用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 女兒中文中學的學習 — 中中不比英中差 ...
樓主: eviepa
go

女兒中文中學的學習 — 中中不比英中差 [複製鏈接]

原帖由 csy_ma 於 11-5-26 02:21 發表

雙兒:

喜歡妳這個具氣勢的開頭 ,夠一針見血。

不過,很難認同妳話:

我好似講過林行止寫過篇文,話有外國研究顯示,追蹤求學時身高較其他同學高的人,日後成就及所賺金錢亦較高。而發育得早,求學時身高佔優,但長大後 ...

Csy_ma

唔鬼理 Eviepa 住,答咗你先。其實我寫嘢真係唔錯,一句「咪玩喇」,幾多資深網友都跟住講。似乎重差啲引到Uncleedward 出番呢。同你我唔敢比,但一定好過嗰個平鋪直敘嘅死鬼好多。(一於發揮所屬鵝頸橋底專業人員協會精神,趁佢唔出得聲,踩多兩脚。)其實佢跟我學吓嘢,再加兩分適當嘅囂張,就掂過鬼啦。

...所以我一直贊成做小塘大魚多過做大塘小魚...

此話無不可,但我針對的是小塘大魚vs大塘中魚,或小塘中魚vs大塘小魚。太兩極化的話,意思不大。

林行止所舉例子並不恰當,兒時身高(只要不過份高或矮)與self-esteem 關係不大。

我講得是期望值,在分佈中,總有遠離平均的數據(左或右)。

女兒最近和在加州的校友敘會,據她說,認識的全在兩三間港人熟悉的名校就讀。而這班人,都算不上是原校的大魚。But one thing in common; they all worked they butts off (pardon my language) to get into these universities. They reason they were motivated to work hard was that they had seen so many successful examples around in their school. They knew that given efforts they could achieve similarly. Going to a good university is something they have been conditioned to take for granted. On the contrary at a more ordinary school, going to a top university is very often seen as an exception and there are just not too many examples around to be benchmarked against.

Most researchers have established that self esteem is the key factor contributing to one's academic success, given equal intelligence. Very often a kid's self esteem is linked, sadly, to his sociological background, and, luckily for some less privileged students, to the school he goes to.

Eviepa's balancing strategy is that he relies on the little universe he is creating at home around her daughter. No matter what excuses, falling out of the elite class at a CMI school is a serious warning signal on the way to a seat in a local university.

你所講的「勇」,名校生最常見,皆因他們知道自己衰得起。

當然,揠苗助長亦不可取。But it usually is a good thing to encourage the kid to stretch his limit.

雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

呢度係eviepa既留言信箱,由於eviema要eviepa今晚多D,所以唔得閒回覆你。請享beep一聲之後留低你既留言。如果以短訊送出,請按PM。

簽名被屏蔽

回覆 3# 雙儿 的文章

英文果段講得好o岩啊.

嘩,雙兒和csy_ma的精妙發表令人激賞,我也忍不住口搭傘下。(以下意見,請eviepa見諒,只是斷估,並非實情)

其實,eviepa的教女的方法是專為他的目標而設-要evie快樂的生活。而evie如果讀英中的話,就要用多些時間和精力去拿全級較佳的名次(因為對手是一群來自英小的名校精英)。

現在evie讀中中,英文一科已有優勢(對手是一群英文較弱的精英),所以就能保證了evie做到小塘大魚,自信心自然強,亦有更多的空閒時間發展其他興趣和強項。

不過,我是個貪心的媽媽,而且我生的是男孩子,所以這快樂保守的方法與我無緣,我都是認同雙兒的言論多些,尢其是現在有一定的資源下,給孩子「勇」的機會和空間。

Share

回覆 stccmc 的文章

Stccmc

好彩我亦有一小時極膽小的女兒,可供借鑑。她三、四歲去Disney見到人扮嘅卡通公仔走埋嚟都會喊到拆天。

對此我哋全方位加長期去condition佢。佢老豆刻意同佢玩多啲rough games,拋上拋落,爬高爬低;去到公園,鋼架繩網當然是指定動作;日光白白揾埋一大堆人同佢睇恐佈小小嘅DVD;參加野外歷奇;海盜船由中間坐起到坐最邊邊,一步一步,過山車、跳樓機當然要試吓,最好一大班細路柴娃娃;半夜行山揾螢火蟲;請佢同學同佢一起去睇Harry Potter,再鼓勵佢去睇書。見到佢大膽咗,就超多positive reinforecement. 日子有功,唔好心急。

