用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無家長同小朋友一齊學樂器, 一齊交流下. ...
go

有無家長同小朋友一齊學樂器, 一齊交流下. [複製鏈接]

我同阿囝一齊學小提琴一個月, 阿囝暫時都明白老師講解, 但他可能年紀細, 所以做唔到老師的要求..

阿囝用緊VIF幾佰元的小提琴, 呢個琴的音色同幾千元的小提琴係咪真係差好遠??...
   0    0    0    0
url=http://www.TickerFactory.com/]

我對家長的建議是﹕呢個階段無須介意個琴係0羊牌子/價錢﹐學好技巧及打好基礎更為重要。

原帖由 tammyhw 於 11-5-10 23:32 發表
我同阿囝一齊學小提琴一個月, 阿囝暫時都明白老師講解, 但他可能年紀細, 所以做唔到老師的要求..

阿囝用緊VIF幾佰元的小提琴, 呢個琴的音色同幾千元的小提琴係咪真係差好遠??... ...

我想請教下, 其實4yrs小朋友, 每日練習幾耐才算適合? 另外, 小朋友上堂時係做到老師的要求, 但係屋企常常都肯唔專心練習.. 我又唔想迫他太緊...好煩...

原帖由 ohmygosh 於 11-5-11 10:03 發表
我對家長的建議是﹕呢個階段無須介意個琴係0羊牌子/價錢﹐學好技巧及打好基礎更為重要。
url=http://www.TickerFactory.com/]

可否介紹邊支似樣D嘅弓 for 1/8 violin. 大約幾多錢同去邊間買?
原帖由 ilovethiscow 於 11-5-11 10:40 發表
對於學習....

其實弓係重要過個琴..

如果係想小朋友學得好D...

應該買一支好D O既弓而唔係一部好D O既琴

回覆 4# ilovethiscow 的文章

Please check pm.

回覆 6# jellomama 的文章

回覆 5# tammyhw 的文章

通常在晚飯後, 我就會叫他一齊練琴,  他見到我拿琴出來, 他又會一起, 但他拉一陣, 大約十多分鐘就會話好累... 叫我自己練.. 跟住我就自己練, 他就係度睇...
其實都唔係日日練, 因為有時ot, 返到屋企都已經9:00, 他都差唔多要訓覺.....(星期1-5, 通常都會練3-4日)
所以想知道, 以4ys 來講, 練幾耐先合理... (我唔知10-15分鐘算唔算合理, 怕怪錯他..以為他懶)

原帖由 ilovethiscow 於 11-5-11 12:30 發表
你同佢一齊學... 你有無練習? 如果你都唔練習點叫到佢去練習?

回覆 11# tammyhw 的文章

回覆 1# tammyhw 的文章

想知琴的差別,有機會去灣仔Orfeo試試!

1/8的弓,普通就可以了,或許問問尖沙咀TomLee的韓國弓。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

hi, everyone, 我囡囡上緊pak c 親子piano class, 自己學(番) piano, 今個星期考grade 8..向abrsm dip進發!!

also 而家同佢一起上violin class, 不過我旁聽形式, (費事我太快上手打擊囡囡自信心 ...

回覆 1# stinkyrabbit111 的文章

回覆 6# tammyhw 的文章

4歲小朋友肯練10-15分鐘, 好乖啦!
時間唔使太耐, 最緊要係練到老師對首歌的要求. (我每次上課都寫低老師對首歌有咩要求, 有時練音準, 有時練手指, 有時練弓法之類.)
每日練琴的習慣很重要, 即使係練一首歌都好呀.

回覆 16# stinkyrabbit111 的文章

我想問下, 妳囡囡都係邊樹學小提琴呀, 我記得佢係0712的, 是嗎?

我都會同囡囡一齊學鋼琴, 其實一個月前我自己學左4堂, 但因為無去練琴, 所以無再去學.  最後決定買個琴返屋企, 但因未有貨要等, 鋼琴一到, 就會開始學返.  到時試下比囡囡一齊學, 大家覺得跟同一個老師學好嗎?
‹ 上一主題|下一主題