用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港開平商會中學討論區
樓主: 漢堡飽
go

旅港開平商會中學討論區   [複製鏈接]

2011 A Level 成績

收到料今年有兩位同學A Level 有四優二良。升中六時, 成績好的同學被拔尖和去了莊啟程和恆商, 還有此好成績, 可喜可賀,開平加油!

回復 21# jemm 的帖子

對啊,今天明報所載的其中一位恆商狀元便是來自開平的

原帖由 delimama 於 11-7-1 13:17 發表
對啊,今天明報所載的其中一位恆商狀元便是來自開平的

希望我們的兒女都有份,哈哈!

看初中教育版,見家長對學期又完,對自己的兒女有不同評價。
我們開平的孩子呢?今年你們的仔女表現如何?有進步嗎?成熟了嗎?駁多咗咀嗎?
有無特別變化呢?

Senpei:

我女兒小學讀津小,成績過得去。
她中一時適應不太難,無太大問題,只是太多科目,有些科好強,有些科較弱。
我估要睇你讀的小學的水平,有些可能比較弱,即使他在小學排名很高,但到開平讀時就發覺差好遠。我女兒的同學亦有不少,不過肯努力,一定可以應付,記著,你孩子是band 1學生,唔好睇低你的孩子!

多謝分享

原帖由 漢堡飽 於 11-7-7 13:06 發表
Senpei:

我女兒小學讀津小,成績過得去。
她中一時適應不太難,無太大問題,只是太多科目,有些科好強,有些科較弱。
我估要睇你讀的小學的水平,有些可能比較弱,即使他在小學排名很高,但到開平讀時就發覺差好遠。我女兒的同學亦 ...

漢堡飽, 很多謝你的分享...

你哋小朋友中一時是自己返學放學的嗎?   

剛註冊了,書單已派,要成$2400, 原來中學啲書係咁貴, 不過今年第一年,當然買新書啦, 但係你哋多唔多人用舊書嘅呢?

回復 1# dawnhu 的帖子

我女今年升F.2,佢好樂意用舊書,昨日已經同個師姐講好咗,自已D書又有幾本買比小學升上嚟个師妹。只要D書唔太舊都OK啦!

我阿仔今年升中二, 他是自己乘巴士/小巴返學。

第一年升中一買新書無妨。但用舊書可以慳很多錢。阿仔和中二一位師姐make a deal, 用 HKD500.00 買下中二可用的舊書。

好像今天 (Friday) 下午校內有舊書買賣, 全部 50%off 或以下, 可致學校確定並立即去看看。

係呀,今日晏晝有舊書賣,不過今朝又落咗訂,晏晝又要返工,而且今年第一年,人新路不熟,買新書貴啲都無辦法啦,下年啦,下年就會買舊書。   

我頭先禁過計數機,原來要成2900呀!  係用咗啲coupon先係2400 ja,唉!  好貴好貴!   原來用舊書可以平一半咁多,  但係多唔多舊書可以用得返嘅呢?  即係會唔會成日改版?

Besides exercise books, there are around 70% - 80% books can be used.
However, some used exercise books are still very new that can be used.

今日是他們學年最後一日,在facebook見到他們影相留念,彼此都好珍惜大家的友誼,好為他們開心。年青人就是這樣長大。

漢堡飽:
你的女兒是否最後選了甚麼科?

回復 1# lk362 的帖子

女兒最後選phy, chem and bio,因三科都是她最高分的科目,她亦對此三科很有興趣。我們本來希望她一科選econ,但這科她好不穩定,一時會不及格,一時又幾高分。
看中四的書,似乎比中三深得多,中四易應付嗎?高中又好似要負責好多課外的事,如peer,prefect等,好似好多事。

原帖由 漢堡飽 於 11-7-15 22:25 發表
女兒最後選phy, chem and bio,因三科都是她最高分的科目,她亦對此三科很有興趣。我們本來希望她一科選econ,但這科她好不穩定,一時會不及格,一時又幾高分。
看中四的書,似乎比中三深得多,中四易應付嗎?高中又好似要負責好多 ...

其實揀咩科最重要都係有興趣,
中四都不算難應付,
仲可以參加不同既課外活動.
不過,現在就要好好享受中三的暑假~
因為中四,五的暑假要回校補課.
今年中五的暑假差不多天天都有不同科的補課...

旅港今年有兩星期長以及免費的F.1英文銜接班並會在外聘請導師任教

回復 2# lk362 的帖子

我都知,所以今年出外旅行,之後兩年未必去,讓她專心一點。

原帖由 漢堡飽 於 11-7-16 15:06 發表
我都知,所以今年出外旅行,之後兩年未必去,讓她專心一點。

我上年都有去旅行
今年要專心讀書啦.
你女兒有沒有補習?
現在課程又多又深,阿女都要出去補習.

原帖由 lk362 於 11-7-16 21:44 發表

我上年都有去旅行
今年要專心讀書啦.
你女兒有沒有補習?
現在課程又多又深,阿女都要出去補習.

當然有啦!唔去補習好似無安全感。靠她自己溫,始終不及高人指點快。通識有補嗎?都唔知識溫?

原帖由 漢堡飽 於 11-7-17 13:22 發表

當然有啦!唔去補習好似無安全感。靠她自己溫,始終不及高人指點快。通識有補嗎?都唔知識溫?

反而阿女無去補通識喎.
佢話作用不大.
佢話通識最緊要識答題技巧(老師平時有教)+留意時事(當然英文不能太差...)
‹ 上一主題|下一主題