用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 不公平
go

不公平

五月1号刚比赛完,这次比赛真是黑箱做业,有些连咬子都不清楚都可以拿奖,反而读得好好的就没得拿,真是好气愤

什麽比赛?

原帖由 coolguy 於 11-5-2 11:01 發表
五月1号刚比赛完,这次比赛真是黑箱做业,有些连咬子都不清楚都可以拿奖,反而读得好好的就没得拿,真是好气愤

係咪普師會傳藝比賽?

放鬆點吧... 基本上幾乎全部的比賽都不會公平的, 就算在廣大觀眾面前選的香港小姐也一樣吧
過往幾年都有帶孩子參加不同的大大小小比賽, 朗誦, 樂器, 講故事, 計數, 多不勝數, 只能說一句:
有獎, 得啖笑, 開心下
無獎, 多一個面對群眾機會, 讓孩子多點自信, 亦有向前的目標
看過那麼多場比賽, 有幾多場真是實至名歸 ? 心理有數吧 !!

對呢D不公平嘅比賽...最好嘅辦法就係"杯葛"
冇謂比呢D機構藉詞比賽...
實際就比獎自己D學生&賺錢

眼見有好多比賽根本就唔平...
甚至幾百蚊一次
即使口口聲聲話唔公平,但D家長依然參加完又參加
咁樣咪鼓勵呢D不公平嘅比賽繼續搞落去

其實未參加過一個比賽,都好難知佢公唔公平
比我就寧願揀D免費/便宜嘅比賽
好過報名費都蝕埋

除非真係口碑好好就話貴少少都值
<Enjoy-Holiday>2012暑期活動情報...
http://blog.yahoo.com/summer_kids/

醒目開學勳章 王國長老

講得好
呢d"表現藝術"既比賽, 原本就係靠評判決定結果, 真係講個人喜好, 無話公唔公平, 參加得就要預左要接受"搏"呢樣野
算啦..........
原帖由 pamelaywy 於 11-5-4 03:38 PM 發表

放鬆點吧... 基本上幾乎全部的比賽都不會公平的, 就算在廣大觀眾面前選的香港小姐也一樣吧
過往幾年都有帶孩子參加不同的大大小小比賽, 朗誦, 樂器, 講故事, 計數, 多不勝數, 只能說一句:
有獎, 得啖笑, 開心下
無 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-5 23:32 發表
講得好
呢d"表現藝術"既比賽, 原本就係靠評判決定結果, 真係講個人喜好, 無話公唔公平, 參加得就要預左要接受"搏"呢樣野
算啦..........

同意,其實呢D比賽又無話會經過 "XXX會計師樓"核實票數 就算係,投票背後都係靠評判的 "個人喜好",真係無話公唔公平,只可以說個人 "TASTE"LAW 我就梗係鍾意我個女的表演,但評判唔鍾意,都唔算唔公平GE 好多比賽當係得個經驗就算架啦
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

回覆 7# coolguy 的文章

我咁講啦。如果有一個廣東話朗誦比賽。有一個新移民來了。又有明顯口音。其他本地小朋友又沒有口音但表現形式沒新移民的好。我想新移民拿冠軍的機會微乎其微。無他,我們對廣東話太熟。
我也讓小孩參加過一些比較公平的普通話比賽。評判說如果發言音不准的一定不能拿冠軍。哪怕他們不發冠軍杯。
不過現在的很多比賽都是揾錢至上,好難說公平不公平。

我女5歲時參加過一個跑步比賽,男女一齊跑,已經不公平.
我女和我朋友的仔仔同一組,當時我朋友的仔仔跑得最快,我女大概跑4,5,我看不清楚.由於要所有比賽都完晒先頒獎,我肯定自己無獎攞,阿女又急急,所以走先.點知朋友打電話來話阿女有季軍,但朋友的仔仔竟然無獎(我只交報名費,無參加任何班).最後都比返一個冠軍獎牌佢,但無得上台影相最可惜.
朗誦都話有個人喜好,跑步都有唔公平?可能有d人已經參加好多次,或者參加好多項項目,所以點都比個獎佢掛.
衣d小朋友比賽好求其,除非當中有參賽者好超班,否則只可以當玩下.不過有時又好難同小朋友解釋.阿女仲細個我唔想比佢知有咁多野唔公平,我會同佢講其他人經驗比佢多,唔好放棄此終有一日輪到你.如果無得解釋的例如跑步,我話計時器壞左hehe