用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會否跌band?
go

會否跌band? [複製鏈接]

就讀荃灣區小學, 但住在葵青區, 如果小朋友轉番葵青區選中學, banding會唔會變? 那區較易入英中, 應否轉區?
   0    0    0    0
:-D  :-)  :-P 笑口常開

原帖由 WowWow 於 11-5-4 16:58 發表
就讀荃灣區小學, 但住在葵青區, 如果小朋友轉番葵青區選中學, banding會唔會變? 那區較易入英中, 應否轉區?

你提供的資料不足,我只能假設小朋友現在於荃灣校網讀小五,明年升中,如果他/她到時屬Band1頭或中,轉去葵青校網沒有影響,如果他/她屬Band1尾,便可能有機會跌Band,雖然葵青網與荃灣網相差不遠,但總有風險。另一個問題是要準確估算自己Banding並不容易,學校一般都是參考自己學生過往派位幫你估,非邊緣人咪估得準確啲,不過你哋好啲(如果真係明年先升中的話),明年果屆會估得準過今年這屆,今年這屆我認為是半隻白老鼠。

你都話要笑口常開,計我話每一區都有人容易入到英中!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 1# greendotdot 的文章

Greendotdot,謝謝你的回應! 問那一區較易入英中是因為覺得葵青區英中的數目比荃灣區多, 但我唔知兩區入英中學生的機率, 所以想問各位家長的意見!
:-D  :-)  :-P 笑口常開
‹ 上一主題|下一主題