用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區  

Thanks delimama for your sharing.  Really don't want to miss this bi-yearly event.

原帖由 delimama 於 11-9-12 01:27 發表
TOS88,
聽我囝說,上星期已經開始報名,報名表貼於大門口壁報板。他說很多活動都會經announcement宣佈,然後自行報名參加,新同學或未能適應,若follow唔到announcement,可多留意大門前的壁報板吧。
如Wed回校已截止,你可叫你的 ...

旅港開平商會高考4A生私人補習

收到學校的資料祇提及學生必須出席及坐位不沒提及家長可以出席。不知往屆的安排如何?

原帖由 delimama 於 11-9-12 01:27 發表

開平是很鼓勵同學主動參與的,也很鼓勵家長到場打氣,包括水運會及陸運會(both校內及學界)。 ...

F.1 考試計分方法

請問Form 1平時的中默, 英默, Quiz (eg. EPA, C. Hist, E. Hist, Maths, I.S.....)計不計入考試分呢? 如果計, 佔的百分比又是幾多呢?

講起測驗考試,亞女平時仲係懶懶閒咁,激死我!   

中一係咪可以咁得閒?   佢以前考開頭兩名,佢以為自己仲係好叻,一啲都唔會比多少少時間做吓準備。  睇佢遲啲考試成績點!  衰咗佢就知味道.

我阿仔一樣懶懶閒, 掛住玩, 完全都冇讀書, 科科小測又低分, 所以都好想知D 平時默書分和小測計不計入考試成績, 好擔心….

我記得平時中默要計分,英默應該都要, 大概佔 Test 10%左右, not sure ,可以問老師。其他科 Quiz就唔計。平時的作文, assignment 及 project 亦會計考試分, 要去問老師比重, 科科未必一樣。

考試佔的比重如下,可作參考。
10% 1st term test
40% 1st term exam
10% 2nd term test
40% 2nd term exam

旅港很多勁人, 小學考得好未必在中一考得好,要努力。阿仔話佢中二果班好多勁人,有D Maths 考100分, 又有很多人在不用科目中考全級第一。

回覆 127# jemm 的文章

Thank you jemm.

請問甚麼是"不用科目"?  即是中英數以外的科目?

原帖由 jemm 於 11-10-19 12:44 發表
.....旅港很多勁人, 小學考得好未必在中一考得好,要努力。阿仔話佢中二果班好多勁人,有D Maths 考100分, 又有很多人在不用科目中考全級第一。..

更正: 不同科目

請問家長會吾會幫D仔女溫測驗,考試?

請問家長會吾會幫D仔女溫測驗,考試?

到中一, 不同小學, 有十科八科要考試, 家長真是很難幫仔女温書, 幫佢温亦作用不大, 真是要靠自己, 不恥下問, 不懂就要問老師、同學或父母, 唔明攪到明, 唔可以唔明就算數, 中一要是基礎打不好, 往後就很難做好學問, 落後於人。
其實 1st term test 可以用作試劍, 睇吓仔女的弱項在那裹, 從而補救。
中一成績普通亦非壞事, 但要讓仔女懂得自發學習,不要失去學習興趣, 學問就會逐步提升。
阿仔告訴我, 有位中四師兄, 中一中文成績普通, 但中二遇到一位好老師, 循着他所教的學習方法, 加上自己努力, 中文成績在全級五名之內。

Form Test 剛完,子女們是否滿意自己的成績?

我兒這次對自己表現有點失望。或許低估了科目難度(or高估了自己能力),他有好幾科都不夠時間完成,尤以geog, phy  為甚。雖然各科合格,但分數不理想,而中文科更令他悵惱,說F.3評卷要求甚為嚴苛...我說這只因他F.1 F.2太鬆散而已! :D

Hi Delimama,

阿仔今次 1st Test 成績和去年 F.1 1st Test 差多;可喜是補救了去年的弱頂, 成績較為平均。

可能今年班中成績好的同學很多,阿仔感到有些壓力。他告訴我去年全級第一的學生放棄入A班, 在 normal class 上課, 他亦有點後悔不去「爭取」。

我告訴他, 你的競爭對手不是班中同學、全級同學、甚至是全港學生, 而是自己, 要是有良好的學習態度和正確的讀書方法, 學問就會做好。

今年阿仔告訴我全班都十分喜愛上新來的英文老師, 她的親和、熱情和新穎的教學方法使全班都能全情投入上課。

請問你兒子 F.3的各科老師好嗎? 可否分享一吓?

想請問 1st Test 後, 會不會知Form position 呢? 定係耍考完 1st exam先知?  因阿仔中一科科7X, 係未好弱?

我聽亞女講有啲科目都有唔少人唔及格,咁你個仔科科7x 都算好丫, 又夠平均!

原帖由 senpei 於 11-11-22 16:06 發表
想請問 1st Test 後, 會不會知Form position 呢? 定係耍考完 1st exam先知?  因阿仔中一科科7X, 係未好弱?

科科有7x,平均亦應有7x,應該是中上成績,如果有75分左右應該有機會入精英班。如果有幾科過8x就好穩陣。

===========

昨天是家長日,有什麼收獲?

近期都參加左唔少開放日/簡介會.
在此多謝貴校老師/同學!
主動,熱情,細心,投入,非常出色!!!:good: :good:

yuen1818  Thank you!  My son is very proud of himself to be Hing Ping Student!  發表於 11-12-25 17:29
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得