用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 中文一問
樓主: 怡兒
go

中文一問 [複製鏈接]

點解Uncle閃一閃又唔見左呢?耐人尋味。

原帖由 samuel89 於 11-5-25 13:59 發表

咪玩啦!雙儿 ......你估自己真系仲生存在大清朝
睇真d日曆家陣咪年代先啦,家陣未上幼稚園都要開始操閃咭特訓啦 ......小一開始認真d操好語文,何"走火入魔"之有? ...

咪玩啦!  我覺得題目無謂,  你重花時間來找答案,難怪,香港學生成績高,但出來做事唔掂,連基本工都沒有!

你知點解美國會發明到iphone, micosoft window,  非中國?

而且八國聯軍把中國打一敗塗地,然後是國共內鬥,最後來一個文革。中國比西方差得遠了。

但不知為何,原來中國只要搞經濟開放二十多年,已經可以令領前百年的國家爭相巴結

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 10:26 發表

咪玩啦!  我覺得題目無謂,  你重花時間來找答案,難怪,香港學生成績高,但出來做事唔掂,連基本工都沒有!

你知點解美國會發明到iphone, micosoft window,  非中國?  ...

不是巴結,不公平交易,人家一部iphone,  中國要出口多少辛苦但價低的工業或農業產品,  所以中國窮人多!你真以為'富'國! 人家國家欠債,生活重好過你,是 人家夠高明,還是我們要醒下。自己比人找著數(利用),還說人家求你!
原帖由 DGJS 於 11-5-26 11:08 發表
而且八國聯軍把中國打个一敗塗地,然後是國共內鬥,最後來一個文革。中國比西方差得遠了。

但不知為何,原來中國只要搞經濟開放二十多年,已經可以令領前百年的國家爭相巴結!

...

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 10:26 發表

你知點解美國會發明到iphone, micosoft window,  非中國?  ...

咪玩啦!  
香港學生成績高,但出來做事唔掂,連基本工都沒有!<---請勿學小朋友"牙牙學語", 人講又講啦 .....
香港學生成績高<--->但出來做事唔掂,連基本工都沒有! <-----2者根本就唔系正比關係, 請問成績高的香港學生是否大部份都是否出來做事唔掂,連基本工都沒有! 相反 則 成績低的香港學生是否大部份都是否出來做事好掂,連基本功都勁掂!

你知點解美國會發明到iphone, micosoft window,  非中國?  ... <----我承認自己孤陋寡聞, 煩請詳述之,謝謝!

以事論事,不是捉語病,  事實是:

中國13億人都冇人發明到iphone,   還大把港人重還花時間探究這無謂的中文問題。

再見!
原帖由 samuel89 於 11-5-26 11:36 發表

咪玩啦!  
香港學生成績高,但出來做事唔掂,連基本工都沒有!

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 11:59 發表
以事論事,不是捉語病,  事實是:

中國13億人都冇人發明到iphone,   還大把港人重還花時間探究這無謂的中文問題。

再見!

我系以事論事,不是捉語病.......系你學人講既"高分低能"論本身根本勁有問題...

奇怪....中國13億人都冇人發明到iphone跟還大把港人重還花時間探究這無謂的中文問題。2者有何關係...... 你甘講,是否想話中國13億人都系"高分低能",連iphone都都冇人發明到, 仲讀咩中文, 去讀國際學校, 去美國留學學下d高等既"西人"啦.....

發明不到iphone,Microsoft Windows有幾丟臉,身為華人連小一中文都唔認真去理解才是丟臉.中國人和香港人有很多不足,中國有近幾百年積弱,但不等於美國人完美,歐洲也無發明iphone,Microsoft Windows,點解咁多香港人去讀來自西歐的國際學校,這些立論根本站不住腳,倒有點兒挾洋自重,香港六七十年代學生成績更高,出來做事更掂,有目共睹,是否因為省去找一些無謂小一中文答案的時間,想請教各位高見.現在的一代香港學生發生什麼問題,咪講笑啦,你估個個屋企都可以咁有錢讀國際學校咩.

