用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2012-2013小一入學校家長入來吹水
go

2012-2013小一入學校家長入來吹水 [複製鏈接]

大家好,

我係2012-2013年度小一入學家長,現在心情都開始有點緊張啦,因為要開始同佢做portfolio和聽家長會啦,所以都好多野做,大家可以入來互相交換下經驗。

0    0    0    0

我唔會做 profolio, 但會去聽家長簡介會.

大家加油呀

Portfolio仲未唸到點整...big project!!

心情都十分緊張, 因為擔心錯過的攞表時間, 如果大家知道邊間學校有表派, 請報料. 謝謝!

我都好緊張, 因為剛搬到將軍澳, 對個校網唔熟, 又唔知邊間好? 所以都煩煩地

有過哥哥既經驗,今次冇咁緊張啦.
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 chanwendy 於 11-5-5 10:59 發表
我唔會做 profolio, 但會去聽家長簡介會.

點可以知道最新各校家長會資料呀??

醒目開學勳章

想請問各位profolio係咪interview時才交給面試員,交申請表時不用交profolio架?

回覆 9# HuiWongBB 的文章

通常都係交表果時交埋profolio既.
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

回覆 10# Era 的文章

OIC, 如果我整5頁紙的profolio,會不會太多?通常幾多頁?

醒目開學勳章

如果是DGJS,超額了1頁
如果是TSL,完全超額,因一張都唔收

原帖由 HuiWongBB 於 11-5-11 15:25 發表
OIC, 如果我整5頁紙的profolio,會不會太多?通常幾多頁?

回覆 11# HuiWongBB 的文章

要睇你in邊間啦,有D直頭有頁數限制架.
總之唔係必要既就唔好放囉,咪人地睇到悶就仲變左反效果添啦.
我之前就係一張cover letter,一張resume,之後就係獎,然後係cert,其實咁樣都成5,6張既啦.再可以放既就係佢既作品(當然係show到佢勁既啦).
如果肯定間學校會好有心機睇既,咁就可以加埋一D親子既相,當然全部係有目的既,即係想話俾學校知你點樣栽培佢既先放啦.甚至係一篇好精簡既,你對佢既期望,點樣栽培佢既信啦.
總之一定要令到人地想睇落去既先得.

大家有冇諗過唔做profolio?

盡量不要,因為:

1. 通常你沒有機會見到面試老師,讓小朋友拿給老師有忘了給的風險
2. 應早點交,讓老師和校長有多點時間閱讀和了解你的小朋友
原帖由 HuiWongBB 於 11-5-11 13:45 發表
想請問各位profolio係咪interview時才交給面試員,交申請表時不用交profolio架?

5頁似乎是大勢所趨,不過具體規定要看不同學校的填表需知,你要在填表前看清楚有關的規定。我的經驗是,有只限兩頁的,亦有多達10張紙+雙面的,但以5-6頁的較多,所以我建議你製作portfolio時,將不同類別的內容分頁處理,到知道頁數限制多少,便決定放甚麼內容進去。
原帖由 HuiWongBB 於 11-5-11 15:25 發表

報到。

As for portfolio, I will I will limit to 3 pages as the teachers might not have time to go thru all unless you are really on a marginal choice when comes to the final selection.

BTW, mine is boy.

但學校冇成績表, 得幼兒發展報告, 報告巳有成7頁紙, 請問係咪影雙面好, 定係縮成a5 size好??

報到。

Portfolio 的頁數除了要符合學校既要求,更重要的用途是在向校長 sell 你個小朋友。

家長要找出自己小朋友的 Power Position, 將它和學校的教育方針聯系起來。

我會[用心]制作, 不會外判,不會花巧。

當然, Porfolio 只不過系前菜,面試才是主菜。

大家加油。

原帖由 cherrymau 於 11-5-11 21:11 發表
大家有冇諗過唔做profolio?

我咪唔會做囉.  凡係一定要交先有機會的學校, 一概不在我考慮之列.
‹ 上一主題|下一主題