用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區   [複製鏈接]

想聽聽其他家長意見!

阿仔今年升F2.
F1冇出去補習,成績一般.
計畫F2出去補1,2門比較弱的科目.
打算安排星期六出去補習.

但最近有機會報名參加一個非牟利團體的音樂隊,極有可能錄取.雖然唔收任何費用,但練習時間一週2次.星期五晚上及星期日上午(9點~下午1點).
既然報名參加,就希望阿仔出席每次的練習,但考慮到星期一到五上課,星期六補習,星期天樂隊練習,會唔會太辛苦?

老公有些反對,認為學生以學習為主,但我又好想阿仔多些其他興趣活動.
阿仔學咗長笛4年多,一直係請老師一對一教,前幾個月因唔肯練習而被我cut咗.
如果放棄這次機會,我估以後都唔會有機會再接觸長笛.所以都希望佢可以一路玩下去.但又驚影響佢學業.

如果喺你,你會點選擇?

It all depends....如果囝囝好有興趣就自然唔怕辛苦, 但無興趣就拉牛上樹.  到底係佢自己要參加定係你想佢參加?

原帖由 一家的太陽 於 11-7-24 21:30 發表
阿仔今年升F2.

但最近有機會報名參加一個非牟利團體的音樂隊,極有可能錄取.雖然唔收任何費用,但練習時間一週2次.星期五晚上及星期 ...

佢自己都想嘅.
因為知道今次唔把握機會,恐怕以後都冇得玩.
而且去面試時,對d面試官的哥哥仔留下極好印象.
一起玩的都是中學生到30以下的後生仔.
原帖由 Yanamami 於 11-7-24 22:16 發表
It all depends....如果囝囝好有興趣就自然唔怕辛苦, 但無興趣就拉牛上樹.  到底係佢自己要參加定係你想佢參加?

我註冊嗰日賣書個職員刻意講明書單無包字典,咁請問開平會用哪些字典呢?  我想襯呢排書展買埋,會平啲, thanks!

阿仔用緊小學高年級時買的 牛津高級英漢雙解詞典.(大本屋企用,袖珍版放書包帶返學校用)

原帖由 一家的太陽 於 11-7-24 22:26 發表
佢自己都想嘅.
因為知道今次唔把握機會,恐怕以後都冇得玩.
而且去面試時,對d面試官的哥哥仔留下極好印象.
一起玩的都是中學生到30以下的後生仔.

一家的太陽,
我女也是學長笛的,小學時跟學校安排的導師上堂,都煩緊中學後去邊到上堂。  聽你這樣說,開平是沒有長笛班的了?

啱啱見到你的msg, 那麼中文字典要嗎?

學校有長笛班,請出面中心來教.
玩得好的,仲可以加入學校樂團.
只不過學校樂團似乎剛成立不久,實力唔夠雄厚.(與黃笏南比)
學校都好有心成立樂團,所以鼓勵F1學生每人都學一樣樂器.
不過開平好在唔會迫學生或家長一定要做某件事.
I like.

原帖由 dawnhu 於 11-7-24 22:37 發表

一家的太陽,
我女也是學長笛的,小學時跟學校安排的導師上堂,都煩緊中學後去邊到上堂。  聽你這樣說,開平是沒有長笛班的了?

唔覺得阿仔要用中文字典.

也可能因為如此,阿仔中文成績真係麻麻.
希望有其他家長可以分享.

回復 68# 一家的太陽 的帖子

這樣就好了,亞女本身也是管樂團的,希望第二日可以繼續, thanks

回覆 2# 一家的太陽 的文章

我女都喺升F.2,科中文又喺麻麻,唯有叫佢多看書及做D練習簿啦。

佢都有join學校個管弦樂團,但唔喺長笛,佢都好enjoy玩。

dawnhu:
佢都識得個有名的長笛老師Miss Ivy Chung莊雪華,上綱查下都有佢D料,Grade幾?如你有興趣就幫你問下價錢同地點呀!應該喺一對一教。

原帖由 一家的太陽 於 11-7-24 21:30 發表
阿仔今年升F2.

