用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區學校大兜亂
樓主: goodenough
go

九龍城區學校大兜亂

原帖由 pandato 於 11-5-3 20:27 發表
不過,迦密的整體6科14分百份比有75.3%又不止於個別突出學生。

有伊中家長報舊年伊中6科14分係85%,咁迦密係75.3%,無理由迦密會排16,伊中排17架?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2236431&extra=page%3D1&page=4

回覆 21# goodenough 的文章

Khmama的排名表我下載了,她的數據相當詳盡。我分析了這表,觀察到一些她的排名方法。
首先,在排名最高的學校當中,她以拔尖人數作為第一排名方法。
第二,在沒有拔尖數據時,她再用人均優良數目作為排名條件。
最後,如兩者的數據都付諸厥如時,再以優良率及14分比率作排名。

Khmama,不知我的觀察對否,如有錯誤,請多包涵。

無論排名方法如何,終歸都會摻有個人的主觀意見,爭拗在所難免。Khmama使用的方法已非常客觀及科學化,我是衷心感謝她的貢獻。

謝謝您,Khmama!

Twcho 的分析應可幫助理解khmama排名的理念

排名表最可貴的地方不在於次序而是內裏的數據,6科14分百份比、各科平均優良率、拔尖人數…代表着學校公開試的學術成就,省卻了所有家長各自搜尋校務報告的時間(感謝!!)。這些數據再加上每位家長在其他方面對學校的認知、偏好以及選校的策略(進取或保守)
,便可以綜合出一份最合適自己子女的選校表了。

希望大家都能獲派心儀的學校

原帖由 goodenough 於 11-5-4 00:45 發表

有伊中家長報舊年伊中6科14分係85%,咁迦密係75.3%,無理由迦密會排16,伊中排17架?
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2236431&extra=page%3D1&page=4

原帖由 pandato 於 11-5-4 07:53 發表
Twcho 的分析應可幫助理解khmama排名的理念

排名表最可貴的地方不在於次序而是內裏的數據,6科14分百份比、各科平均優良率、拔尖人數…代表着學校公開試的學術成就,省卻了所有家長各自搜尋校務報告的時間(感謝!!)。這些數據再加上每位家長在其他方面對學校的認知、偏好以及選校的策略(進取或保守)

,便可以綜合出一份最合適自己子女的選校表了。

希望大家都能獲派心儀的學校

說得好!這些潛在價值凌駕於衹令人虛榮感作崇的先後次序之上,所謂水能載舟,亦能覆舟。能夠像Twcho細心去發掘別人的長處,總比花時間去攻擊別人的短處更為值得。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

greendotdot & twcho,

你地所講既正正係我心中所想. 其實個表既排位只係方便我加晒中一學額, 再分為9等份, 就可以大約將學校分為1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C, 3A, 3B同3C. 我唔希望bk家長花心思去鑽研排位高低.

每間學校考會考都會有升跌, 某一年既成績唔足以介定學校好唔好, 所以我都特意提供所有數據, 唔喜歡用我既方法排既話, 可以跟自己意思再排. 並且保留上年既排位比家長有個較準確既評定.

個表對BAND1生既意義未必好大, 因為家長好容易知道邊o的係band1, 我針對要幫既係band2同band3家長, 因為冇資料係好難填既.

遊戲已近尾聲, 祝各位家長好運, 抽到心儀中學.

醒目開學勳章

原帖由 khmama 於 11-5-4 22:04 發表

你地所講既正正係我心中所想. 其實個表既排位只係方便我加晒中一學額, 再分為9等份, 就可以大約將學校分為1A, 1B, 1C, 2A, 2B, 2C, 3A, 3B同3C. 我唔希望bk家長花心思去鑽研排位高低.

每間 ...

AGREE   終於尾聲啦...多謝晒 khmama

原帖由 khmama 於 11-5-4 22:04 發表

每間 ...

THANK YOU 無言感激.....原來你EQ都好高!!!