例如下一套Narnia上時,你可以約埋一班人,朋友仔又好,cousins又好,一齊去睇,番嚟順理成章追睇番套書。

講開又講,我有多一套幾乎全新的Narnia,你若不嫌,可pm我聯絡地址待我寄上。

雙儿
雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

Eviepa

妳大概是一流學生,可能不知民間疾苦。

你慣常的以退為進手法不適用於我,我是一名懶學生。會考完到英國唸A Level 同大學,若留港差不多肯定入不了大學。加上是靚女一名,十步之內,滿佈太多芳草、雜草,自己資質卻大不如姿色,雖然會考都有A有B有C,但要專心讀書達至入當年本地大學程度,我倒有自知之明是不大可能。

睇增值指標最實際。妳睇,ChiChiPaPa對女兒所讀的高增值學校多麼有信心。

不要忘記增值指標的相對性,留心一下絕對數字穩陣啲。若ChiChiPaPa一心女兒在港升大學,分分鐘佢重騰過你。

我家是個民主家庭,公主的事一定要公主同意。我只是個consultant而已。公主話唔鐘意計數,於是就不能讀物理或數學選修部分。

咪講笑啦,孩子再獨立,在良好的親子關係中,父母的影嚮重大。你既可以左右佢唔揀商科,為何唔試吓聽吓ChiChiPaPa意見,影響吓佢讀好啲數。當然,數學是最費時的科目。我會同佢講:大學除少數學科外,大多數科目都趨數學化,統計知識更加科科都走唔甩。不要忘記新學制是向美式大學靠攏,將來四年制大學通識一定包保有科數。

再者,田忌賽馬,若要功利計算,高中讀Econ及商科較易取A。傳統科目,若極有興趣則無妨,否則若可避開此類成績好嘅學生集中嘅科目點解唔避開。不見得Econ比地理無趣。

佩服你哋成日寫咁多,我就已經死吓死吓。

雙儿

孩子成功挑戰他的極限,獲取喜悦和成功感,這也是愉快學習。反而輕鬆學習未必就係愉快學習。

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-5-27 13:45 發表
孩子成功挑戰他的極限,獲取喜悦和成功感,這也是愉快學習。反而輕鬆學習未必就係愉快學習。

回覆 eviepa 的文章

Eviepa

啱啱友人來電,話我巳outdated。而家Econ變熱門,地理、中史變咗冷門,可扒逆水。

雙儿

回覆 csy_ma and eviepa 的文章

You should have heard the Hawthorne effect from Management 101.

By just labeling the students, other things being equal, you can still expect significant differences in students' achievement. This is actually the basis why most developed countries have dropped 精英教育 in state education systems.

This is also why we have dropped from 5 bands to 3 bands in Hong Kong to reduce the labelling effects which disriminate against students labelled as band 2 or band 3 and accordingly labelled lazily as CMI students.

The whole idea is actually compatitible with Eviepa's 讚賞教育。

簽名被屏蔽

原帖由 ChiChiPaPa 於 11-5-27 13:45 發表

為何唔試吓聽吓ChiChiPaPa意見,影響吓佢讀好啲數。當然,數學是最費時的科目。我會同佢講:大學除少數學科外,大多數科目都趨數學化,統計知識更加科科都走唔甩。不要忘記新學制是向美式大學靠攏,將來四年制大學通識一定包保有科數。

雙兒:

佢數學同物理都唔弱架,可以達到精英班中游水準。而且以佢既進步軌跡睇,明年仍有力更上一層樓。我有能力增強佢既數學能力,但係無辦法令她喜歡計數。我同老婆其實好想佢讀理科,但始終尊重佢既意願。估計佢好有機會步我後塵,讀文科,數學拿B。

