用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正定係陳守仁
go

培正定係陳守仁 [複製鏈接]

培正中數強, 英文都唔差, 德育做得好, 又係九龍城校網, 最衰唔係EMI;

陳守仁英文勁, 但我個FRIEND在裡面教就話中文真係麻麻, 而且係油尖旺校網;

邊間好?
   0    0    0    0

I like Pui Ching
原帖由 Sheepy 於 11-5-12 11:03 發表
培正中數強, 英文都唔差, 德育做得好, 又係九龍城校網, 最衰唔係EMI;

陳守仁英文勁, 但我個FRIEND在裡面教就話中文真係麻麻, 而且係油尖旺校網;

邊間好? ...

wa~你小朋友考到陳守仁呀?如果係我,我就好大機會去陳守仁la~

手上仲拿住兩個位

培正唔使再考中學喎!

樓主喺隔離post點叩門,e度hold住d學位邊間好,5月中嗱!

睇字面, 樓主巳決定培正.....

我會考慮以下幾點:

-你自己(吾係個小朋友)可吾可以承受中學派位嘅壓力?

-培正中學是否你的首選?還是喜歡其他英中?

-仔仔醒吾醒?TSL叻嘅學生,其實可以考到(係考吾系派)好top嘅英中,另油尖旺嘅派位其實男仔係吾錯(有九华,
聖芳濟等)

ps. TSL嘅英文係好,但係中文其實都吾淺,小二開始用普通話教中文科。

吓... hold住兩個位?!?!?!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

I had the same questions as Sheepy two years ago.  Now, my son is a P2 student in TSL.   He enjoys studying in TSL very much.  

無呀無呀, 我點敢hold住兩個位?

我只係有培小, 不過在6月可以再報TSL的2nd phase啫, 一有更好的, 我一定會放我現有的位出來, 所以如果依家決定到培小好d, 我就連TSL的2nd phase都唔報囉! (因為阿仔1st phase衰咗喇!)

不過佢又唔係好叻, 所以6月會作最後努力的,

啲人教, 睇一間小學係咪真係咁好, 最好是看它升中表現, 多人報或多人講只可作為其中一個參考, 你不如看看這些學校的升中表現才算.

原帖由 Sheepy 於 11-5-13 12:40 發表
無呀無呀, 我點敢hold住兩個位?

我只係有培小, 不過在6月可以再報TSL的2nd phase啫, 一有更好的, 我一定會放我現有的位出來, 所以如果依家決定到培小好d, 我就連TSL的2nd phase都唔報囉! (因為阿仔1st phase衰咗喇 ...

如只已升中去計, 唔計直屬中小學, 就非APS 同 KTS為首選, 希望我無離題.

我好同意 不過我會加多一様 就係讀中学後的表現

原帖由 panbaby 於 11-5-13 12:51 發表
啲人教, 睇一間小學係咪真係咁好, 最好是看它升中表現, 多人報或多人講只可作為其中一個參考, 你不如看看這些學校的升中表現才算.

間小學係咪真係咁好.... 參考它升中表現真係可以反影
間小學係咪適合自己個小朋友?!?!?!

原帖由 panbaby 於 13/5/2011 12:51 發表

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-
‹ 上一主題|下一主題