用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Khmama 請指教油尖旺 Band 1
go

Khmama 請指教油尖旺 Band 1 [複製鏈接]

Khmama 請指教
有沒人放: 甲/1.喇沙,2.華仁;乙/1.喇沙2.華仁

1    0    0    0

原帖由 cjmjmum 於 11-5-2 21:37 發表
Khmama 請指教

閣下都好博喎 ....
敢問, 第三諗住放邊間呢

銘基

怒我多事, 華仁放第二, 真係冇機會, 你考慮下 聖芳濟 或銘基機會大些!

原帖由 cjmjmum 於 11-5-2 21:37 發表
Khmama 請指教

啦沙得3個位都搏,機會都好微喎!
如是這樣的排序,銘基都隨時輸比排第二個批學生。

但阿囝好想喇沙,我覺得九華好:都係唔博好

2 or 3 放聖芳濟, 機會一定比銘基高

還有, 純粹個人觀點, 聖芳濟比銘基好

原帖由 cjmjmum 於 11-5-3 14:10 發表
但阿囝好想喇沙,我覺得九華好:都係唔博好

博喇沙無問題,但不能咁大貪,第二志願必須防守,要揀番啲第二志願的半冷門。以你最初的排位,一旦抽不到第一志願喇沙,我諗就要睇你第四志願揀乜啦!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

多謝 greendotdot

原帖由 greendotdot 於 11-5-3 06:46 發表

博喇沙無問題,但不能咁大貪,第二志願必須防守,要揀番啲第二志願的半冷門。以你最初的排位,一旦抽不到第一志願喇沙,我諗就要睇你第四志願揀乜啦! ...

多謝意見,真的敢太大貪,只在甲部放喇沙/九華/聖芳濟;乙部/九華/聖芳濟/伊利沙伯.真的不知點放.

原帖由 cjmjmum 於 11-5-5 22:31 發表

多謝意見,真的敢太大貪,只在甲部放喇沙/九華/聖芳濟;乙部/九華/聖芳濟/伊利沙伯.真的不知點放.

你仲未交回派位表咩?如果是我自己,我會揀:
甲部  1.喇沙  2.吉咗佢  3.吉咗佢
乙部  1.喇沙/九華/伊中(選其一)   
        2.聖芳濟/黃芴南/沙田培英(選其一)     
        3.黃芴南/沙田培英(因應第二志願而選其一)

唔知與你有無共通點?

原帖由 cjmjmum 於 11-5-5 22:31 發表

如果聖芳濟唔係你杯茶,唔好放甲三,情願留空跳落乙一,因為分左甲三先到乙一,一個好彩聖芳濟排到你,咁就神仙難救!甲部同自行一樣,要填心甘命底派左就收貨既學校呀!

忽然諗,如果甲部中左(even甲三),可唔可以話隨機唔差呢﹖因為甲部始終係少位,所以除非係大冷門就無野好講,否則稍為熱下既如果甲三入得,乙一乙二都有機wor﹖

我意思係,如果上面假設真係成立,樓主更加唔好將2nd best擺入甲部。

原帖由 greendotdot 於 11-5-6 00:03 發表

你仲未交回派位表咩?如果是我自己,我會揀:
甲部  1.喇沙  2.吉咗佢  3.吉咗佢
乙部  1.喇沙/九華/伊中(選其一)   
        2.聖芳濟/黃芴南/沙田培英(選其一)     
        3.黃芴南/沙田培英(因應第二志願而選其一)
...

如果乙部:
1) 華仁 /qe
2) 黃芴南
3) 銘基

認為如何﹖穩陣嗎﹖

原帖由 aryee 於 11-5-6 22:05 發表
忽然諗,如果甲部中左(even甲三),可唔可以話隨機唔差呢﹖因為甲部始終係少位,所以除非係大冷門就無野好講,否則稍為熱下既如果甲三入得,乙一乙二都有機wor﹖

我意思係,如果上面假設真係成立,樓主更加唔好將2nd best擺入甲部。 ...

全港計的Band1學生,甲部第一志願揀最最最鍾意果間就得,第二和第三唔使填,我唔會指條黑路你行。

甲部3個志願要好過乙部第一志願先好填. 但係好學校又點會留得到第2比你抽到? 你可以填九華係甲二, 不過預咗唔得, 同留空都冇分別. 但乙一填得喇沙, 九華就唔可以填第二, 機會太微.

交了表,有無取回改填?
‹ 上一主題|下一主題