用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上堂騷擾人﹗<-- 講佢自己鐘意o既野﹗ ...
go

上堂騷擾人﹗<-- 講佢自己鐘意o既野﹗ [複製鏈接]

阿仔近排上堂非常唔專心,之前都唔太專心,不過唔會咁嘈.... 佢近排會扮港鐵,下一站咩咩咩,小心車門之類,老師叫佢停口佢都唔理,點算好呢?

其實平時對住我都會,不過只係佢無無聊聊先會咁做... 但上堂老師又唔係好stop到佢,咁點呢?

大家有冇好辦法幫幫忙呀?thankssss

心理學家同佢做評估果陣,佢都有講自己鐘意o既野,佢話呢d 係自閉徵狀,但又冇教我點對策喎~ 其實佢會唔會係覺得上堂好悶,所以有咁o既行為呢?真係難明...
   0    0    0    0

我個仔有時都會咁都好煩ga,心理學家教我ga,每逢佢講太空話或鸚母話時立即回應佢媽咪聽到la已知道要停不可以再講,個樣要惡d令到佢知道這樣不好,佢開頭都會重覆犯錯,當佢習慣後依家少左好多咁奇怪行為,有陣時做媽媽又驚佢不講野,但佢講野又好煩!

我個仔都係咁呀, 成日重覆講某D野, 好鬼煩. 同佢講"得喇, 知喇", 佢都係要講. 而家叫佢唔好再講佢會停一陣. 做治療個姑娘話, 咁O既情況要叫佢STOP之外, 仲要同佢講第二D話題, 等佢知道除左佢鍾意的話提外仲有好多野可以講. 我希望我可以努力做到啦, 因為我都係一個冇乜話題的人.....
‹ 上一主題|下一主題