用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

各位家長....
我係教育王國申請了可立小學討論區
希望方便大定有一個固然既平台討論一下
大家既囝囝囡囡......
不過申請需要以下3個原則:

- 該論題須於過去1個月內持續有新回帖
- 每個論題須有不少於10個回帖
- 每個論題之回帖須由不少於3位會員發出

請各家長回應一下吧   ^_^

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691611&extra=page%3D1&page=5

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1691607&extra=page%3D1

回覆 41# yungcom8 的文章

若有固定平台就好了!

你們好,我女女9月都係小一,我應該點做幫到你們...

醒目開學勳章

Hi Hi

HIHI,請問你住邊區,我係叩門入可立

回覆 41# yungcom8 的文章

我好鬼蠢添, 請問即是開唔開到?

點攪嫁...

原帖由 Rainy 於 11-6-22 14:16 發表
我好鬼蠢添, 請問即是開唔開到?

其實而家都無咩野可以做....
可以做既......係多d不同人回覆....
可以係板面開個專區    ^_^

For now ....we are just waiting approve.

回復 48# yungcom8 的帖子

同志齊齊努力、加油!!!!
衝呀

大家好!雖然我的小朋友已經畢業了,但我都幫你們推下啦!

8331:想問你小朋友入到邊間中學,另外覺得可立點,佢地英文係咪冇gammer,我都係聽人講....

回復 7# wu_winky 的帖子

HI!!!

我亞仔也是9月小一, 上年自行報名....
:wave:  :wave:

殷,你係在自行分配選可立入到,咁點解你揀佢

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 20:37 發表
殷,你係在自行分配選可立入到,咁點解你揀佢

我的鄰居於可小畢業, 現讀可立中學中六, 成績中上..
而我看著他長大, 品學兼優.....好乖仔!
上年選校時, 已一心一意屬意可小...

那你的選校之路是怎樣? 又為什麼叩可小?

我住黃大仙,統一派左去博智,所以周圍叩門,很多未冇消息,可立係最快比消息我......

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 21:59 發表
我住黃大仙,統一派左去博智,所以周圍叩門,很多未冇消息,可立係最快比消息我......

可否說說你本來最心儀的學校?

回覆 50# 8331 的文章

thanks 8331

原帖由 wu_winky 於 11-6-23 15:30 發表
8331:想問你小朋友入到邊間中學,另外覺得可立點,佢地英文係咪冇gammer,我都係聽人講....

wu_winky你好

我有兩位小朋友都是可立小學畢業的,阿仔今年在可中讀中二,阿女在協和讀中一。我無特別留意可小有無gammer學呀!不過我阿女的英文成績好d,而阿仔就麻麻地,我就覺得阿仔因為在小學是外籍老師教,所以很多時他都唔係咁明白,所以有少許影響。我聽人講可立的課外劍橋英語班是不錯的,你可以考慮下,很多人報名的,而且我見讀過劍橋班的小朋友英文是好d。

其實可立小學是我首選的小學,因為當初幼稚園老師說可立無保良局咁辛苦,而且又近我家,入讀後一直都讀得很開心,而且學校的課外活動都很識合他們發展,不過阿女有時都話有些老師惡的,不過我是不介意老師惡的。

他們最不喜歡學校的午餐,所以初時都有叫工人送午餐給他們,後來無工人就叫學校附近的餐廳幫手送午餐。

咁多年小學我都無給他們補習呀!不過就有搵人教他們普通話,因為現在教師自己的普通話都是唔係咁好,所以小朋友在學校學得很辛苦,無法之下請人教他們!現在中學都有普通話堂,不過他們自己都可以應付了,幫他們補普通話的老師說他們基礎打得好,所以現在可以不用補了,所以你都要為小朋友預備下啦!

唔知道點解最近發覺在babykingdom很少人提到想入可立小學,可能很多小學都有改善,所以競爭大了。

8331:真係好多謝你解答,我都仲係有好多野想請教你,首先想問學校附近送飯可否介紹給我,仲有你的普通話老師,可否pm....謝謝你先

殷:因為太進取,嘉諾撤聖家
‹ 上一主題|下一主題