用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 排名! 對邊個公平?
go

排名! 對邊個公平? [複製鏈接]

2010年 QS 亞洲大學排名揭示亞洲各地區高水平學府

-- (排名結果公布在 http://www.topuniversities.com )
-- 香港大學名列榜首,香港科技大學和新加坡國立大學名列二三位
-- 排名結果由QS 世界大學排名(TM)團隊研究發布

倫敦2010年5月13日電 /美通社亞洲/ -- 亞洲各大學的水准在今天發布的2010 年 QS 亞洲大學排名中被一覽無余。排名前200位的大學來自11個國家,研究成果顯示日本的大學繼續占據著排行榜的領先地位,而越發國際化的香港學府的成就同樣顯著 -- 排名前四名的大學有三個都是來自香港的大學。

日本大學占據了今年排名前十位中的五個席位。政府主導的投資以及最近由其推動的“全球前30(Global 30)”項目提升了其對國際學生及師資的吸引力,從而顯著提高了日本諸所大學的水准。

盡管在學朮互評和雇主調查中得分顯著,以北京大學(排名12)和清華大學(排名16)為首的中國大陸一流大學仍在與香港的大學的競爭中敗下陣來。香港更為國際化的校園文化使它們在國際學生和師資的指標上表現卓越,其中有四所香港的大學更是拿到了滿分。

在學界互評中的優異表現則幫助15所韓國的大學和7所印度的理工學院順利登上了排名的前100位。

QS的總經理,Nunzio Quacquarelli 說:“高水平的研究能力,廣泛的雇主脈絡和國際化的師資意味著這些亞洲前200名的大學正在世界的知識經濟中扮演著越來越重要的角色。”

獲悉排名完整結果敬請訪問 http://www.topuniversities.com 網站。在其上可閱讀 QS 學朮顧問委員會對于排名方法的評論。哥倫比亞大學的臨床教授 Paul Thurman 說:“你們的排名方法最大限度地避免了帶有傾向性的回應,你們對數據樣本的嚴密控制則使排名結果得以真實廣泛地按學科或地區反映大學的水准。毫無疑問,你們的排名具有極高的參考意義。”

2010 排名 2009 排名 院校名稱 國家/地區
1 1 香港大學 University of Hong Kong 香港
2 4 香港科技大學
The Hong Kong University of Science and Technology 香港
3 10= 新加坡國立大學
National University of Singapore (NUS) 新加坡
4 2 香港中文大學
The Chinese University of Hong Kong 香港
5 3 東京大學 The University of Tokyo 日本
6 8 首爾國立大學 Seoul National University 韓國
7 6 大阪大學 Osaka University 日本
8 5 京都大學 Kyoto University 日本
9 13 東北大學 Tohoku University 日本
10 12 名古屋大學 Nagoya University 日本

來源 QS Quacquarelli Symonds ( http://www.topuniversities.com )
版權所有(C) 2004-2010 QS Quacquarelli Symonds Ltd.

消息來源 QS Quacquarelli Symonds

0    0    0    0

香港佔前4其中三間
我要代Michael小朋友發言啦 Totally Disagree

香港更為國際化的校園文化使它們在國際學生和師資的指標上表現卓越,其中有四所香港的大學更是拿到了滿分。

香港d國際學生80%以上係國內同胞 咁都算國際?

講返中學排名 大家有無諗過 果d5a6a尖子令母校排名獲利

而好多家長又會以此為選校標準

其實呢d尖子學生係點解可以咁叻?

個人性格? 家庭有支援? 學校提昇左佢地成績? 其他?

吹毛求疵地選校 真係咁重要?

或者只係一個貪字 定係怕蝕底心態?

咁不如取消自行派位啦

所有中學自行收生 升中學生要自選學校就自己去果間學校考

如果全部中學由學校自行收生,感覺更加唔公平

原帖由 dad1234 於 11-5-9 12:36 發表
如果全部中學由學校自行收生,感覺更加唔公平

自己跟據成績去報學校已經算公平,點解會係唔公平?
唯一唔好處,(不關乎公平事)就係家長會不停催谷小朋友讀書,放棄課外活動,身心發展不平衡。

原帖由 fallenleaf 於 11-5-9 13:08 發表

自己跟據成績去報學校已經算公平,點解會係唔公平?
唯一唔好處,(不關乎公平事)就係家長會不停催谷小朋友讀書,放棄課外活動,身心發展不平衡。 ...

學校自行收生=校長話哂事
現在自行收生有學校以經有些不為人知0既事...

原帖由 dad1234 於 11-5-9 13:30 發表

學校自行收生=校長話哂事
現在自行收生有學校以經有些不為人知0既事...

我地有ICAC嗎!況且校長都唔會擺自己間學校上檯啦,更係先收叻仔叻女先。現在有傳媒,又有家教會,又有互聯網,想做手腳都難好多,就算有都係少數。

原帖由 fallenleaf 於 11-5-9 13:08 發表 自己跟據成績去報學校已經算公平,點解會係唔公平?

學校自行收生晤等於學校只據成績收生. 課外活動,獎項,家庭背景也是孝慮因素.

原帖由 cow 於 11-5-9 13:57 發表

學校自行收生晤等於學校只據成績收生. 課外活動,獎項,家庭背景也是孝慮因素.