讀英中各科,所學的多半只是常識,先看看不太悶的有關科目的知識,再憑自己的積累理解英文課文,會不會較易吸收?沒有人叫你死腦筋一往無前地向不可親的課文猛攻?我唸中學時除上課外很少看課文,文科知識卻不見得比同學少(讀中中自然是一項不少的便宜,不過,知道和答題得分卻又是兩回事  ,所以挑學校,選成績好的也沒錯,那表示那裡的老師 通曉取分技巧,助人升級)。

Csy_ma,

前幾天Evie對我說,不如暑假看一看英文版的Harry Porter吧。相熟的朋友都可以推算到,Evie尚未有資格看這麼深的書。不過,她是個Harry Porter迷,熟讀中文版故事,看過很多遍電影。根本未看已經「看明」了。看時自然自會明白。

同意「先看看不太悶的有關科目的知識,再憑自己的積累理解英文課文」是個好策略。我讀高中時某程度上也用過這策略,後來悔恨用得太少。其實我當年最佳的策略是用中文熟讀歷史、地理、生物、EPA,英文書只是用來背誦專有名詞、專有句法。這就是將這策略推到極致。

不過,如果用這方法,為何不索性讀中文中學?

原帖由 雙儿 於 11-5-26 15:02 發表

Csy_ma

唔鬼理 Eviepa 住,答咗你先。其實我寫嘢真係唔錯,一句「咪玩喇」,幾多資深網友都跟住講。似乎重差啲引到Uncleedward 出番呢。同你我唔敢比,但一定好過嗰個平鋪直敘嘅死鬼好多。(一於發揮所屬鵝頸橋底專業人 ...

雙兒:

咪玩喇,妳既生花妙筆,令到俾靚靚老婆封咗口既Unclededward都忍唔住冒頭,點敢同妳比?
不過話時話,通常女對男,或者男對女,由於異性效應,一般都係寬容D,因咩事妳對聰明仔咁大仇口

妳既回應我都諗咗好耐 。妳知喇,家陣選校呢樣野,對我黎講唔係理論,而係現實 ,雖則話,選咩學校其實好睇到小朋友同家長既價值觀,但係兼聽都係提高保險系數既方法。

其實,Eviepa講佢寶貝囡跌出精靈班既例子已表明,有時候,有D小朋友響同輩相對較弱既競爭環境裡面,反而能夠脫穎而出,因為佢覺得自己得既,咪得囉。

妳講果D係大塘中魚,小魚,可能響大塘已經俾其他魚食咗,不見蹤影了 。不過咁,妳可以繼續保持妳既理論既,因為我囡冇可能游到妳所講既大塘,所以妳講乜我都只有繼續點點頭,受教

至於中塘,我唔覺得中塘裡面既細分有多大作用 ,都係中塘,梗係讀間冇咁辛苦而易出頭既先?我諗,ChiChiPaPa位千金而家既自我感覺同信心都較小學時強?呢個咪做大魚既好處囉?

老實講,我係幾c9既小女人,唔覺得阿囡一定要入名校,更加唔一定要入香港既大學。不過,響成長期之中,令佢有四年愉快既過渡期,應該係我地想俾佢既禮物。響香港考唔到,咪去第度讀囉,真係唔想為咗充滿可能性同變數既將來,將阿囡既中學生活加添好多眼淚
中學係要黎試野既地方(可能包括戀愛 ),試,冇話會保證成功既。響中塘做大魚,衰咗,都做到中魚;響大塘做小魚,對於我囡呢D唔係好肯改善自己弱項既畏難小朋友黎講,好可能就有機會放棄 ,更划不來。

畢竟,選校意味著希望子女走什麼路,我這人向來不大腳踏實地,升小前曾想過為阿囡選鮮魚行讀小學,卻俾老公話到死 ;後來想在女兒小三時帶她一起到朋友支教既雲貴山區上學一個學期,亦俾老公嚴重數落

她的小學生活已受夠精英教育既氣(只好成日同我既家人或者朋友講,而家小學生太忙,而我又唔可以放低個囡,所以唔黎搵您啦……),我囡資質唔係太好,唔想佢為咗響大塘唔變小魚,變咗只係識追分既呆瓜