你咪繼續研究這小一問題,不要後悔,或又'恨'人家有機會去留學。

明清2代, 讀好八股文才叫人才, 書生窮一生精力去 研究八股文, 也繆視科學。  家長們, 要清楚那些才是值得去研究的的知識!

現在的大陸教育都不談八股文,卻重視科技。你可能把注意力太放在外國了。當然目前的中國還落後美國很多。

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 14:20 發表
明清2代, 讀好八股文才叫人才, 書生窮一生精力去 研究八股文, 也繆視科學。  家長們, 要清楚那些才是值得去研究的的知識!  

回覆 1# DGJS 的文章

隻艇撑吓撑吓,去咗邊?
雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

post #18 : 咪玩啦!雙兒 ......你估自己真系仲生存在大清朝。

依家重去到明朝。不過,都係講中文。

其實我好像同自己講過: 不要回你的post。因為你BK會齡少於一年或發帖數少於150

原帖由 雙儿 於 11-5-26 16:09 發表
隻艇撑吓撑吓,去咗邊?

我的意思是研究這小一的中文問題,有如停留在明清時代那些學者鑽研八股文每句字字精要一樣!! 現今社會懂科學都不夠,還要金融、法冶、環保……..,
唔好再曬時間!

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 13:48 發表
你咪繼續研究這小一問題,不要後悔,或又'恨'人家有機會去留學。

睇得出你出於好意,但你細心想,香港人表面好似不及美國人,連高科技iphone,Microsoft Windows都發明不到,誰不知香港人出名轉數快適應力強,我地識得應用這些高科技產品賴以成功的秘技-'multitasking',睇吓香港孩子的學習時間表排得密密麻麻,呢頭研究無謂小一中文,果頭研究小六奧數,晚些去埋參觀科學館,點食麥記可以享有優惠,細蚊仔打印都識印双面,點會科學金融環保落後,只會担心會唔會執輸落後才真,唉,無錢讀國際學校,咪馬死落地行,能夠讀本地大學已经賺咗,邊個得閒去'恨'人家有機會去留學ah.

你我都知,外國教育好得閒,但他們的社會(教育水平)絕不比我們遜色,我眼見香港學生的壓力及'忙',我好痛心,但留不留學不重要,重要是不放棄追求有用的知識,尤其是你做錯100次這類好像鑽研字字誅機的小一問題,或父母老師話你死蠢時。 Relax!

依段幾好!

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 17:56 發表
你我都知,外國教育好得閒,但他們的社會(教育水平)絕不比我們遜色,我眼見香港學生的壓力及'忙',我好痛心,但留不留學不重要,重要是不放棄追求有用的知識,尤其是你做錯100次這類好像鑽研字字誅機的小一問題,或父母老師話你死蠢 ...

原帖由 MaryBrown 於 11-5-26 17:56 發表
你我都知,外國教育好得閒,但他們的社會(教育水平)絕不比我們遜色,我眼見香港學生的壓力及'忙',我好痛心,但留不留學不重要,重要是不放棄追求有用的知識,尤其是你做錯100次這類好像鑽研字字誅機的小一問題,或父母老師話你死蠢 ...

這段訊息比較之前才能帶出正面思維,但你我都知,香港人執輸行頭慘過敗家,重要是有幾多家長能夠分辨那些是有用的知識,佢地米寧願錯100次都唔會放過,咁小孩子米遭怏,做得唔好米好似好蠢.不過這裹討論的小一問題是關乎建立中文良好基礎的學習態度,如果我都可以relax,米同果d家長一樣!

而家美國都好危險, 好多公司都把科研工作外移或外判到其他國家包括中國. 美國科研人才已買小見小.
‹ 上一主題|下一主題