用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 重讀k3,值唔值得?
go

重讀k3,值唔值得? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個仔6歲,醫生評估話佢speech delay 2年, 主要係理解同表達能力, 得4-4.5歲程度. 建議讀多一年k3先上小一.

如果唔考慮學費, 其實都冇乜嘢壞處, 而且佢哥哥讀緊官小, 小一選校唔駛擔心. 但我都仲係1516, 揸唔定主意! 想問下大家意見, 又或者有冇經驗分享呢?
   1    0    0    0

我小朋友今年都重讀K3, 佢DELAY 9個月, 但我已覺得佢同同齡小朋友有距離, 免強上小一會追得好呻苦, 唔想佢去到小學年年包尾, 而且小學功課又多, 仲有社交都係一個問題, 表達能力同理解能力係社交一個好大阻礙, 相差太遠有機會比同年小孩排擠
原帖由 Geni 於 11-5-5 23:09 發表
我個仔6歲,醫生評估話佢speech delay 2年, 主要係理解同表達能力, 得4-4.5歲程度. 建議讀多一年k3先上小一.

如果唔考慮學費, 其實都冇乜嘢壞處, 而且佢哥哥讀緊官小, 小一選校唔駛擔心. 但我都仲係1516, 揸唔定主意 ...

怒我直言,delay咁多,有咩令你會15/16呢?!

哥哥已經上小學,咁媽媽應該對小學課程既深度有一定既了解?!

老實講,孩子年紀不少,repeat 的確頗難看,但家長應該以孩子既最大福利為大前提..而且學習既意義係唔識學到識嘛?!勉強俾孩子上小一,但肚裡墨水不夠,怎應付以後越來越深既課程?!

我家孩子是做大仔的...你說不需要自我心理調整就呃人既!不過我無後悔咁做,因為眼看孩子依家既學習(無論校內&校外)都很得心應手....一切一切都是值得的!

家長所承受既心理負擔,不應影響孩子循序漸進既學習模式....

GOOD LUCK!

原帖由 Geni 於 11-5-5 23:09 發表

如果唔考慮學費, 其實都冇乜嘢壞處, 而且佢哥哥讀緊官小, 小一選校唔駛擔心. 但我都仲係1516, 揸唔定主意 ...

醒目開學勳章

多謝大家o既意見! 學你話齋, delay咁多,仲有咩要令自己會15/16呢!! 而亦因為哥哥已經o係小學, 我完全想像到夾硬俾細佬上小學將會有幾慘~~~ 我諗我欠缺o既只係決心. 多謝你地! 我知道好點做!

原帖由 someoneelse 於 11-5-6 09:18 發表
怒我直言,delay咁多,有咩令你會15/16呢?!

哥哥已經上小學,咁媽媽應該對小學課程既深度有一定既了解?!

老實講,孩子年紀不少,repeat 的確頗難看,但家長應該以孩子既最大福利為大前提..而且學習既意義係唔識學到識嘛?!勉強俾孩子 ...

請問你們於那裡判斷speech delay 2年, 主要係理解同表達能力, 得4-4.5歲程度?,由於我有same problem,still thinking about 讀多一年k3先上小一,pls

醒目開學勳章

回覆 1# HIMHIMchu 的文章

我係搵醫生做全面評估的! 佢四歲嘅時候做過一次,六歲再做第二次.

回覆 1# Geni 的文章

請問你於那裡做評估?around how much n  需要多少時間?My son now 5.5 years old. I need to make the dicision asap due I had join 大攪珠

geni n someoneelse

Can you PM 醫生做全面評估的information to me ?

Thanks!

請問有冇mami後悔 讀多一年k3 ? 因我仔唔鍾意重讀,成日講要升小一

醒目開學勳章

我係去仁安搵劉健真醫生做評估, 佢都有O係養和掛牌, 第一次做評估連report大約$6000~$7000. 詳細你可以打去醫院問O下, 姑娘會解釋俾你聽. 另外政府都有, 但要有醫生refer同要等半年, 未必趕得切.