但最近有機會報名參加一個非牟利團體的音樂隊,極有可能錄取.雖然唔收任何費用,但練習時間一週2次.星期五晚上及星期 ...

既然阿仔有興趣就鼓勵佢參加啦.
F.1適應左學校生活,F.2應該會輕鬆d
同埋你個仔有冇其他課外活動?
我覺得除左專注學習外,有適當既課外活動都好重要.
只要你個仔有興趣,佢就唔會話辛苦~

原帖由 一家的太陽 於 11-7-24 22:47 發表
唔覺得阿仔要用中文字典.

也可能因為如此,阿仔中文成績真係麻麻.mouth:" /> mouth:" />
希望有其他家長可以分享.

我個女中文成績都係一般,
我諗最好都係要睇多d書.
佢話做綀習效果都不大.
不過,我覺得文言文就一定要做多d先熟.

原帖由 dawnhu 於 11-7-24 22:30 發表
我註冊嗰日賣書個職員刻意講明書單無包字典,咁請問開平會用哪些字典呢?  我想襯呢排書展買埋,會平啲, thanks!

阿女好似剩係F.3要帶字典(上普通話).
我有買牛津字典+快x通字典機比佢,
初初好多字要查,用字典機比較方便.

佢本身已加入學校田徑隊,一個星期有2天放學後訓練.
但佢運動神經很差,完全是陪跑一族.
正因為平時要訓練,才想把補習安排在周末.
仲有,佢小學成績都算幾好,但中一成績麻麻,所以佢爸爸對佢參加多一項課外活動有微言.

原帖由 lk362 於 11-7-25 19:15 發表

既然阿仔有興趣就鼓勵佢參加啦.
F.1適應左學校生活,F.2應該會輕鬆d
同埋你個仔有冇其他課外活動?
我覺得除左專注學習外,有適當既課外活動都好重要.
只要你個仔有興趣,佢就唔會話辛苦~ ...

除了字典,阿仔都有一部朗文字典機傍身.
的確要方便好多.

oh, 又要買部字典機!

原帖由 dawnhu 於 11-7-26 12:51 發表
oh, 又要買部字典機!

其實上網查都得,
http://dictionary.cambridge.org/
如果買,買部平平地都ok(~$1000)
有d成$3xxx,
但彩色,聽歌,影相既功能就冇乜用.

原帖由 一家的太陽 於 11-7-25 21:07 發表
佢本身已加入學校田徑隊,一個星期有2天放學後訓練.
但佢運動神經很差,完全是陪跑一族.
正因為平時要訓練,才想把補習安排在周末.
仲有,佢小學成績都算幾好,但中一成績麻麻,所以佢爸爸對佢參加多一項課外活動有微言.

...

如果成績中上,參加多一項課外活動都ok
但成績係中下游就真係要諗清楚先 .
不過,F.2同F.1都係讀d個科,
佢可能適應左每科既考試方法,成績會有進步都唔定~
(我記得以前阿女F.2成績都係好過F.1)

阿仔成績唔夠標青,但又唔至於讀得辛苦.
如果錄取,我會俾佢試一年.
F2成績冇進步,則會Cut一樣課外活動.
多謝你的意見.
原帖由 lk362 於 11-7-26 19:06 發表

如果成績中上,參加多一項課外活動都ok
但成績係中下游就真係要諗清楚先 .
不過,F.2同F.1都係讀d個科,
佢可能適應左每科既考試方法,成績會有進步都唔定~
(我記得以前阿女F.2成績都係好過F.1) ...

回復 79# 一家的太陽 的帖子

佢鍾意就俾佢試吓啦! 我阿仔都參加咗田陘隊和在校外嘅弦樂團, 初中佢哋可以自由D嘅.
‹ 上一主題|下一主題