用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年12月尾出世, 點先可以做大B?
go

09年12月尾出世, 點先可以做大B?

我係新手媽咪, 請各位幫幫忙, 我真係唔知應該點做!!

BB 2009年12月28日出世, 真係好尾尾, 打去D幼稚園問, 幾間都話BB 2012年就可以讀K1, 因為佢已經夠2歲8個月,但我個女真係好BB, 14個月先識行路, 依加17個月都未識講野, 我想佢2012年讀N1, 2013年讀K1, 但D幼稚園又話佢夠年齡入K1, 就唔會再收佢讀N1, 我唔知應該點做好丫....我真係唔想佢將來追到氣咳, 到時留班仲慘..>.<""

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你讀d學卷學校,一般都會淺d,無乜"追功課"嘅問題,所以佢唔想你做大仔!
我覺得,你照報先囉,有得插N班就讀住先,睇吓bb得唔得,得就上,唔得咁轉校囉!我有朋友細b (12月) 同年報樂基N班同K1,最後N班唔收K1收(做細仔)
恐龍家

鬆晒 THANKS ALL~~

She may be OK by then. for babies, a few months can be very different in their development.

Try to help her more, play with her more and teach her more la!

回復 5# valeriening 的帖子

我個女係2009年12月頭,都係14個月先識行,而家都係識簡單既單字.一講句子就會BB語,黎緊12月我會比佢番N班試下佢.

BB既野,你估佢唔到,好似我平時係屋企叫佢將3個不同顏色既積木,曡在一起,佢唔會做比我睇,以為佢唔識做,點知去健康院,姑娘叫佢做,佢即刻做到,個一刻,自己好開心,又覺得佢玩緊我.

give her more different toys to play - shapes sorter, color sorter, puzzles, ABC, etc. Don't think these are too difficult for her. Today she is unable to do but tomorrow she might be able to do so. 

Go out more and give her more exposure. Talk more to her and pretend that she understand what you say. 

我bb 09年12月1號出世。其實我好想他下年可以返到K1。但又好驚d幼稚園唔收細b。

我想知,同一間幼稚園,如果有N班同K班。系咪可以兩邊都報,睇下邊邊收?

我個囝都係12月1日,黎緊12月讀N1,我一心諗住比佢做大仔喇,因為我自己都係做呢行,唔想個囝係嘲笑和責罵下長大,令佢成長有影響,講真,一班有咁多學生,就算老師幾有愛心都好,都好難顧及咁多,我寧願佢做大仔可以照顧人而唔係被照顧既一個~
難得N1可以直升上K1,所以諗住一係REPEAT K1, 一係讀完K1再出去考間好D的K1~

其實做細B, 個腦發展真係會比年頭既小朋友有差距, 為何不延遲入學做大B呢?  幼稚園衹是個小開始, 不難對付.  上小學就不一樣了, 細B小朋友跟家長可能會辛苦, 追功課, 追學業.  不是令家長更頭痛.  想清楚吧!

做大仔著數d,我睇住自己個小朋友大,差一個月,進步可以多好多,更何況係3個月?唔好介意佢入學大少少,到佢大個左讀得好跟得到咪仲開心..