用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2012年加班
go

2012年加班 [複製鏈接]

昨日 tea-time 時 , 聽到有個小六媽咪話 , 有些中學在坐談會時話出年因千禧 + 龍B多 , 所以又會加班 . 吾知是真是假 . 因學校講得出來應沒錯 . 係就好羅 .
   0    0    0    0

但之前都講過話只會越來越少, 如果明年多了學生, 都可能每班加幾個學位, 因為再過幾年又會有殺校可能. 按今年計, band 3學校都應該唔會收到足夠學生, 有d只開了三班.

我都吾太清楚 . 因是聽回來的消息 . 我想都要看看明年實際學生數量 . 而且制度常變 . 吾到玩果刻都吾知玩法 .

都吾想得太多 , 總之叫阿女全力備戰 ......3次呈分試 .
看到成績再算 , 見到今年d家長因縮班而咸晒口 . 明年就到我地尼班千禧b父母 . 競爭更大 .

回覆 3# Carmen2004121 的文章

真係唔到果刻都唔知會變成點. 好似我以為今年出生率低, 就會有著數, 點知就玩個縮班, 你話死未!!

原帖由 alice44 於 11-5-10 19:04 發表
真係唔到果刻都唔知會變成點. 好似我以為今年出生率低, 就會有著數, 點知就玩個縮班, 你話死未!!

SAME SAME 啦 ! 早知係咁, 我報左直資算啦 !

原帖由 Carmen2004121 於 11-5-10 15:01 發表
昨日 tea-time 時 , 聽到有個小六媽咪話 , 有些中學在坐談會時話出年因千禧 + 龍B多 , 所以又會加班 . 吾知是真是假 . 因學校講得出來應沒錯 . 係就好羅 . ...

係米每班加"兩"個位??  抑或更多??

一句講晒, 俾孫明揚玩死 !!

真係吾知道是加位定加班 , 等下次去 tea 時再打聽下 .
吾係吾想報直資 , 但要肩負6年學費 / 車費 / 飯費 / 洗費 .
真係要計清楚 .

可加可減???

回覆 2# Carmen2004121 的文章

如果加返班就好了.  

加返B2/B3既班你地又拍唔拍手呀???

多數都加B2, B3, 今年葵青區唔夠住, 借左好多B3個位返黎.. 俾佢現死.

回覆 8# Carmen2004121 的文章

當初推出減班計劃時一早已知千禧年小學升中人數會增多,但教育局和學校都決定推行,我諗應該唔會一年4班F.1,第2年又變5班F.1甘兒戲;我諗收4班會維持一段時間.最多可能'微調'每班人數加2-3位.因為全港中一生與中一學位一向是供過於求,大家只是心痛band 1學位少了,但band2/3學位則足夠有餘喇!
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

我都有聽過明年會加班,係我地今年要縮班咁慘

玩呀而家 "正苦"減完又加...而家真係冇野做呀佢地

回覆 16# patmama 的文章

就算真係加番,是不是全部減左個d都加番?還是又要逐間再諮詢,再開校董會決定?之前答應減而獲政府比的每年津貼是否又會減番?減班後老師人手自然流失的限定年期是不是又再從新計算?太多行政問題會影響加班機會!
‹ 上一主題|下一主題