其實你個小朋友都已經明白乜O野係升小學, 我覺得又未必需要repeat 喎~~ 我個仔係到依家都唔知乜O野係升小學的. 其實點解你覺得你個小朋友語言發展有問題呢? 有冇做過任何評估, 定係你自己覺得?

另外, 如果你真係confirm唔上小一住, 一定要有評估報告俾教育局, 如果唔係你唔可以話唔上就唔上O家! 不如你打去問O下先啦!

Thanks for yr reply Geni ,其實sat向家長日,老師 講個仔上堂好唔傳注, 好游雲, 成日要老師傍住, 自理能力弱, 說話有時9吾答8, 我有比個仔上體感綜合和音樂治療 她話有進步但唔大,但係知識上完全冇問題, 中英評估都滿分,我覺個仔理解同表達能力都弱,所以考慮真系要REPEAT.師話可以問校長 我明天打電話問教育局,其實都擔心影響佢自信因為佢成日講要升小一,pls 大家意見, 又或者有冇經驗分享呢?

generally  speaking, repeating in K3 is good for delay kids.

請問你們孩子在2,3歲時你們是否已覺得有 delay? 我小孩子現在2歲多, 做了評估, 遲了約兩個月, 不算多, 但我還是擔心她一直大時delay 會越來越多, 會不會這樣呢?

回覆 4# HIMHIMchu 的文章

小兒也有類似的情況, 5.5 yrs, 細仔, 今年也已考入了幾間私校, 中英數學術方面幾好, 但老師最近強調了小兒個人自理及社交較弱, 只是喜歡同某幾個小朋友玩,  我也發覺他在參加小朋友生日party 時玩的不enjoy, 有時也有與小兒商談多與小朋友玩, 但他說他怕小朋友不想同他玩,  他的感覺令我心痛.
是否有需要 repeat K3 呢. 有無其他方法.

個人覺得,如果只係自理/專注/社交方面有小問題既話,多加訓練便可!repeat 係講緊整體上都未成熟呢!

回覆 1# someoneelse 的文章

Someoneelse,

經常看到你的文章, 也覺得你的很多經驗意見都很實用, 有關社交方面, 你提到訓練,  是哪些方面的訓練? 如果也從改善玩的技能, 比如, 會玩小摩術, 識玩一些球類 (乒乓, 足球) 令他有些子彈, 提高自信, 是否有帮助.

只係互相交流經驗及諗法吧!

如果小朋友各方面都差不多時,應將佢地放回主流既興趣班...什麼興趣班也可,因為我們志不在此,當然如果可以喻娛樂於學習就最好,但如果不能完美的話,我們上興趣班既目的是作社交訓練!
不要太緊張孩子的行為及旁人的反應...讓他們到主流興趣班就係要學習處身人群中...其他小朋友遷就佢好;或佢去遷就其他小朋友也可,交到朋友便可...我們不需太介意過程,結果合理就是了!最重要是找間有包容心的中心,小班教學最好喇...不要怕被人虾 (太過份的當然不可)、不要怕學唔到野(學習是可以累積的)、不要怕人家的指指點點 (再曳的大有人在)...我們還可藉機回家同孩子再上社交討論課呢!記住,上興趣班不是一生一世的,唔鍾意可以找另一間,不要太勉強自己及孩子就是了!
例如上 Lego班或乒乓球班都可幫助孩子練習專注及建立良好社交!
加油!

原帖由 小佳 於 11-5-12 16:16 發表
Someoneelse,

經常看到你的文章, 也覺得你的很多經驗意見都很實用, 有關社交方面, 你提到訓練,  是哪些方面的訓練? 如果也從改善玩的技能, 比如, 會玩小摩術, 識玩一些球類 (乒乓, 足球) 令他有些子彈, 提高自信,  ...
‹ 上一主題|下一主題