Agreed,校長諗乜我地真係估唔到

不方便講 你真是太天真了  

而家有規管d學校都有咁多小動作:;pppp: 再者為名譽生存 教育者是最小氣的 。尤其是名校, 如果思想update到, 咁就好驚名校地位不保!!! 按年資升職已是有為者不想跟從的方向 新方向亦已被大部分家長接受

原帖由 fallenleaf 於 11-5-9 13:44 發表

我地有ICAC嗎!況且校長都唔會擺自己間學校上檯啦,更係先收叻仔叻女先。現在有傳媒,又有家教會,又有互聯網,想做手腳都難好多,就算有都係少數。 ...

醒目開學勳章

原帖由 fallenleaf 於 11-5-9 13:44 發表

我地有ICAC嗎!況且校長都唔會擺自己間學校上檯啦,更係先收叻仔叻女先。現在有傳媒,又有家教會,又有互聯網,想做手腳都難好多,就算有都係少數。 ...

係咩? 無收任何利益, icac 似乎都好難插手
收生標準, 校長話事, 就算成績吾好, 都有第二樣'因素', 可以令小朋友入讀

原帖由 cow 於 11-5-9 13:57 發表

我同意每間學校考慮的因素不同,這樣每間學校各有特色。

原帖由 mamimummy 於 11-5-9 14:35 發表
不方便講 你真是太天真了  

而家有規管d學校都有咁多小動作:;pppp: 再者為名譽生存 教育者是最小氣的 。尤其是名校, 如果思想update到, 咁就好驚名校地位不保!!! 按年資升職 ...

我地而家d大學都係各自有收生自由,我絕對唔會懷疑佢地d校長和教授。恆商收生,我絕對唔會懷疑d同學會用不同手段聯繫校長而得進校機會,我只會懷疑自己點解唔考好些。中學收生,男女拔直資學校的收生,SPCC的收生,和其他官中、津中的自行收生,現在學校都擁有絕對話事權,決定收那些學生和不收那些學生。由大學到中學,甚至小學,幼稚園,在某程度上,現在都有一定自由度,你話佢地私心一定有,例如一d直資中學,佢地一定要收一d學生家庭一定要有足夠能力負擔未來5年或6年的學費。剛剛有家長說有直資中學每年學費,雜費,宿費要成10萬一年,非一般人能負擔。靠助學金入讀的都有,只要成績出眾,但會是少數,不會太多,人地要背景審查,或者要求有家長面試,我絕對理解。我自己小朋友成績又唔係標青,家庭背景又冇,入息又唔穩定,我絕對唔會考慮SPCC、又或者男拔這類學校。我唔選呢d學校,我覺得只係認真,我唔覺我天真囉!

原帖由 fallenleaf 於 11-5-9 18:50 發表

我地而家d大學都係各自有收生自由,我絕對唔會懷疑佢地d校長和教授。恆商收生,我絕對唔會懷疑d同學會用不同手段聯繫校長而得進校機會,我只會懷疑自己點解唔考好些。中學收生,男女拔直資學校的收生,SPCC的收生,和其他官中、 ...

其他直資就唔清楚, 但spcc收生時唔需要填家庭背景的........

報名時為左減費填份家庭入息申報已經係審查

原帖由 jessimm 於 11-5-10 08:25 發表
報名時為左減費填份家庭入息申報已經係審查

Not necessary.

In SPCC, very high % student got scholarship from school, of course, not everyone got full scholarship.

In HipYan, some parents complained why parents affordable to the school fee will pay more to support other less affordable parents. SPCC is exactly doing this. You can check SPCC's school fee much higher than DBS and DGS.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 12# fallenleaf 的文章

In DBS, boarding is not compulsory, so no need to count as part of the fee.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

幾多%有幾多scholarship呢?scholarship係bonus,如果考不到點交學費

講番正題。公平只是對處理這些資料的人,他們怎樣取材,怎樣犀選,怎樣陳列。牽涉當中的人只會感覺到舒服或不舒服。
所以每一次有這樣的排列出現,必定會有正反兩方。

原帖由 jessimm 於 11-5-10 12:08 發表
幾多%有幾多scholarship呢?scholarship係bonus,如果考不到點交學費

Sorry, I used the wrong category, should be fee remission scheme, from my friends around 70% students can receive fee remission from 10% to 100%.

Scholarship is another category, only for 10 students, I am not sure about this year.

Also, I just reviewed the SPCC website, no need to fill in the any financial background in the application form. But you can apply for fee remission scheme in separate form and not under admission procedure. If you don't trust...... no one can help.

My kid does not study in SPCC, but we looked at the admission process in quite detail years ago and know some families have kids in SPCC both in primary school and secondary school.

'Ranking' is often a sensitive topic in the universe. My view is to make it a reference if you believe it.  Otherwise, never be serious.

Everyone has his/her own say but I think we should share our opinion in a relatively fair view.  Below is my queries to 'fallenleaf''s earlier comments,

例如一d直資中學,佢地一定要收一d學生家庭一定要有足夠能力負擔未來5年或6年的學費。 (How can a school check & ensure the financial ability of the applicants' parents in the coming 5-6yrs?  Can you believe it? )  ... 人地要背景審查,或者要求有家長面試  (Do you think an interview of a few mins. with parents can tell their financial ability?  In fact, SPCC never requires interview with parents nor any family income info if they don't apply fee remission.)  我絕對理解。我自己小朋友成績又唔係標青,家庭背景又冇,入息又唔穩定,我絕對唔會考慮SPCC、又或者男拔這類學校。我唔選呢d學校,我覺得只係認真,我唔覺我天真囉!  (Wish every student can enter his/her favourite secondary school & enjoy the new school life!)
‹ 上一主題|下一主題