用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 可立小學家長
樓主: Rainy
go

可立小學家長 [複製鏈接]

原帖由 殷!! 於 11-5-17 12:53 發表
唔好意思!!
你們的小朋友的午餐是如何解決呢?
暫時我的兒子想我帶飯給他...他說害怕學校的餐不合口味....

hi 殷,

用歺
      我是訂学校歺單,我囝話味道可接受,亦有家長会送飯。送飯主要考慮居住遠近,自己有無時間,怕唔怕麻煩。我囝果班36人得3人是送飯。

自理能力
       自已應識去完廁所自己清潔,自己刷牙洗臉,自已着校服、穿皮帶和着鞋襪。初初一定唔慣,慢慢嚟唔好勞氣。多D鼓勵少D責傋。我囝初初小一都喺要幫手,跟住慢慢俾佢自己着。

作息時間
       作息定時,我囝每朝0630時起床,0715時出門落摟等校車。每晚約1030時上床瞓覺。但小朋友最好每晚1000時前上床瞓覺。

做功課
       最好鼓勵限時完成,準時完成兼妥當剩低時間俾佢玩自己鐘意嘅嘢兼儲貼紙作日後獎勵禮物,記得可立小學網頁左下角有小一功課傋忘,初頭可同佢一齊對,但最好慢慢放手俾佢自己對,自己承担番責任。要知道小二開始無得上網睇,自已抄漏自已承担後果。要自已學執書包,做得好記得獎勵。

小學唔同幼稚園,多咗規距少咗呵護,唔見哂幼稚園朋友,環境又陌生,功課慢慢多,又要做網上功課,寫字仲喺慢,小朋友都要時間適應過渡,平心靜氣,別太緊張慢慢嚟。小朋友是要長大的,學習慢慢放手俾佢自已面對。

回覆 1# kuen2348 的文章

很開心可分享你的經驗, 令我這盲頭烏蠅飛得順暢一點..
:wave:  :wave:

我又分享下先..
我個仔今年小一, 開學時我同佢心情都又期待又好興奮..
我個仔好為食, 佢話學校d 飯盒好好味, 次次食清光... 最近佢話我知有d唔好食的, 但都照食晒.. 老師係要佢地唔準食剩的.. 開頭佢食到周圍係, 老師要佢自己抹番的, 所以你最好預先train 下小朋友呢方面.. 餐單方面每天有4種選擇, 基本上一個月內係不會重覆的..  

學期初有陪吃幾天的, 建議你最好去, 因為好難得可以望住佢地吃飯, 好得意的.. 不過唔好幫佢喎...

同同學相處要學習, 因為幼稚園時乜都有老師調解, 去到小學好唔同的了... 至好教小朋友唔好係又投訴唔係又投訴... 學下包容及接納其他人的短處... 世界多些愛, 少些爭鬥...

至大困難可能係上課同做功課... 同幼稚園至大分別就係呢樣.. 功課多左好多, 上課時間長左好多, 無得訓晏教.. 上課要坐定定.. 不過都請放心, 一年級既老師我暫時覺得都好好人, 佢地都會諒解小一生其實仲係好細個架姐.. 都唔會太過要求高既...

原帖由 Rainy 於 11-5-18 15:37 發表
我又分享下先..
我個仔今年小一, 開學時我同佢心情都又期待又好興奮..
我個仔好為食, 佢話學校d 飯盒好好味, 次次食清光... 最近佢話我知有d唔好食的, 但都照食晒.. 老師係要佢地唔準食剩的.. 開頭佢食到周圍係, 老 ...

多謝~~~再多謝大家的慷慨分享!

有多個"過來人"提點, 我好幸福呵!!

原帖由 殷!! 於 11-5-18 15:45 發表

多謝~~~再多謝大家的慷慨分享!

有多個"過來人"提點, 我好幸福呵!!

如果去陪吃飯,記得帶相機去影相呀!用來留念。

回覆 12# kuen2348 的文章

你囝囝是那班呀

原帖由 808280 於 11-5-22 18:12 發表
你囝囝是那班呀

hi 808280,
                我囝是2A班,請多多提點!
                發生事喺kitwong囝囝果班,喺另一班嚟。

hello!

我仔仔今年k2,黎緊要搵小學,由於我先生忠於儒釋道的傳統中國思想,想幫仔仔搵間非基督/天主教的校。

想請問
1.可立有儒釋道宗教課上的嗎?使唔使背弟子規/三家經?
2.學生的品德如何?
3.教學方法屬傳統/活動?
4.老師有愛心嗎?
5.學校會唔會好谷的學生?
6.功課多嗎?

事實上,如果堅持唔揀基督/天主教..宗教學校,會少了很多選擇,暫時睇可立幾合符我們的要求。
問題多左d,希望有好心媽咪幫手俾d意見吧!:loveliness:

回覆 28# yyyyan 的文章

以我所知盡量答吧..

1.可立有儒釋道宗教課上的嗎?使唔使背弟子規/三家經
==> 小息午息時要背, 無特別宗教課上.

2.學生的品德如何?
==> 呢樣都幾主觀, 不過其實我都不大清楚, 因為好小接觸, 我自己果個就幾百厭下.

3.教學方法屬傳統/活動?
==> 傳統

4.老師有愛心嗎?
==> 一年級都幾好, 高年級不知了.

5.學校會唔會好谷的學生?
==> 一年級感覺不太強烈, 因為可能未分班

6.功課多嗎?
==> 一般, 不算太多.

請問各位前輩, 暑期作業會很多嗎?
多的定議, 是否每科均有超過20版功課?

thx! dear rainy

原帖由 Rainy 於 11-5-24 16:18 發表
請問各位前輩, 暑期作業會很多嗎?
多的定議, 是否每科均有超過20版功課?

印象中唔算太多,有無20版無印象,但通常一星期度会做哂 。

回覆 32# kuen2348 的文章

你個小朋友咁叻用一星期, 咁我估我果個起碼3星期啦.
唔該晒

考完試,論甚麽成績,輕輕鬆鬆等放暑假了!

尋日又一次到可立小學 (小一簡介會)
校長公佈一則好消息,
黃大仙傑出學生選舉, 今屆有3位同學入選傑出學生 & 1位同學入選優秀學生......... 嘩~~~~好鼓舞呀!

各位MAMA,

我想問, 我只買了校服各一套, 是否不足夠?

另外, 我應該為仔仔預備什麼款式的水樽呢?

THANKS!

開始擔心又緊張添~~~~

請問可立小學和黃大仙嘉諾撒小學相比,各位家長有冇研究呢?

回復 35# 殷!! 的帖子

最好各兩套,水樽唔漏水就得,我用columbia。

回覆 36# kevin741119 的文章

若計2009-2010升中派回本區Band1中學%(保一、可立、協和及德愛),可立會好過黃大仙嘉諾撒,你可上番各学校網頁升中派位自行比較。

原帖由 kuen2348 於 11-6-13 00:24 發表
若計2009-2010升中派回本區Band1中學%(保一、可立、協和及德愛),可立會好過黃大仙嘉諾撒,你可上番各学校網頁升中派位自行比較。

唔知今年六年級派成點呢....
想問下幾時六年級派位)))

回復 39# yungcom8 的帖子

應該要到7月5日先知派位情況。
‹ 上一主題|下一主題