用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個琴到左啦
樓主: may0317
go

個琴到左啦

醒目開學勳章

原帖由 lamtsuiyee 於 11-5-12 10:05 發表
我見大家咁興奮, 忍唔住分享一吓:

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理... ...

我老公冇咁煩,當初佢知我鍾意彈琴就買咗個琴俾我玩,我有冇練佢都唔會問,報咗5級琴試冇去考又唔問點解。幾年後,小朋友大咗話要學琴就俾佢學,考完5級換咗個琴,佢就開始hea學,話考完八級就停吓先,諗住個琴都白換之際,細仔又話要學琴,依家證實個琴係冇白換嘅!

3級好快會實到架嘞!!!!望住8級進發吧.
加油.

原帖由 may0317 於 11-5-9 22:39 發表
8級距離好遠...

暫定3級先la...

岩岩二個家姐番到黎又個個爭住玩

連c6都玩埋一份~~

我係同個仔一齊同步學琴, 兩個一齊學確係幾好玩, 試過一齊彈jingle bells, 一個高音一個低音, 或者一人接一段幾好玩....
原帖由 lamtsuiyee 於 11-5-12 10:05 發表
我見大家咁興奮, 忍唔住分享一吓:

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理... ...

同你一樣...今日同個仔一齊彈"My Bonnie"... 超開心... !!

原帖由 gigiic 於 11-5-13 14:23 發表
我係同個仔一齊同步學琴, 兩個一齊學確係幾好玩, 試過一齊彈jingle bells, 一個高音一個低音, 或者一人接一段幾好玩....

回覆 20# lamtsuiyee 的文章

你都唔好放棄, 去考番啦, 我yesterday都考完grade 8返黎, 雖然result未出, 有d slip, aural有1/2係guess, 希望pass啦...

btw, 我都有個囡囡 (3.5yrs), 我practice時成日話我好noisy...我都係等佢sleep咗之後先practice, 我piano又無silent function, 所以practice唔可以full dyanamics彈; 以為囡囡無complain, 之不過一日佢臨訓話:媽媽唔該你唔好再彈scales, 好嘈..:;pppp: 所以near exam喺clubhouse book piano room practice..

btw,如果pass 我都change piano, most probably yamaha隻 yus5

Hi stinkyrabbit111

好勁呀!!你系咪本來已經識彈架?