用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 麗港城迦南同九龍塘約克你會點揀?
go

麗港城迦南同九龍塘約克你會點揀?

阿女依家響迦南讀緊N1,唔知K1繼續比佢留晌迦南定轉出去約克好?有冇人可以比d意見?其實兩者課程係咪真係差別好大?

兩間學校真的差好遠,迦南較開心的,而York比較深課程,看你想小朋友路怎樣行。

有冇人可以幫下我?

我兒子在麗港城迦南讀K3,
很開心為他選了這間學校給他,
這校的校長是總校長,
一路都覺得它的管理很好,
全校上下都很有禮貌很友善,
如果你會一路都跟進小朋友的知識進度,
它是頗適合的,
它是學卷制,
所以課程沒有以前那麼深,
但它會給你很多的生字(中和英),
如果你可以在家裡幫他默寫的話,
他的能力不比其它私立的學校差,
因為它真是給你很多很多的生字咭,
但鑑於學卷制度不可以幫小朋友默書,
所以唯有自己跟進.
它會教導小朋友分亨玩具,
又會帶小朋友去參觀科學館,超級市場,消防局等等.
如果用5粒星做最高點,
我會給它4粒的.
直至現在我兒子都開心上學.

學卷學校受教育局直接管理,資源有限,如你緊張早教,如外國籍老師,課程要深,捒york。

如果經濟許可我會揀York

我個女而家都係迦南讀緊pn, 不過我地會同個女轉校.  其實我覺得迦南既管理都不錯, 每星期都有字咭, 同埋教材派返屋企, 等我地家長可以同小朋友練習.  我個女都好鍾意返學.  上一次學校旅行, 我個女一入學校, 差不多所有老師, 嬸嬸都知道佢叫咩名, 感覺好親切.

如果唔係考到一條龍學校, 我可能會俾佢一直讀落去.

我囝囝N1時讀九龍塘迦南, K1 轉左去YORK

我初初都心大心細, 因為迦南教學方法都好好,老師又好,我都怕小朋友轉校唔開心

不過轉左去 YORK之後, 睇到囝囝比以前更開心, 其實YORK係比出面學校深, 但係我見小朋友從來沒有覺得辛苦,你會見到佢學校學左好多意想不到既野, 文字上好難講架, 真係要親身體會

我覺得 YORK 的新聞比較多, 可能比人感覺負面D, 但係學校方向就係要小朋友叻叻叻 (講真, 呢D 就係家長想仔女要既東西)

我囝囝今年上L2 了 , 我暫時好滿意佢向校內既生活及成績 , 希望幫到你啦 !!!
HI ,,,I am Sean MAMA

我都係呀...n1時都係讀kowloon tong 迦南/////但K1已轉去約克了....又係今年升L2, 我可以話你知....約克教既野係深過迦南////但我個女 係約克好開心....雖然約克好多負面新聞....但係教學真係唔差....

所以你都可以考慮下....

你而家囡囡讀邊班丫? 唔知識唔識你呢...呵
HI ,,,I am Sean MAMA