用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角官立小學(雲景道) 北角官立小學(雲景道)如何?
go

北角官立小學(雲景道)如何? [複製鏈接]

今年9月要報小學.要選排3/4之選.此校與筲官中有聯系但無人提及,不知校風/升band 1成績及功課量如何?

請指教.
   1    0    0    0

佢名氣唔及下面間北官, 因為當年佢都係下午校, 出名 (但口碑參差) 既係上午校

雲景呢間因為地點問題 (係山上又吊腳d , 但就係咁反而令學校環境清幽怡人, 對學習又好過係電車路隔離 bor), 再加上以前係下午校, 所以冇乜人留意, 自行收生都收得你肯報既話多數一定 1st round 就搞掂, 成績佢唔係最 top , 但老師都係用心, 尤其對唔聽話, 反斗既學生包容度比其他學校好, 呢點大概因為佢地學校人數少 (每級都係兩班 only) 所以俾到學生既 attention 可以多好多, 學生曳唔會好似樓下個間咁下下罰到傻, 若對追求成績第一, 名氣為先既, 佢唔會好家長既選擇, 但希望小朋友可以係一個包容既環境下長大既話, 個度既校長老師都係好的, 呢點起碼令我對官校有改觀.

聽講課程深/功課多過衛理同循道?

回復 2# 彥彥媽咪 的帖子

好呀, 唔該晒你!!! ^^

咿...我仲唸住考下插班

依間學校值得去嗎

這間學校採用活動教學,與傳統的官校很不同,尤其在數學科及常識科方面,如數學方面,學校老師會自行補充教科書上不足的地方,以求做到拔尖補底的培訓;而在常識方面,每年都會提供生活學習車讓學生愉快地學習常識的知識。因有朋友在此校任教,所以略知一二。
若想插班,可以一試。

但以我所知,依間學校成績一向唔好,校風麻麻,學
生質數低,所以我唔考啦

問左好多家長,都覺依間學校連派位都唔好,所以唔唸

搬左校舍後差左好多

回復 AoiGakki 的帖子

佢前身係北官 PM, 一般而言, PM 校比 AM 校對外感覺係差一皮 (軒小d 人都係話軒下渣過軒上) , 再因為佢地拆校之後搬去山卡啦, 地點吊腳, 佢依家個校舍以前係 e 斯蘭中學, 之後 Marymount 裝修又用佢, 係中學校舍, 對中學生而言, 去佢樹上學當然唔係問題, 但變成小學之後就好大問題, 所以地點亦令佢唔討好, 收生係冇其他區內學校咁多人爭, 起碼比起早前有新聞報導叫學生扮狗個間北官 (英皇道) 吊腳, 但就係相對人少d , 班少d, 師生比例就少d, 即係學生被照顧既機會又多d

以今年派位而言佢派位仲係唔夠人地好, 你地可以參考佢既派位成績:

上年 : http://www.npcvr.edu.hk/t2/f/files/09-11SSPA.pdf

今年:
六年班共 89 人, 其中一班係精英班, 有 30 人, 全級8 成都有第一志願, 派入左:

筲官 : 10
金文泰 : 9
中國婦女會 : 2
港華 : 1
中華基金 : 1
港島民生 : 2
劉永生 : 1
St Paul Boys : 1
筲東 : 2
慈幼 : 1
李潤田 : 3
寶血 : 5
嶺南 : 5
嶺南衡怡 : 3
顯理 : 5
聖貞德 : 2
文理 : 3
張振興 : 5
培橋 : 1
福建 : 2
協同 : 5
蘇浙 : 1
漢華 : 2
炮循 : 1
閩橋 : 3
李福慶 : 4
匯知 : 1
官塘官立 : 1
培英 : 1
黃允畋 : 1
陳白沙 : 1
聖伯多祿 : 1

我認為佢以上派位絕對見得人, 但你去英皇道間北官 (佢有擺上網的) or 同區既睇, 當然可以話人地仲好好多, 但以學校功課壓力, 學習而言, 佢係比其他區內小學 relax, 老師係有 heart 的, 校風冇問題, 你可以話d 學生唔係最叻個堆, 但唔見得係壞, 人少d 校舍地方就好用d, 學生可以四圍走, 但人既感覺好重要, 若個心唔 feel good, 就無謂 take risk 入去, 呢點我都贊成.

彥彥媽咪 發表於 12-7-12 17:25
回復 AoiGakki 的帖子

我以前係北角PM新校舍之前open day去過
校舍令左 但氣氛唔同左好多

AoiGakki 的帖子

有咩唔同呢?

wow,,,..6年級派位真係唔好喎,筲官都只係10個,,其他學校原全唔洗理,唔怪得叫我唔好考

我無去考到,但係有朋友小一派到去,我朋友而家忙到暈,因為要同佢小朋友去叩門,好頭暈
‹ 上一主題|下一主題