用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區   [複製鏈接]

你們的小朋友溫書溫成點呀?溫好晒未呢?我嗰個猛嗌悶,成日偷偷哋睇電視

真的-----> 大人細佬都嗌悶.....

長長假期, 亞大要閉門溫書十幾科, 雖然亞細假前已考完試, 但都沒法帶亞細去外遊同郊外活動.  大部份時間要被迫同大人一齊"坐監"煲碟, 一齊精神上支持亞大.

亞女明天去camp,成個星期都提住,佢實在太大期望

年前的考試成績都差不多公布了吧。
阿仔D中作,英作都好低分,硬生生把平均分拉低,好無奈。
但呢方面的能力又唔係話補一補就得,真係看他自己幾時領悟
寫作要諦。

請問家長們知唔知Form 1幾時派成績表?

開平在今年的校際田徑比賽中又拿到第三名,真係可喜可賀!!
聽講第一是喇沙,第二是男拔,第三則係開平.

恭喜 ! 恭喜 ! 連續兩年入三甲,
Grade A 保持水準,
Grade B & Grade C 都有好成績,
希望出年有突破, 殺敗 LS & DBS。
現在返校見班主任, 取阿仔成績表。

回復 jemm 的帖子

請問你覺得旅港的老師是否nice和教得好?學校會否特別幫一些差的同學,精英班和普通班教法有什麽分別。因我大抽獎時,想選旅港。

另外,看你過去的POST說課室內有LOCKER,是否F1都可用LOCKER

1) 每間學校的老師都有好有唔好, 但阿仔對 F.1 & F.2 的老師是大致是滿意的, 尤其是主科們的老師。
2) Form 1:  Class D :成績較次; Class E: 英文較差: Class A, B & C: normal class
Form 2: Class A: 全級最前的學生; Class E: 英文較弱; Class B,C & D normal class
3) 感覺上沒有分別, 不過將similar level 的學生集中一起授課

4) Form 1 students have their own locker.

By the way, my son is very happy studying in Hoi Ping these two years and I see a great improvement in academic level.

回復 jemm 的帖子

THANK YOU!!

聽亞女講,學校上星期搞了個模擬選舉,結果係。。。唐唐呀!

我仔話冇乜人揀唐,揀唔落支持白票則唔少,佢同好多 friends 就prefer 梁。聽佢講今次這個模擬選舉都幾認真,要以學生證一人一票 :)

請問開平可以點返學?聽學生講話佢地on foot多。好似無乜public transport, thx

係呀,MTR係唔到架,可以坐巴士喺天光道或者waterloo 道落,然後行上去囉

thanks 辛辛學子,學校好都值得。
另想八卦問一問開平有班叻嘅F.1運動員,佢地讀書成績可以嗎?

以我所知, 初中班的學生, 都喜愛參加運動, 除田徑外, 劍擊, 室內划艇, 游水和各項球類運動, 差不多每班都有一半是校隊, 無論特別班, 普通班和輔導班都如是, 所以愛好運動和成績好壞沒有特別關係, 至少旅港如是。不過旅港是有運動的全統, 除了一般班際比賽外, 還有「西瓜波」,「閃避球」和「聖齊齊跳」, 同學都十分投入。除了師生努力外, 當然要多謝已退休的教師和在職的職員在空餘時間投入參與。而好靜的同學可以參如其他學會, Choir, Choral Speaking Team和Orchestra, 比賽成績都很好。

請問旅港學生需要規定一人一樂器嗎?音樂考試要考樂器嗎?

If you have not learnt instruments outside school, you can join the
instrument lessons in school. If none of the above, you can join the choir.
Either singing or instrument playing is allowed for music examination.

CyrusMom  Thanks a lot!  發表於 12-3-22 19:02

請問住將軍澳坑口的同學是搭什麼車返學,請賜教,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題