用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區   [複製鏈接]

YmOra 發表於 15-12-28 15:04
kncl 你好呀!

想請教,如果級名次在20-30名,是否有機會入旅港呀? thx.thx.
如果係band 1組別學生,就有機會入旅港。

YmOra  thx.thx.   發表於 15-12-29 12:40

引用:回覆+potatoo+的帖子 正常上課時間是8:05+

原帖由 homingm 於 15-07-23 發表
回覆 potatoo 的帖子

正常上課時間是8:05 a.m.,放學時間是3:20 p.m.    夏令時間是:  8:00 a.m. - 1:40 p ...
請問夏令時間是沒有lunch time 嗎?

你地好呀, 我想幫仔仔自行選開平, 想問你地係咪來自有名小學, 又要排名好前先派到,  想知道 INTERVIEW會問D咩呀 ?  要全英對答 ?  要唔要見家長 ?

唔該哂

MKY 發表於 16-1-18 16:16
你地好呀, 我想幫仔仔自行選開平, 想問你地係咪來自有名小學, 又要排名好前先派到,  想知道 INTERVIEW會問D ...
面試會以英語和粵語進行,印象中上年個人面試用英語,小組討論用廣東話﹙或許今年會唔同﹚。
上年面試唔需要見家長
面試題目只記得一題:你為何選旅港?

回覆 kncl 的帖子

唔該哂,  想問係咪個個都有機會INTERVIEW?

kncl  Yes!  發表於 16-1-30 12:17

唔該想問下 中1 暑假 每年 bridging course 大概係幾時?

acustica 發表於 16-4-11 12:25
唔該想問下 中1 暑假 每年 bridging course 大概係幾時?

16/8-22/8

S.1    English Bridging Programme

請問旅港是否一定要學生學一種樂器嗎?

引用:請問旅港是否一定要學生學一種樂器嗎?

原帖由 粉紅虎 於 16-07-14 發表
今年囡囡有幸入讀, 主冊當日老師講音樂方面,好似要一藝,。明明之前好似聽過唔使, 所以 另我有啲疑惑, 因為囡囡不喜歡樂器, 已停了學琴每年兩年, 好怕要再學番, 希望師兄師姐解答, thx

應該唔駛學樂器,我仔都冇學。不過考試佢有考彈琴。詳細我冇問。

歡迎你女女加入旅港開平大家庭。

唔一定要學樂器,我仔都無學,但音樂考試時可選擇唱歌或表演樂器,通常樂器會容易取得高分。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

引用:應該唔駛學樂器,我仔都冇學。不過考試佢有

原帖由 ymama 於 16-07-15 發表
應該唔駛學樂器,我仔都冇學。不過考試佢有考彈琴。詳細我冇問。

歡迎你女女加入旅港開平大家庭。 ...
Ymama 謝謝你回覆, 好開心入讀, 多多指教

粉紅虎 發表於 16-7-14 13:25
囡囡將會升中二,剛入旅港開平時,學校有提過要學一種樂器﹙如果平時無學開,開學後有樂器班招收﹚,如果唔學就要加入合唱團。我囡對樂器無興趣,所以加入合唱團。
另外,雖然無規定一定要學樂器,但下學期音樂考試要學生表演一種樂器,囡囡最後選左牧童笛。

Hi Kncl 謝謝你回覆,明白了好多

今年9月仔仔升中一, 有咩要留意, 課程係咪會好深呢, 會唔會好難跟得上? 請家長多多指教

LeeMun1987 發表於 16-8-18 12:01
回覆 LeeMun1987 的帖子

之前看了《亞洲第一工程師是如何煉成的?》,原來他中一和中二都在開平讀書,並一 ...

寫得好好,表達得好好的文章,完全寫出少年人成長的經歷,心情,抉擇,係好學校才會有令人"捨不得"離去的予盾心情,難得的分享.

Ic. Thx a lot
‹ 上一主題|下一主題