用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

頭痛!

各位媽媽,
我亞仔讀下k2, 今年放暑假後便要為他選小學, 心儀華仁, 但我地只是12net及首名, 沒有其他優勢. 所以希望你地給我1點意見, 那1間是應是第二選擇呢?
請問有無人知今年聖大小1的派位結果?  或是稍後?
多謝賜教

2009-2010年度派位已公佈...你可參考學校網址...

http://www.stmkg.edu.hk/html/frame.htm

依你所講, 首輪好似好微, 惟有寄望大抽獎, 甲部及乙部都放第一吧!! 但你可能都要在首輪自行派位填華仁以表誠意!! 我知道仲有人憑15分在自行階段入到軒下, 你都可以博一博, 不過, 你要考慮清楚...另外, 你仲會唔會考定直資或私立做backup??

原帖由 pc1301 於 11-5-5 14:03 發表
各位媽媽,
我亞仔讀下k2, 今年放暑假後便要為他選小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104, 心儀華仁, 但我地只是12net及首名, 沒有其他優勢. 所以希望你地給我1點意見, 那1間 ...

Hi 7:30,
我不會選直資OR 私立做BACKUP, 所以頭痛+頭暈.

原帖由 七點半 於 11-5-5 14:21 發表
2009-2010年度派位已公佈...你可參考學校網址...

http://www.stmkg.edu.hk/html/frame.htm

依你所講, 首輪好似好微, 惟有寄望大抽獎, 甲部及乙部都放第一吧!! 但你可能都要在首輪自行派位填華仁以表誠意!! 我知道 ...

對呀...選小一真是一件頭暈+頭痛的事....

那你首輪自行打算遞去哪一間?? 博唔博軒小??

原帖由 pc1301 於 11-5-5 22:47 發表
Hi 7:30,
我不會選直資OR 私立做BACKUP, 所以頭痛+頭暈.

其實, 選擇吾多. 首選華仁, 次選軒小上. 但機會渺茫.  但又吾想放棄.

原帖由 七點半 於 11-5-6 11:22 發表
對呀...選小一真是一件頭暈+頭痛的事....

那你首輪自行打算遞去哪一間?? 博唔博軒小??

我知道, St. James都不錯...不過, 是基督教小學...睇下你有沒有concern....

原帖由 pc1301 於 11-5-6 13:37 發表
其實, 選擇吾多. 首選華仁, 次選軒小上. 但機會渺茫.  但又吾想放棄.

任何宗教都沒有問題, 最緊要校風及亞仔讀得開心.

我會報直資及私校做backup.
原帖由 pc1301 於 11-5-7 18:25 發表
任何宗教都沒有問題, 最緊要校風及亞仔讀得開心.

如果要報直資及私校...年頭開始就要留意心儀學校的公佈...睇下幾時有簡介會及報名資料....

如果要報...我都係打算報港大同學會及高主教...太遠我就唔係太想...因為返小學要早一個小時...太早起身就難為我同個小朋友了....hehe....

原帖由 iadalovebb 於 11-5-10 12:15 發表
我會報直資及私校做backup.

除港大及高主教外,請問灣仔、東區、中西區有邊幾間直資小學? 唔該!

回覆 10# meloeskie2 的文章

你要知東區, 灣仔及中西區直資小學, 你可以參考以下網址...

http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

thank you!

回覆 1# 七點半 的文章

我都會報港大同學會,但未必會報高主教。高主教好嗎?佢既中學係吾係男女校?
另外,我會報一些出名的學校,如DGS, 志在玩下,但不會太多。

你上網登記左簡介會未呀?? (港同)

我都想過玩下報其他學校...當去見識下...不過, interview真係一件幾勞心勞力的事情...所以我未有真正打算....

高主教中學係咪男女校我又無睇過wor...hehe...等我都睇一睇先....

原帖由 iadalovebb 於 11-5-12 10:14 發表
我都會報港大同學會,但未必會報高主教。高主教好嗎?佢既中學係吾係男女校?
另外,我會報一些出名的學校,如DGS, 志在玩下,但不會太多。

我都登記左2/7,你呢?
原帖由 七點半 於 11-5-19 09:53 發表
你上網登記左簡介會未呀?? (港同)

我都想過玩下報其他學校...當去見識下...不過, interview真係一件幾勞心勞力的事情...所以我未有真正打算....

高主教中學係咪男女校我又無睇過wor...hehe...等我都睇一睇先....

...

I registered on 9 July 2011.

原帖由 iadalovebb 於 11-6-11 16:23 發表
我都登記左2/7,你呢?

[quote]原帖由 七點半 於 11-6-14 12:18 發表

請問可否分享港大同學會簡介會後的感受?
你的小朋友讀K2 or K3?

Sorry 我沒有去....最後亦沒有報名....因為我覺得女兒可讀傳統學校, 相反囝囝則比較適合報港同....我同事話如果女兒報了真的收了而我最後選擇放棄, 下一年囝囝再報, 可能會歸入陪跑團...

原帖由 sh_yip 於 11-8-11 17:21 發表
[quote]原帖由 七點半 於 11-6-14 12:18 發表

請問可否分享”港大同學會”簡介會後的感受?
你的小朋友讀K2 or K3? ...