用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
go

旅港開平商會中學討論區   [複製鏈接]

原帖由 漢堡飽 於 11-5-13 21:52 發表
開完家長會,主要是要子女按他的興趣及能力選科,中四A及B班會修M1及M2的同學,其餘三班無特別分,只是按意願從全級的成績先後優先分配。而M1或M2卻是從數學科成績排名編入。
總之全級成績愈好,愈早編到自己喜歡的科目,而數學 ...

唔一定排第81後就無機會入A/B班
總有排頭80既唔揀M1/M2
而呢個人數年年都唔同
當然,總成績好有利揀科
但基本上成績唔係好差,都會入到自己喜歡既科目!
最近有冇睇新聞?
334唔係人人都handle到,
讀既野又多又深!
好多學生都要drop科.

原帖由 漢堡飽 於 11-5-15 07:15 發表
旅港有學生drop科嗎?老師無講。
排名較後的學生選科較吃虧,好被動。
最近一次選科問卷,A班選M1or M2的有40人,最多選的科目是chem, phys, bio, econ,chem有32人,唔怪得化學有三班。

...

有,但人數應該不多!?
drop科係個人決定,
有d學生讀唔到三個選修科,
集中讀兩個選修科成績可能好d.
中三phy,chem,bio都係basic野
到中四係第二個世界...
最好去書局睇下d書,睇下明唔明,有冇興趣~
都幾多學生選phy+chem+? / chem+bio+ ?
?多數係econ,geog...
phy+bio+ ?
呢個組合就麻麻,
兩科關係不大!

回覆 9# cocopig 的文章

15/8-19/8 F.1 English Bridging Programme  
21/8 F.1 Orientation & Parents' Day  
你可以去校網,按 School Calendar就睇到

原帖由 漢堡飽 於 11-6-9 08:04 發表
lk362                                                                                                               我有些間題,請你幫忙.可否 在私人傳訊查閱解答.   謝謝   
                             ...

已覆!

回復 14# 漢堡飽 的帖子

ok!

漢堡飽:
你的女兒是否最後選了甚麼科?

原帖由 漢堡飽 於 11-7-15 22:25 發表
女兒最後選phy, chem and bio,因三科都是她最高分的科目,她亦對此三科很有興趣。我們本來希望她一科選econ,但這科她好不穩定,一時會不及格,一時又幾高分。
看中四的書,似乎比中三深得多,中四易應付嗎?高中又好似要負責好多 ...

其實揀咩科最重要都係有興趣,
中四都不算難應付,
仲可以參加不同既課外活動.
不過,現在就要好好享受中三的暑假~
因為中四,五的暑假要回校補課.
今年中五的暑假差不多天天都有不同科的補課...

原帖由 漢堡飽 於 11-7-16 15:06 發表
我都知,所以今年出外旅行,之後兩年未必去,讓她專心一點。

我上年都有去旅行
今年要專心讀書啦.
你女兒有沒有補習?
現在課程又多又深,阿女都要出去補習.

原帖由 漢堡飽 於 11-7-17 13:22 發表

當然有啦!唔去補習好似無安全感。靠她自己溫,始終不及高人指點快。通識有補嗎?都唔知識溫?

反而阿女無去補通識喎.
佢話作用不大.
佢話通識最緊要識答題技巧(老師平時有教)+留意時事(當然英文不能太差...)

高中多數去大型補習社.
如果低form私人補習會有針對性d~

原帖由 dawnhu 於 11-7-21 11:36 發表

原來係咁,我亞女去咗E班,佢好唔開心, 意為自己成績差!

A,B,C係普通班,D班係中,英,數差d
1E好似英文差d,
上英文堂分兩班上.
校服土瓜灣都有得賣,
係德信商場(天光道附近).

2jkidsfather    發表於 22-12-12 16:14

原帖由 dawnhu 於 11-7-21 14:51 發表
其實啲同學仔係咪大部分來自開平小學嘅呢?

唔係架,我諗最多都係10個左右來自開平小學~

1A,1B,1C所有科一齊上
1D 中,英數分兩班上
1E英文分兩班上
升中2-3分班好似8月尾先有架

原帖由 一家的太陽 於 11-7-24 21:30 發表
阿仔今年升F2.
F1冇出去補習,成績一般.
計畫F2出去補1,2門比較弱的科目.
打算安排星期六出去補習.

但最近有機會報名參加一個非牟利團體的音樂隊,極有可能錄取.雖然唔收任何費用,但練習時間一週2次.星期五晚上及星期 ...

既然阿仔有興趣就鼓勵佢參加啦.
F.1適應左學校生活,F.2應該會輕鬆d
同埋你個仔有冇其他課外活動?
我覺得除左專注學習外,有適當既課外活動都好重要.
只要你個仔有興趣,佢就唔會話辛苦~

原帖由 一家的太陽 於 11-7-24 22:47 發表
唔覺得阿仔要用中文字典.

也可能因為如此,阿仔中文成績真係麻麻.mouth:" /> mouth:" />
希望有其他家長可以分享.

我個女中文成績都係一般,
我諗最好都係要睇多d書.
佢話做綀習效果都不大.
不過,我覺得文言文就一定要做多d先熟.

原帖由 dawnhu 於 11-7-24 22:30 發表
我註冊嗰日賣書個職員刻意講明書單無包字典,咁請問開平會用哪些字典呢?  我想襯呢排書展買埋,會平啲, thanks!

阿女好似剩係F.3要帶字典(上普通話).
我有買牛津字典+快x通字典機比佢,
初初好多字要查,用字典機比較方便.

原帖由 dawnhu 於 11-7-26 12:51 發表
oh, 又要買部字典機!

其實上網查都得,
http://dictionary.cambridge.org/
如果買,買部平平地都ok(~$1000)
有d成$3xxx,
但彩色,聽歌,影相既功能就冇乜用.

原帖由 一家的太陽 於 11-7-25 21:07 發表
佢本身已加入學校田徑隊,一個星期有2天放學後訓練.
但佢運動神經很差,完全是陪跑一族.
正因為平時要訓練,才想把補習安排在周末.
仲有,佢小學成績都算幾好,但中一成績麻麻,所以佢爸爸對佢參加多一項課外活動有微言.

...

如果成績中上,參加多一項課外活動都ok
但成績係中下游就真係要諗清楚先 .
不過,F.2同F.1都係讀d個科,
佢可能適應左每科既考試方法,成績會有進步都唔定~
(我記得以前阿女F.2成績都係好過F.1)
‹ 上一主題|下一主題