用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區學校大兜亂
go

九龍城區學校大兜亂 [複製鏈接]

睇完的學校排名表,。除了喇沙書院排第一和瑪利諾修院學校(中學部)排11之外,其餘
迦密中學排16,
協恩中學排28,
華英中學排31,
旅港開平商會中學排46,
黃笏南中學排47,
香港培正中學排51,
民生排52,
基督教女青年會丘佐榮中學排66,
最奇竟然銀禧排76。
而家真係好頭痕!
   0    0    0    0

唔好意思!!因為係新手媽咪,你的意思是否這個排名不可信?

這個排名不是不可信,我仍會作為參考。不過就真係難以置信,和有少少失望。自從有大抽獎後,每年都出現變化很大的情況。
銀禧竟然係丘佐榮之後!上年銀禧排70,丘佐榮排84。我重以為丘佐榮會係下次視學後會跟隨陳瑞琪而被要求停開全英文班,還相信會降grade添。華英和開平跌了少少。迦密上位都唔出奇,但排名竟然又高於伊中。協恩由16跌到去28,跌了很多!

呢d排名當笑下或者做個粗略參考咪算囉
雖然我相信整呢個表既家長都應該花左唔少心機...但係其實就算以公開試成績黎排都已經好難,因為間間學校年年成績總會有d上落同埋並唔係間間學校都會公佈成績....

再放多個排名表畀大家做個粗略參考啦,不過唔知點解銀禧唔係個排名入面... http://www.maths1000.com/uppermaterialdetail_17.html
:-)

原帖由 goodenough 於 11-5-1 02:42 發表
這個排名不是不可信,我仍會作為參考。不過就真係難以置信,和有少少失望。自從有大抽獎後,每年都出現變化很大的情況。
銀禧竟然係丘佐榮之後!上年銀禧排70,丘佐榮排84。我重以為丘佐榮會係下次視學後會跟隨陳瑞琪而被要求 ...

如果有收集這些學校的6科14分比率和人均優良數目等資料,就知Khmama是很認真做這排名,成績的變化是可以解釋這些一個小Band的起落,如由1A變1B。

往年的排名表有已知和估計的6科14分比率,能更清楚反映排名的主要理據。

原帖由 christina_b 於 11-5-1 04:38 發表
雖然我相信整呢個表既家長都應該花左唔少心機...但係其實就算以公開試成績黎排都已經好難,因為間間學校年年成績總會有d上落同埋並唔係間間學校都會公佈成績....

再放多個排 ...

跟據你提供的排名表,銀禧已被列入為band 2學校。銀禧在2個表的排名又真係幾差下喎。

因為迦密上年成績好勁 ! 優良率平均5.0 !

原帖由 goodenough 於 11-5-1 02:42 發表
銀禧竟然係丘佐榮之後!上年銀禧排70,丘佐榮排84。我重以為丘佐榮會係下次視學後會跟隨陳瑞琪而被要求 ...

maths1000係以2009會考成績做數據基礎的 ! 同今次khmama做的一家有出入 , 數據係幫家長分析的 ! 家長真的要消化 , 並要考慮其他因素 , 如學校的重點 , 校風 等 !

原帖由 christina_b 於 11-5-1 04:38 發表

再放多個排 ...

原帖由 katielui 於 11-5-2 01:17 發表
因為迦密上年成績好勁 ! 優良率平均5.0 !

其實我想講雖然華英同開平既上年會考成績並唔係近呢幾年最好,但佢地既優良率都分別有54.3%同53.6%...

家長除左可以上黎呢到問之外,仲可以去番你地心儀學校既網址睇睇,因為真係可以搵到好多唔同類型既資料~

不過,你講得冇錯,選學校除左睇成績外,仲要考慮埋校風,校內外活動,口碑,地點等等...

:-)

銀禧的數據比較難找,有冇家長(e.g. 在校生)可以分享?

原帖由 pandato 於 11-5-2 22:55 發表
銀禧的數據比較難找,有冇家長(e.g. 在校生)可以分享?

2010年會考有一個文科學生最佳6科達30分,另有24個理科生在最佳6科中,考獲25分或以上。同年高考,有3人取得3優2良佳績。
資料來源:明報特約專輯。日期:2010/11/25星期四。

開平2010年最好的會考成績為7優2良,其餘:
五優三良 - 1個
五優二良 - 1個
四優六良 - 1個
四優四良 - 6個
資料來源:開平校訊第14期 2010年10月

黃笏南2010年會考考獲6科14分或以上有
2008年 - 71.8%
2009年 - 74.7%
2010年 - 65.3%
資料來源:2009-2010 annual school report

謝謝你們的意見!

原帖由 christina_b 於 11-5-2 22:11 發表

其實我想講雖然華英同開平既上年會考成績並唔係近呢幾年最好,但佢地既優良率都分別有54.3%同53.6%...

家長除左可以上黎呢到問之外,仲可以去番你地心儀學校既網址睇睇,因為真係可以搵到好多唔同類型既資料~

不過,你講 ...

華英上年的6科14分或以上為72.4%對比前年是下跌了。
跟伊中上年的85%相比,相差更遠。

迦密中學2010年中學會考成績:
9A - 1個
7A 1B - 1個
7A 1C - 1個
6A 2B - 1個
5A 2B 2C - 1個

goodenough,

Can u pls advise me where u got the 學校排名表??
Is it the new version & written from khmama??

Tks.

原帖由 goodenough 於 11-5-1 01:13 發表
睇完的學校排名表,。除了喇沙書院排第一和瑪利諾修院學校(中學部)排11之外,其餘
迦密中學排16,
協恩中學排28,
華英中學排31,
旅港開平商會中學排46,
黃笏南中學排47,
香港培正中學排51,
民生排52,
基督教女青年會丘佐榮中學排66 ...

回覆 10# katielui 的文章

可否比份 Khmama 的排名表參考下. Many Thanks!

整體上我覺得2010的成績確實比不上2009那一屆,每年收的學生有不同,有一年可能收到幾個成績較突出的,一定會做靚個整體成績。我覺得今年迦密就是這樣。

不過迦密的整體6科14分百份比有75.3%又不止於個別突出學生。

原帖由 漢堡飽 於 11-5-3 20:16 發表
整體上我覺得2010的成績確實比不上2009那一屆,每年收的學生有不同,有一年可能收到幾個成績較突出的,一定會做靚個整體成績。我覺得今年迦密就是這樣。 ...
‹ 上一主題|下一主題