用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

原帖由 kuen2348 於 11-7-2 23:20 發表
我小朋友參加跆拳道和小提琴,如沒有學樂器,小提琴可試試,價錢不多,放在家不佔地方。另學校有中樂團,可以考慮。星期六有劍橋英語。
質素應該OK啩 ...

明白~~~thx!
我也對跆拳道有興趣呢!! 原來劍橋英語要SAT學...
那我要打算一些吧!
:wave:  :wave:

今早升中放榜啦,我囡囡獲派第一志願---何蔭棠, 今年可立有6個入保一,2個入協和,17個入何蔭棠,2個入銀禧,1個入體藝,1個入伊利沙伯........

入協和的人數超低,尖子及精英班的各佔一個,亞女個班成績好的自行都入唔到,反而慈天有十餘個入到,唔通信天主d學校會收多d.

回復 1# 808280 的帖子

恭喜

原帖由 808280 於 11-7-5 15:57 發表
今早升中放榜啦,我囡囡獲派第一志願---何蔭棠, 今年可立有6個入保一,2個入協和,17個入何蔭棠,2個入銀禧,1個入體藝,1個入伊利沙伯........

入協和的人數超低,尖子及精英班的各佔一個,亞女個班成 ...

我阿女話同學中慈天的舊生都考得唔錯,唔知道是否這樣所以收得多d。

回覆 103# 8331 的文章

想問問保良一中唔係勁過協和咩?

原帖由 thatwhy 於 11-7-5 16:44 發表

保良唔係個個人喜歡的,因為讀得很辛苦的,而且它都是收小學班中成績最好的,壓力很大的,有可能你在小學考頭十名,去到保良考全級最後十名。因此挑選協和的人比較多d,引至競爭又大了d。

好高興入到可立,原來精英在可立undefined

咁多唔多入到可立中學,各位知唔知,我同事個仔讀新莆崗嘉諾撤,聽聞派得好差啲學生,包括佢在內,第十八,嚇死人

唔知道是否保一和何蔭棠無縮班,所以可以收多d人,所以挑選校都要小心d。

回復 2# wu_winky 的帖子

可中有十餘個,文理有18個.
還有學生派觀塘瑪莉諾書院,廖寶珊紀念書院,
德愛中學,聖母書院等.

回覆 102# 808280 的文章

恭喜!恭喜!Yeah!!Yeah!!!

回復 111# kuen2348 的帖子

綱琴小公主陳凱旋唔知派邊間呢?

winky: 係pm 答左你..

另外, 請問今年派中一果d 家長, 你地可否講下頭三次願係填咩? 結果係派咩?
我想知若果將來揀可立中學第一志願, 要平時考第幾先入到... 機會大唔大?

多謝你,祝你升中順利~~你要好好小心行每一步,我同事個仔讀新莆崗嘉諾撤,成績都唔錯,不過派左第18志願,簡直不知所謂,現在`叩門中~~

yes

保一是band1頭, 協和是band1尾

不過好多家長惊焗, 所以就會去協和叩門, 搞到協和都好多人爭

原帖由 thatwhy 於 11-7-5 16:44 發表
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

請問咩叫惊焗

怕保良局的學校UPGRADE學生太多

原帖由 wu_winky 於 11-7-6 17:24 發表
請問咩叫惊焗
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 5# Rainy 的帖子

由於在統一派位時,多間中學宣布縮班,所以
學校要我地頭兩志願選band 1,第三志願選
band 2 (我女是band 1).
band 2生頭兩志願選band 2,第三志願選
band 3
如想入可中,小朋友讀尖子/精英班都無問題
但就一定要係band 1生.

回復 5# wu_winky 的帖子

你同事叩門叩邊間,今年叩門會好難,協和成績表主科有B無得叩門,德愛無叩門位,保一表明個小朋友4-6年級要全級4名內,文理叩門位亦很緊張

這些學校佢都不敢望,已經去了Band 2學校,不過佢係Band 1生
‹ 上一主題|下一主題