用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

點解你個仔讀可立,點解個女入左協和,兩間邊間好.....

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 16:36 發表
8331:真係好多謝你解答,我都仲係有好多野想請教你,首先想問學校附近送飯可否介紹給我,仲有你的普通話老師,可否pm....謝謝你先

我唔知道我的普通話老師還收唔收學生,因為她覺得太辛苦,所以cut了很多學生,一年前我在babaykingdom都介紹了一位可立媽媽找她教,現在都有繼續學,你試下叫她幫你問下啦!這位媽媽(BabyLincoln)都有上可立這討論區的。

至於送飯我是幫襯可立小學附近的一間叫好食店的餐廳,不過可立唔喜歡學生幫襯快餐店,而我的小朋友每天回來都說唔喜歡吃,但用飯盒給老師知道一定唔得,所以每天都要在放學時將吃完的自備飯盒交給這間餐廳,它幫你洗好明天再送到學校給小朋友。

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 16:52 發表
點解你個仔讀可立,點解個女入左協和,兩間邊間好.....

其實當初我挑選可立給阿仔,是因為怕協和功課太緊張
和要求高很多,我阿仔雖然是讀尖子班,成績都不錯,但
每次考試我都要用很多心機去和他溫書的,他自己唔識得
怎樣去讀書,就算現在讀到中二都是一樣,我知道可立無
咁嚴和要求無咁高的,所以我覺得阿仔可以讀得開心d。

協和中學在各方面都要求很高的,我覺得阿女的英文好過
哥哥很多,而且她讀書方面比較自律d。最初阿女都很怕協和的,不過我叫她試下去面試,就算唔得可立中學都一定收她的,其實我心想協和面試一定收她,不過我無和她說,哈哈!現在她讀得很開心,因為她有很多小學的好朋友都入了協和。

好和唔好見人見智,一間多功課和多測驗,一間無功課和無測驗,在小朋友來講當然無功課和測驗好啦!但在考試時就是無功課和無測驗的辛苦很多了。

在學生的品德來講,兩間都有好學生和壞學生,最重要是小朋友自己本身的操行。

兩位小朋友讀唔同中學都有唔好處,就是妹妹唔可以用哥哥的舊書,而且到考試時我辛苦很多。

多謝你答......

8331:真係唔好意思,再想問,因為我見可立學校一天有10堂,每堂半小時,請問半小時派薄都用了5分鐘,一堂半小時,一日又有10堂,又密又快,佢地係點教.......

原帖由 wu_winky 於 11-6-24 20:59 發表
8331:真係唔好意思,再想問,因為我見可立學校一天有10堂,每堂半小時,請問半小時派薄都用了5分鐘,一堂半小時,一日又有10堂,又密又快,佢地係點教.......

如果我無記錯很多時都是連堂上同一科的,所以無問題的。
歡迎你問我,如果我記得一定答你。

請問你對仔女有冇補習,定係你自己教,你對仔女好叻,知唔知有冇專補可立的補習社或私人補習,多謝回答

原帖由 wu_winky 於 11-6-25 12:02 發表
請問你對仔女有冇補習,定係你自己教,你對仔女好叻,知唔知有冇專補可立的補習社或私人補習,多謝回答

我的小朋友讀小學時只是補過普通話四年,在六年班學期尾就開始補英數,因為要預備升中所需,他們是在家補的,因為我唔喜歡他們去補習社,太多人學唔到野的。

在他們考試前我幫他們溫書的,有一個秘訣可以講你知道的,就是當派了新書時有很多作業的,你可以幫他們預備多一份(你明白是怎樣預備多一份啦!),到考試時給他們做多幾次,是很有幫助的。

你不用那麼緊張的,小學是最開心的過程,當然是除了考試的時間,哈哈!

我同事係新莆崗嘉諾撤的,佢由小一至小六都係比個仔做好多學校的作業,又係在新書派時準備多一份,要多買一本先得,一本夠唔夠,原本作業真係好有需要再做

我真係好緊張,我而家已經搵補習上門同個女講故事,做練習 好有壓力,我諗我要見醫生

回復 2# wu_winky 的帖子

我無買多一份,初時我手抄給他們做,之後就用printer copy多一份給他們,可以叫他們將答案寫在紙上,咁可以留來再做的。

你唔好咁緊張啦!有人講過如果在暑假已經學定要教的課本,可能令小朋友上堂時覺得悶無心機上呀!

如果在暑假已經學定要教的課本,可能令小朋友上堂時覺得悶無心機上呀!我都係有這個問題,咁備唔備課好。同埋考試會考
作業上的野咩,點解做多啲有好處,請指教。

回復 35# kuen2348 的帖子

最後都選擇放棄嘉諾撒,相信我的決定是正確!

回復 2# wu_winky 的帖子

做多d當然有好處啦,特別是數學可以運用下個腦,常識的題目都和作業差不多的........,不過課文都一定要識啦,當然考試一定和平日好不同,但都是大同小異的。

特別是工作紙一定要識,所以是要重做,看看他們是否真的記得和識做。

溫馨提示:如果暑假得閒就背下乘數表啦!我唔記得是小一定小二教,因為初時背真的很辛苦的,早d當唱歌咁背,無壓力下學好很多的。

回復 49# 808280 的帖子

你好!很久無見你上來say hi,你阿女考成點呀?7月5號派了位記得上來報料呀!在這裏希望你阿女順利派位成功。

回復 73# kevin741119 的帖子

希望你找到合適你小朋友嘅小學。

回復 75# 8331 的帖子

我也一樣預祝808280囡囡成功派到心儀中學!

Hi 8331,
            多啲上來提點我哋依班後輩呀!!

各位...

就申請學校專屬討論區之要求。未能開立有關討論區.因為我搵唔到3個topic.....

請各位...於以下link 打個招呼啦...來方便再一次申請學校專區之要求.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2302911&extra=page%3D4

上次申請已經拒絕...見以下link

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691611&extra=page%3D1&page=5

kevin:你入左邊間嘉諾撇,點解放棄

我也一樣預祝808280囡囡成功派到心儀中學!
請問你選了那間中學
‹ 上一主題|下一主題