用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文閱讀理解差~~~學咩中文班好呢?
樓主: kikiboy
go

小一中文閱讀理解差~~~學咩中文班好呢?

回覆 17# SoNyPig 的文章

多謝分享!
其實我個小朋友都睇好多書, 可能我真係欠缺點伴讀技功.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 18# yiyiyima 的文章

謝謝你!
我借書, 如果有光碟都會借埋光碟比佢聽.

簽名被屏蔽

回覆 6# yiyiyima 的文章

是否可 PM 有關資給我, 我小朋友今年升小五, 一向中文都不太好, 有時是閱讀理解, 有時是重組句子. Thanks!

楼上看我回你的短信.

其實我覺得而家初小的閱讀理解做得唔好係正常既, 大部份學校用既作業, 問題同內文根本一d關係都冇既, 試問一個6,7歲人仔點會聯想到咁多呢?!
要小朋友閱讀理解好d, 最緊要佢識多d詞彙、四字成語、形容詞等, 呢d都係要平時睇多d書, 同埋家長多d同佢傾計溝通, 多d生活化學習, 例如在留意街上情況討論等....佢知識範圍廣, 就會有改善

請問你們學校小一中文測驗, 考試, 老師會 ng 會先讀出閱讀理解一次, 學生先開始自己做? 自下學期, 我女的學校不再這樣做.  但我知有一間學校整個小一學期,老師是先讀出, 因為他們相信培養小一學生有更solid的理解基礎.

都係果句:多閱讀課外書,對閱讀理解、作文一定有幫助!大家一起閱讀,一起分享內容。

嘗試鼓勵小朋友睇一些佢有興趣而多文字既故事書,一個暑假,一定會有成效!

原帖由 daisy17772 於 11-6-1 00:12 發表
請問你們學校小一中文測驗, 考試, 老師會 ng 會先讀出閱讀理解一次, 學生先開始自己做? 自下學期, 我女的學校不再這樣做.  但我知有一間學校整個小一學期,老師是先讀出, 因為他們相信培養小一學生有更solid的理解基礎 ...

我阿仔間學校小一上學期中文會讀卷, 但下學期就唔會讀. 英文就全個學年都有讀, 不過續步減少, 小二就一句都唔讀.

原帖由 babybear 於 11-6-1 08:33 發表
都係果句:多閱讀課外書,對閱讀理解、作文一定有幫助!大家一起閱讀,一起分享內容。

嘗試鼓勵小朋友睇一些佢有興趣而多文字既故事書,一個暑假,一定會有成效! ...

我個仔都睇唔少書, 但唔中意睇文字, 常日叫我講比佢聽, 咁就用普通話讀完, 再用廣東話講, 有時就迫佢一人讀一版, 但我認為自己確實欠缺點伴讀技巧, 睇完本書我唔識點樣幫佢理解, 唔識引導佢, 又唔知點樣問佢問題.

我仔間小一成年都讀題目, 普通話班中文當然係用普通話讀卷, 二年班開始唔讀卷, 好擔心佢到時做漏晒.

原帖由 ming2 於 11-5-16 12:30 發表
唔知你小朋友學校有冇網上練習(每日一篇)俾學生做??我囡由小一開始每日都有上網做一篇中文0既閱讀理解,係睇完一篇短文之後答三條選擇題(朗文),小一時為慳時間,好多時係我讀左篇文,然後叫佢答,就當好似聆聽咁叫佢做.. ...

阿仔都有做每日一篇.

原帖由 gigiso 於 11-5-31 23:33 發表
同埋家長多d同佢傾計溝通, 多d生活化學習, 例如在留意街上情況討論等....佢知識範圍廣,

明白, 謝謝!

中文

Yiyiyima,

可否傳給我,因我囝囝都是普教中文的,十分感謝.  Emal : [email protected].

Ida

楼上已传给你.