用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 個琴到左啦
go

個琴到左啦

醒目開學勳章

加油

向第一個目標......八級努力

回覆 5# may0317 的文章

Congratulation! 加油 !

醒目開學勳章

恭喜!
希望你囡囡繼續保持呢份熱誠!
加油呀!!

我最近都有相同經歷呀,原來屋企有個琴甘開心架!!

醒目開學勳章

原帖由 share123 於 11-5-9 22:36 發表
我最近都有相同經歷呀,原來屋企有個琴甘開心架!!

咁就要恭喜埋你喇!
各位,加油呀!!

回覆 5# mio8390 的文章

Enjoy Music!
喜歡真正享受音樂

有興趣和又勒力,好快就到8級,距離其實好近,幾年好快就過。記得裝鋼琴防潮管和放一些防蟲劑在鋼琴內。

原帖由 may0317 於 11-5-9 22:39 發表
8級距離好遠...

暫定3級先la...

岩岩二個家姐番到黎又個個爭住玩

連c6都玩埋一份~~

系呀,我都想知有咩好介紹呀

睇見妳嘅留言都開心埋一份, 我都買左, 但唔知幾時先有貨, 超期待, 希望到時可以跟妳同囡囡一樣咁開心.

可到琴行買專用的防蟲劑,我自已就是用檀香木來防蟲,是把琴下面的門打開,放在防潮管對下的底部就可以。

原帖由 may0317 於 11-5-11 13:58 發表
買邊隻防蟲餅同埋放向邊架..防潮管買鋼果陣以包送左一支新既..多謝你既提示

原帖由 mio8390 於 11-5-12 00:01 發表
可到琴行買專用的防蟲劑,我自已就是用檀香木來防蟲,是把琴下面的門打開,放在防潮管對下的底部就可以。

系呀,死喇,我去超市亂買左d放系衣櫃果d添.檀香木系邊度買架?
抽濕既,除左插電果個,仲應該買其他野嘛?

請放心,其實放衣櫃果D問題不大,只是氣味比較大些,檀香木可到一些家品店找找,應該可以找到。

原帖由 share123 於 11-5-12 09:11 發表

系呀,死喇,我去超市亂買左d放系衣櫃果d添.檀香木系邊度買架?
抽濕既,除左插電果個,仲應該買其他野嘛?

我見大家咁興奮, 忍唔住分享一吓:

我都好鍾意彈琴, 幾年前開始學, 學了幾個月就買了個琴(Petrof). 大概1年左右就去考了四級, 可能自己好鍾意及大人學, 都沒有問題, 我仲大住個肚去考添... 生完之後再考埋5級樂理...本來打算考8級, 所以心魔來, 就換了個Yamaha U1. 老公見我鬼咁好學... 都無所謂...!!

生了小朋友, 又要煩工人, 幼稚園等...都無時間考... 老公成日問, 你個琴成日無彈, 好浪費....又呢樣, 又個樣... 終日問我點.... 唉..周身唔得閒... 好啦...有D時間, 我去考琴, 但唔夠時間練, 最後"肥"咗, 佢又問我"點解會肥"...之後點....煩死... 我見阿成已經5歲多... 就比佢學...有人代替我的位置.... 煩少了....  不過真的好玩... 你一句, 佢一句... 或者佢高音, 我低音....

大家努力....千祈唔好放棄...!!