Welcome

各家長你地好,

我囝囝都已被取錄.  之後黎緊3個活動日都有參加.  多多指教.

duplicated

duplicated

原帖由 2boysmami 於 11-6-14 12:17 發表
油美苑 x 4

收左我小朋友, 但仍在考慮及等候其他學校之結果, 好多問題好想知....

佢地d英文係咪真係可以做到上堂全英呢? 因為我小朋友幼稚園真係全英, 上堂冇人講中文, 小朋友之間傾計都係英文.... 可唔可以有讀 ...

我都好想知.  我小朋友, 幼稚園都係除普通話之外, 係全英的, 平時都係同同學仔用英文溝通.

想知新學年, 小朋友都係可以全英嗎 ?  學校真的可以比倒全英environment ?  

交留位費當日, 有一位家長與我同時間交留位費, 佢同我講, 反而擔心佢小朋友唔可以全英上堂, 因為小朋友不可以同外國人老師溝通, 佢係聽不懂外籍老師講英文的, 係來自聖x當幼稚園.  佢表示如有附近津校收佢小朋友, 係會放棄福小 學位.  

但我囝囝interview當日, 老師除咗講一個中文故事之外, 其他全英文問問題, 而且係 net teacher 黎嘅.  但此位家長講, 佢小朋友面試當日, 係無net teacher問問題, 只係叫小朋友畫畫, 玩大風吹遊戲.  

原來我小朋友同佢小朋友面試日子係唔同, 佢比我早一星期.  我唔知係咪形式唔同.  因我小朋友講, 係無畫畫, 當日係老師講咗中英故事各一, 之後全英問問題, 係小朋友舉手回答, 以及英文找不同.  

以下我亦想知.

1) 請問有無人知, 係咪今年會轉新校服 ?
2) 請問ECA係每日都有 ??  課餘時間or上堂時間做ECA, 因我聽聞ECA係用上放學前一個鐘.
3) 如果係課餘時間上ECA, 請問有不同時段之校車坐嗎 ?? (因我知某些直資學校, 都會有不同放學時段, 校車會分時段送小朋友回家的)
4) 學校有功課輔導班嗎 ?

THX for sharing !!

福附今年開始小一全英語班, 之前學生就算是讀英文班, 收生時也沒有要求已可全英, 大部分學生日常都是廣東話為主, 而學校是提供一個英語環境讓學生在學校上課時可接觸更多的英語而提升水平.

學校是沒有強行學生用英語溝通, 但鼓勵學生上課時用適當的語言. 現在福附的英文小學模式恐怕不是你所要求的那一類, 希望可幫到你, 以免日後失望.

原帖由 GBM 於 11-6-17 17:10 發表

我都好想知.  我小朋友, 幼稚園都係除普通話之外, 係全英的, 平時都係同同學仔用英文溝通.

想知新學年, 小朋友都係可以全英嗎 ?  學校真的可以比倒全英environment ?  

交留位費當日, 有一位家長與我同時間交留 ...

回復 5# GBM 的帖子

我囡囡都會三項都參加

其實學校是否能夠做到全英, 好視乎學生的平均英語程度, 若學校收到多些本身在kindergarten已是全英的學生, 就很容易行全英, 相反免強亦很難做到

我覺得褔附是想行全英的, 但初成立, 名氣未響, 收生選擇性不高, 又不能免強小朋友......

看了家長轉述interview的情, 我諗褔附正向全英的方向踏前一步

我阿仔話interview有考埋佢普通話tim ar ....我知福附唔係好濫咁收生,因為我識人被rejected...

我地都會參加,星期六就係第一個活動,好期待~
‹ 上一主題|下一主題