用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小心--保良局八三
go

小心--保良局八三

早前我在這裏分享過親友的仔在保良八三的問題,今天見明報有關這校的報導,大家在選校時真的要小心,真的要到學校看看,學生放學的樣子是怎樣。
實地觀察學生的質素,他們是否願意留在學校,放學時滿面笑容還是相反,他們是很想離開還是會留下打下波,老師是否一早就走還是會留下同學生傾吓打吓波。

這些都是很重要的,有時真係唔可以省的,小心狠錯難返好似我的親友,中途轉校很難的,最怕青年人怕了返學,出去識D唔三唔四的人就慘啦!

我睇過扁報導,我覺得學校做法無乜問題

幫小朋友揀學校幾時都係要咁小心!
除了成績,校譽之外,小朋友的壓力承受,父母的壓力承受,朋輩,家庭支援,都要考慮得好清楚,是但一方面出問題,學生,學校,家長都沒好處,小朋友就最慘!

家長係始作俑者
支持校方
小朋友治好王子病後,腸胃必定順當!父母果方面已無得救

如是一些承受不到壓力的小朋友 . 在選校時便要選些較底 BANDING 的 . 等他讀得輕鬆 . 當然可能連父母都吾太清楚 . 但如是此 CASE , 便一定要自已轉校 ( 大把這類 CASE ---- 幼小中學 ) . 因學校沒可能因您一個或部份小朋友問題而改制度 . 相等於 將來出來做事一樣 . 只會是自已轉工 , 老細吾會因您受不到壓力而減底您的工作量 .

睇過篇報導,支持校長!
學校不是培訓王子的地方,王子選錯學校了,選擇轉校,三贏!王子做回王子,學校執掌教鞭!父王母后萬歲萬歲萬萬歲!

支持校方:loveliness:

支持校方!
學校不是培訓王子的地方!

支持校方對抗無理家長!

I think that parent's requests are really ridiculous!

簽名被屏蔽

原帖由 Hoining 於 11-5-19 21:09 發表
我覺得校長好啱喎, 有問題嘅係嗰個家長

其實係什麼事,有無得睇番?!唔該.

回覆 1# hongkeikei 的文章

您由舊至新內文 , 慢慢睇回就清楚 , 看看您會介在那一方 .

原帖由 hongkeikei 於 11-5-20 11:53 發表

其實係什麼事,有無得睇番?!唔該.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2292181&extra=page%3D1

樓主分享親友的仔在保良八三的問題既post

原帖由 samuel89 於 11-5-20 12:04 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2292181&extra=page%3D1

樓主分享親友的仔在保良八三的問題既post

睇到了,唔該晒!

單看報紙報導始終較片面,不清楚家長的要求是否真的去到'港爸港媽'地步;而校方也確實有拒絕要求的校政自主權.誰對誰錯第三者不容易從短短的報導中分辨出來.

就個人來說,我認為校長只要講出事件的始末,是不是'港爸港媽'應由讀者自行判斷,直斥家長是典型'港媽港爸',我覺得言語和態度有些不恰當.

同意,小朋友勉強留低都無意思,倒不如去一間無咁大壓力既學校,大家都5駛咁辛苦 ~

彈性上學時間- 咁都提出得? 真係5經大腦既說話, 你估返酒店?

版主

就算俾呢個家長得到佢要求既嘢,個小朋友繼續讀落去會開心咩
就咁睇根本就覺得個家長既要求好唔合情理,咩彈性返學時間 要求俾教師版佢教佢個仔 佢真係覺得成間學校得佢一個讀,如果學校應承佢既要求,到時肯定會有更多有奇怪病既學生出現
我始終覺得佢既然讀呢間學校咁大壓力,點解唔轉呢

回覆 17# Lovely媽咪 的文章

"要求俾教師版佢教佢個仔"
咁佢個仔即是只須回校測驗和考試。
:verycold: :verycold: :verycold:

的確,八三不是一所訓練「港童」的地方,我很欣賞校方的軍訓,讓學生明白自己作為學生、兒子/女兒和市民,自己的責任何在。

很記得在迎新營時,導師給他們出了幾道難題,大家都覺得沒有可能做到,只是想逃避投降。但他們不甘失敗,經過正面的反思,其實只要團結及積極想出解決方法,還是把那個難關衝破了。

我很喜歡校方讓他們有碰釘的機會,讓他們學會自己找到解決問題的方法,而非幫助逃避問題。記得老師講過,課程是深的,但每一位同學都積極面對,也有大部份的同學都可以應付到。所以自己必須找到方法讓自己可以應付到,而不是透過外配合把問題甩過去便算的。這也是我認為八三做得最出色的地方,也希望學校可以繼續讓我們的下一代有這方面的訓練。

另順帶一提,八三初中的同學所修讀的科目,比區內很多英中都算少的,壓力相對較小吧!測驗、考試不是老師迫害學生的技倆,多測兩次驗,也增加了他們的工作的(set卷及改卷都要時間吧!)只有懶的老師才不願學生測驗及溫書的。至今,我很希望學校可以加大力度,推動學生自學精神以及熱切追求學問的風氣,相信更能提高學校的水平。

原帖由 Lovely媽咪 於 11-5-23 10:34 發表
就算俾呢個家長得到佢要求既嘢,個小朋友繼續讀落去會開心咩
就咁睇根本就覺得個家長既要求好唔合情理,咩彈性返學時間 要求俾教師版佢教佢個仔 佢真係覺得成間學校得佢一個讀,如果學校應 ...