用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學生求知識,學校求分數
go

學生求知識,學校求分數 [複製鏈接]

可能大家都中左校長計,學校係唔會谷學生的,只會用好多方法,力迫家長去吹谷學生。例如默深點,低分就見家長;考深點,低分都要見家長,家長就會親身迫迫迫,學校無乜特別教書,但只要默書范圍多一課,考題出多幾條,等你地懂都做唔切,哈哈…

信唔信
   0    0    0    0

正確講法 : 教得淺,考得深.

原帖由 happyvalley 於 11-5-19 23:32 發表
可能大家都中左校長計,學校係唔會谷學生的,只會用好多方法,力迫家長去吹谷學生。例如默深點,低分就見家長;考深點,低分都要見家長,家長就會親身迫迫迫,學校無乜特別教書,但只要默書范圍多一課,考題出多幾條,等你地懂都做唔切,哈哈 ...

正確講法 : 教得淺,考得深.成绩在班上一比較,家長就焦急,唯有自己教深半年,或出外補習,這個方法無形將程度自動升上,等到有部分人的成绩非常標青,為學校揚名立萬,那些拿10A狀元走出來莘莘學子,有沒有講出多謝老師的金句呢!大家就心知肚明.

學校所要做就係.....比考試範圍....., 家長會搵人教!

原帖由 miffy 於 11-5-20 10:07 發表
絕對正確.......我好耐之前已經發現係咁。

學校教得深, 教得快, 醒果班學生為咗爭名次, 一定去補習..........差果班跟唔上, 家長又不會睇住佢c, 又去補習。

終於學校唔洗做d咩, 全民補習, 慳水慳力。 ...

係.. 真係無講錯..
如果家長唔自己跟足O的.. 真係....
你唔跟, 見家長老師就會叫你跟足O的...
但佢地知唔知自己教成點 ? 學生究竟明唔明 ?

原帖由 overview 於 11-5-20 12:28 發表
學校所要做就係.....比考試範圍....., 家長會搵人教!

有時真係覺得返學係浪費時間, 學校老師唔教, 回家要家長/補習老師協助, 又要特登出去學深d課程來配合學校的考試. 那麼, 不如留在家中自學吧!

We all assume the teaching is below average and then we don't have time or capability, so we need to send our kids for tuition.

I feel we may also consider the concentration of our kids in the class. If they are concentrated in class, the above deduction may be valid, if not, we need to solve our kids problems....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

這是一個既易又難的問題!
教局說求學不是求分數,被詛咒了幾年。學校教淺一點(其實只是跟足課程),功課少一點,家長學生則用腳來投不信任票,弄至收生不足而被殺得七七八八。學校教得深則其門如市,個個家長都以其子女學快一級半級而自豪。老師明知太深,學生未必懂,翩翩家長自動找外援,學生的功課又做得幾好喎,考試又不錯喎,既然教深一點也行之有效,還會走回頭路嗎?

原帖由 penguin_chick 於 11-5-21 15:04 發表
個個家長都以其子女學快一級半級而自豪。老師明知太深,學生未必懂,翩翩家長自動找外援,學生的功課又做得幾好喎,考試又不錯喎,既然教深一點也行之有效,還會走回頭路嗎? ...

拔尖保底,其實真係有不小學生係學快一級半級、功課又做得幾好,考試又不錯但係無補習。個個小朋友能力不同,暫時能力未到可以到一些教得比較淺既學校,問題係家長,認為間學校教得淺考得深,點解唔了解多一些是否適合自己小朋友先為小朋友選該校,覺得係家長同學校既理念不同。我唔用名牌手袋但亦唔覺得用過萬元買手袋有問題,家家有求之嘛。

求學只是求分數!

分數唔好就搵唔到心儀學校,呢個就係現實的香港教育!

唔通全部都要搵補習?

醒目開學勳章

我覺得現時的教育是﹕
求學不只是求分數!
重要最好是十八般武藝全能就最好....唉

我都覺得呀!!我囝學校有時D功課都幾深,都吾係佢地年級的程度可以做得嚟,我問亞囝老師有冇在堂上教下你地,佢就話冇,咁點識做呢???咪又係我做LOR...............嘥氣.......

原帖由 miffy 於 11-5-20 10:07 發表
絕對正確.......我好耐之前已經發現係咁。

學校教得深, 教得快, 醒果班學生為咗爭名次, 一定去補習..........差果班跟唔上, 家長又不會睇住佢c, 又去補習。

終於學校唔洗做d咩, 全民補習, 慳水慳力。 ...

我覺得好恐怖呀!!!!好想亞囝快D讀完小學,我D無形壓力會好D掛,因中學我也迫吾到佢啦^^人人都話小學仲聽下你話,,中學就好難啦,想理都理吾到呀!!!!

原帖由 happyvalley 於 11-5-19 23:32 發表
可能大家都中左校長計,學校係唔會谷學生的,只會用好多方法,力迫家長去吹谷學生。例如默深點,低分就見家長;考深點,低分都要見家長,家長就會親身迫迫迫,學校無乜特別教書,但只要默書范圍多一課,考題出多幾條,等你地懂都做唔切,哈哈 ...

簽名被屏蔽

原帖由 HappyHelena 於 11-5-31 09:04 發表
我仔而家小一, 我選而家呢間小學係活動教學, 又吾會出名次, 諗住都幾好AR, 點知讀左半個學期就話我個仔有專注力不足, 我拿拿林同佢CHECK, 又吾係囉....其實自問佢考試都吾算太差AR, 數學100英文9X, 係中文8X, 常識今 ...

HappyHelena,

May I know which school are you talking about?

醒目開學勳章

曾經聽過人說:求學?不!是求分數

原帖由 panala 於 11-6-1 01:24 發表

I like that....:
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 panala 於 11-6-1 01:24 發表

haha, 可做[標點符號運用]例。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題