用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中文閱讀理解差~~~學咩中文班好呢?
go

小一中文閱讀理解差~~~學咩中文班好呢? [複製鏈接]

阿仔小一, 中文閱讀理解差, 學咩中文班好呢? 學林? 公文? 其他?

我睇過學林, 佢會結合學校的教學進度來教, 都係做PAPER多, 每星期功課 5, 6 份工作紙, 我個仔係普教中, 學林係用廣東話教, 咁係咪適合呢? 有冇問題呢?

公文好似比較主張自學, 我個仔就冇呢個自覺性.

有冇其他選擇?
   1    0    0    0
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

普通話我識講, 拼音都叫做識, 但冇用, 提昇唔到佢閱讀理解能力.

我嘅疑慮係出面中文班如果用返廣東話有冇大問題?

其實只不過是小一, 比多少少時間佢喇! 定一個時間比佢同你自己, 如果唔得就試下去書局買d練習比佢做, 有時可能唔係唔明內容, 只係唔識點寫出來作答.

原帖由 alice44 於 11-5-3 14:05 發表
其實只不過是小一, 比多少少時間佢喇! 定一個時間比佢同你自己, 如果唔得就試下去書局買d練習比佢做, 有時可能唔係唔明內容, 只係唔識點寫出來作答. ...

你講得都啱, 只係小一啫, 可能真係要比多D時間佢.
佢最大問題係一見到一遍文章就即刻怕咗, 又唔肯睇清楚內容同題目, 一見到係閱讀理解題就話唔識, 有時一個字唔識就 "click" 住咗, 但一兩個字唔識可以估到意思架嗎, 我又唔知點教佢呢 d技巧, 解釋比佢聽或帶住佢做就會好d, 我話我唔可以成日咁架嗎, 考試測驗靠你自己丫嗎. 講來講去都係咁. 另外又擔心中文理解差, 遲 d數學文字題多咗會跟住差.

原帖由 kikiboy 於 11-5-3 14:29 發表

你講得都啱, 只係小一啫, 可能真係要比多D時間佢.
佢最大問題係一見到一遍文章就即刻怕咗, 又唔肯睇清楚內容同題目, 一見到係閱讀理解題就話唔識, 有時一個字唔識就 "click" 住咗, 但一兩個字唔識可以估到意思架嗎 ...

你的擔憂都係正確, 文章看唔通, 到數學要解題就真係好麻煩.
一於去書局買D練習比佢做, 佢唔想做或唔識做, 就更改要佢做, 你同佢講: 「你都話唔識做, 所以先要做多D, 如果你識做就唔便做咁多練習o家啦!」

原帖由 alice44 於 11-5-3 15:07 發表

你的擔憂都係正確, 文章看唔通, 到數學要解題就真係好麻煩.
一於去書局買D練習比佢做, 佢唔想做或唔識做, 就更改要佢做, 你同佢講: 「你都話唔識做, 所以先要做多D, 如果你識做就唔便做咁多練習o家啦!」 ...

多謝你回覆!
本來想即刻同佢報中文班, 而加我可能會同佢報暑期班, 睇吓效果如何先.

原帖由 brianshe 於 11-5-3 15:58 發表
你俾本喜羊羊/ 叮噹佢睇, 你睇下佢識唔識睇
識笑, 識同你分享內容; 就唔關中文程度事啦. 咁就要技巧, 單做練習無用--係要教.

話時話我真係冇比過佢睇呢 d書, 我係咪真係要試吓比佢睇呀?

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 brianshe 於 11-5-3 15:58 發表
你俾本喜羊羊/ 叮噹佢睇, 你睇下佢識唔識睇
識笑, 識同你分享內容; 就唔關中文程度事啦. 咁就要技巧, 單做練習無用--係要教.

我仲畀埋老夫子, 用漫畫形式介紹國家或昆蟲既書囡囡睇, 不知睇得幾開心, 仲可以解埋畀我知.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都有比老夫子我個仔睇o家!

我仔仔語文方面好差,特別係中文

我搵左一個中文系碩士既阿sir幫我個仔補緊

佢自己設計左d練習俾我仔仔做

個仔由小一中文好差,考試得60幾分到而家小二

次次都over85分以上

最難得仔仔又無話辛苦,仲好鐘意個阿sir tim!

小一不用特别请老师补习.你自己就是最好的老师.你可以着样做:每天拿一篇情节比较简单的小故事.你先讲给他听.讲完后不要求他马上全篇复述.你一个个提问问题,人物,时间,地点,起因,经过,结果.这些搞定后,多问一些开放性的为什么.多与他讨论,不否定他的答案.最后挑些重要的词,要他解释并且记住.暑假两个月绝对可以让你儿子提高阅读解题能力.因为这个方法我曾经屡试不败.

原帖由 siu_bobo123 於 11-5-6 10:23 發表
我仔仔語文方面好差,特別係中文

我搵左一個中文系碩士既阿sir幫我個仔補緊

佢自己設計左d練習俾我仔仔做

個仔由小一中文好差,考試得60幾分到而家小二

次次都over85分以上

最難得仔仔又無話辛苦,仲好鐘意個阿sir ...

請個碩士生, 價錢一定好貴吧?!
不過我就請唔起咯.

原帖由 yiyiyima 於 11-5-6 21:11 發表
小一不用特别请老师补习.你自己就是最好的老师.你可以着样做:每天拿一篇情节比较简单的小故事.你先讲给他听.讲完后不要求他马上全篇复述.你一个个提问问题,人物,时间,地点,起因,经过,结果.这些搞定后,多问一些开放性 ...

多謝分享!
閱讀真係好講技巧.

醒目開學勳章

我建議其實小朋友閱讀理解不太好,可以平時多看點書。
如果是初小,學一些圖畫書,叫他讀出來,用一點親子時光~一起去讀書看書;另外多去圖書館~
如果是大一點點,除了看文字的書籍,(因為要知道平時補習補唔切.(特別係全科)
家長可以的話可以做多一點點功夫,看一些短篇故事(圖書館有很這類書籍)之後從書中的詞語想句子,叫小朋友在故事中尋找適合的詞語,這樣也有幫助的。希望幫到你^^
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

楼上讲得好。聆听也有助于提高阅读和写作。如果你儿子是读普教中的小学,且有需要,我可传给你一些国内名家讲述的经典儿童故事的音频。

可否傳給我,因我囝囝是普教中文的,十分感謝

原帖由 yiyiyima 於 11-5-9 13:45 發表
楼上讲得好。聆听也有助于提高阅读和写作。如果你儿子是读普教中的小学,且有需要,我可传给你一些国内名家讲述的经典儿童故事的音频。

当然可以。你吧邮箱传给我,我再传给你,呵呵绕口令
‹ 上一主題|下一主題