用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區  

開平下星期測驗, 想請教中一測驗卷係咩形式, 系咪 History, Gorg, IS, 全部都要長答, 吾知點幫佢溫, 太多科目, 有無家長有測驗卷SAMPLE比我參考吓, 謝謝

圖書館有pass paper睇架

MKY 發表於 16-10-19 14:48
開平下星期測驗, 想請教中一測驗卷係咩形式, 系咪 History, Gorg, IS, 全部都要長答, 吾知點幫佢溫, 太多科 ...
同感,還要日日都好多功課做。你孩子有沒有參加學校在午膳後的<中一溫習小組>? 我見似做卷形式。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

回覆 foster_ma 的帖子

有呀, 係咪 LUNCH 12:40-1:15?    唉, 好多功課, 晚晚做到個樣好倦, 都無時間叫佢溫書, 科科都唔似唔明.

是呀!Peer 有提點他們怎樣答題,形式等,另圖書館有past paper 供參考。第一次測驗當取經驗啦,唯有咁安慰自己同埋佢,唉…
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

kncl 發表於 15-12-28 16:39
如果係band 1組別學生,就有機會入旅港。

我是旅小家長,見今年旅中畢業禮刊物,旅港開平中學已達b1a水平,80%畢業生入local degree, 入三大又不少,見旅中近年越戰越勇,可喜可賀!旅小果啲叻仔叻女,有不少都心儀旅中!

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男生校服和西褲除了在校服供應商買(但覺得質地麻麻地),請問可在那買?

TuenMunResident 發表於 17-11-9 10:41
知唔知而家被單車撞個學生情況如何?????

好似好了好多,至少沒有生命危險

想問中一新生入學的一些銜接班和註冊日會在7月或八月頭中尾 (有沒有人可給2017年的日期作參考)?

回覆 amybaby 的帖子

http://www.hpccss.edu.hk/sites/d ... ul/calendar1718.pdf
10/7 Release of S1 Allocation Results
12/7-13/7 S1 Registration
17/7 Pre-Secondary one HK Attainment Test
15/8-21/8 S1 English Bridging Programme
19/8 S1 Orientation & Parents' Day

kncl 發表於 18-3-1 16:04
回覆 amybaby 的帖子

http://www.hpccss.edu.hk/sites/default/files/useful/calendar1718.pdf

Thanks

回覆樓主:

留意到旅港功課量問題,請問係咪比其他中學特別多?還是屬於正常?請問大家覺得旅港校長帶領得如何?同學們學校出活愉快嗎?大家有歸屬感?

正考慮如何選校,請各位前輩多多幫忙,謝謝。

回覆 ac917 的帖子

HW is more and more! Even weekday & holiday.  The headmaster is only focus on the prizes. And some students conducts are......!!!!

WINLEG 發表於 18-7-10 14:03
回覆 ac917 的帖子

HW is more and more! Even weekday & holiday.  The headmaster is only focus on the ...
It seems that your comment is not good...

ac917 發表於 18-5-24 07:06
留意到旅港功課量問題,請問係咪比其他中學特別多?還是屬於正常?請問大家覺得旅港校長帶領得如何?同學們 ...
大仔在開平升讀中六,一般B1中學的功課不會少,校長好smart,高中時,有split class, 由初中的5班改為高中的6班,可見學校想做小班教學。同學都好乖,相處融洽。上到中學,讀書好壞都係靠佢自己,學校盡量形造一個良好的學習氣氛。

大家好, 仔仔有幸今年加入旅港大家庭, 請多多指教