用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 新高中只讀一科選修ok嗎?
go

新高中只讀一科選修ok嗎?

代人問... 佢成績麻麻, 原本都只係讀兩科選修, 但想集中考好4科必修和1科選修, 所以佢想drop1科選修. 佢嘅理由係: 大學好多課程都只係要求/考慮4科必修和1科選修成績達三級或以上, 只要考好呢幾科就得, 好過科科都唔夠時間讀...

有冇人只係讀一科選修?
學校俾唔俾讀咁少科?
咁樣入大學機會會唔會微d?

我都有同樣的疑問.上學期班主任建議仔仔退修化學.但我和仔仔十五十六.一直拖到現在還沒決定.就是驚會不會有什麼不良後果呢?.不知有沒有人可以解答呢?
原帖由 ioi 於 11-5-4 15:35 發表
代人問... 佢成績麻麻, 原本都只係讀兩科選修, 但想集中考好4科必修和1科選修, 所以佢想drop1科選修. 佢嘅理由係: 大學好多課程都只係要求/考慮4科必修和1科選修成績達三級或以上, 只要考好呢幾科就得, 好過科科都唔 ...

以下內容是從教育城中的大學收生要求問題內抄錄部分下來

大 部 分 大 學 要 求 學 生 修 讀 四 個 核 心 科 目 ( 中國語文、英國語文、數學及通識教育) 及一個選修科目( 指定/ 非指定) 。三所院校( 香港大學、香港科技大學及香港教育學院) 要求學生修讀四個核心科目, 另加兩個選修科目( 非指定或僅指定其中一個選修科目) 。嶺南大學只要求學生修讀四個核心科目。

此外, 各院校的個別課程或會有額外要求。四 個 核 心 科 目 及 一 個 ( 或兩個) 選修科目只是最低的入學要求, 並不保證申請人能入讀個別大學或課程。大學會再遴選所有符合最低入學要求的申請人。實際的遴選過程會採用篩選的方式進行, 相信大部分大學課程都可能會以選修科目的數目和表現, 作為考慮因素。

為 讓 學 生 有 寬 廣 而 均 衡 的 新 高中教育, 我們建議學生應修讀四個核心科目及兩至三個選修科目。況且, 四個核心科目和一個選修科目只是部分學院的最低入學要求,並不保證申請人能入讀個別學院或課程。在實際的遴選
過程中, 個別課程可能會將選修科目的數目, 作為考慮
因素。

原帖由 ping12344 於 11-5-4 16:25 發表
我都有同樣的疑問.上學期班主任建議仔仔退修化學.但我和仔仔十五十六.一直拖到現在還沒決定.就是驚會不會有什麼不良後果呢?.不知有沒有人可以解答呢? ...

請問你仔仔如退修化學後, 是否只剩一個選修科?

如果退修後還有兩個選修科就不用擔心了.

原帖由 途人 於 11-5-4 19:03 發表
以下內容是從教育城中的大學收生要求問題內抄錄部分下來

大 部 分 大 學 要 求 學 生 修 讀 四 個 核 心 科 目 ( 中國語文、英國語文、數學及通識教育) 及一個選修科目( 指定/ 非指定) 。三所院校( 香港大學、香港科技大 ...

多謝你詳盡的回應.

咁即是說讀少一科始終蝕底d... 如果佢drop科, 剩餘果幾科多d時間讀, 可能會考得好少少... 但如果佢唔drop科, 可能科科都考得唔好, 兩頭唔到岸... 都好難決定!

原帖由 ioi 於 11-5-4 22:16 發表

即是說讀少一科始終蝕底d... 如果佢drop科, 剩餘果幾科多d時間讀, 可能會考得好少少... 但如果佢唔drop科, 可能科科都考得唔好, 兩頭唔到岸... 都好難決定! ...

If no intention to get into university, it's fine. If not, play by the admission rule.......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ha8mo 於 11-5-12 15:33 發表
弱學生支援少 多讀一年添挫敗
(明報)2011年5月11日 星期三

(節錄部分):

伍德基說,學生棄考文憑試數據反映新學制不適合能力稍遜的學生,「這批學生以往只想取得中五畢業資格,即可轉讀其他課程,但新學制下要待至中六,而且 ...

請問...

1. 教育局是不鼓勵學生只讀一個選修科, 或是強迫學生最少讀兩個選修科? 我的理解: 雖然不鼓勵, 但學生仍有權只讀一科, 是嗎?

2. 中華傳道會劉永生中學原本要求學生讀多少科?

請問...

只讀一科選修, 但加一科應用學習課程, 如果全部成績都一般ok, 咁係咪都可以入大學呢?

其實大學點睇應用學習課程呢?

回覆 1# ha8mo 的文章

ha8mo,

多謝你咁詳細回覆.

聽落似乎要“Attained with Distinction” 先有用. 咁唔知呢d課程俾分俾得鬆唔鬆嘅呢?... 我估易過讀一科正式選修科掛...