六年後既結果當然重要,但係六年既中學生活亦同樣重要。香港整體既價值觀太勢利,名校家長正係呢種價值觀既主要支撐人(真正有錢既反而好D,不過呢D可能不會佔多數),我冇興趣培養阿囡成為呢個勢利社會核心價值下既成功人士

原帖由 eviepa 於 11-5-27 22:50 發表

Csy_ma,

前幾天Evie對我說,不如暑假看一看英文版的Harry Porter吧。相熟的朋友都可以推算到,Evie尚未有資格看這麼深的書。不過,她是個Harry Porter迷,熟讀中文版故事,看過很多遍電影。根本未看已經「看明」了。看時自 ...

咁咪好囉,我覺得成長階段既青少年最緊要係搵到自己既興趣?
我囡都好鍾意high school musical,佢睇套戲睇到幾乎識背對白,有時我地較唔到英文字幕佢睇(最初佢都有睇中文字幕,但佢嫌睇中文唔能夠跟住唱英文歌,好早就要求睇英文字幕),佢都毫不介意。不過,佢都未肯睇HSM既英文書  

點解我強調引發興趣咁緊要呢?因為響我以前做野果行,有好多中魚或者小魚既畢業生入行。佢地之後既發展,同佢地響中學有冇培養到對某樣野既興趣好有關係。通常,響中學別無所迷既學生,都幾柴娃娃,個腦好似停響中學生階段咁,就算寫D好簡單既野,都搵唔到小小既point去起題
相反,如果中學時有所迷既(遊戲唔算,無論係漫畫定搖滾定小說定電影定戲劇),就算讀既係唔係好得既大學,寫野中英都唔係好掂,但起碼篇文都point,執吓執吓都OK見到人,甚至會俾受訪者周圍E去示人。我諗,可能因為有所迷,就會有吓腦,咁積累咗幾年,就會搵到自己既學習同思維方法有關?

其實,以我既印象,就算睇日本漫畫,都有好多位會有野學同引起思考既(反而港漫同香港流行小說就幾套入某個模式,有點悶)。好似我囡同佢同班男仔都好興既尋寶記,其實有好多地理知識。有次我響新聞叫阿囡睇荷蘭既搬芝士比賽,佢就話響尋寶記裡睇過。

如果我囡學法國歷史,能夠介紹到佢睇林達既《帶一本書去巴黎》就自然好,如果唔係,都會響租書舖試吓搵返池田理代子1972年開始連載既《凡爾賽玫瑰》佢睇,又或者《雙城記》或《悲慘世界》既中或英簡易本都適合?

要女兒對古埃及史有興趣,當然是導其看歷兩代作者仍未畫完的《尼羅河女兒》,仲可以睇埋七十年代日本既畫功添

如果用這方法,為何不索性讀中文中學?

因為要搵中塘唔係小塘,而家係冇得揀既

簽名被屏蔽

原帖由 csy_ma 於 11-5-27 22:55 發表

不過話時話,通常女對男,或者男對女,由於異性效應,一般都係寬容D,因咩事妳對聰明仔咁大仇口

Csy_ma

由細到大,除咗自己,最憎人蝦蝦霸霸。

如果你諗往送女兒到外地,可以心寬好多。揾間開開心心嘅中學就是。睇住英文同數,其它科睇佢自己興趣;但英、數卻要花功夫,無謂限制女兒大學選科。中學不用迷信天資,中上成績,勤力一定得。

女兒既喜歡 High School Musical,可撩佢講吓史丹福、柏克萊(戲中主角最後升讀的大學),最好梗係一家去旅行時有機會在這些校園草地上野餐。喺佢心中播下種子,you never know what will happen some years later.

雙儿

原帖由 eviepa 於 11-5-27 22:35 發表

雙兒:

佢數學同物理都唔弱架,可以達到精英班中游水準。而且以佢既進步軌跡睇,明年仍有力更上一層樓。我有能力增強佢既數學能力,但係無辦法令她喜歡計數。我同老婆其實好想佢讀理科,但始終尊重佢既意願。估計佢好有機會 ...

奇怪,十個細路,十個都會鍾意自己善長嘅嘢。出咗乜嘢問題?

‹ 上一主題|下一主題