用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府不顧家長死活
樓主: soso1227
go

政府不顧家長死活 [複製鏈接]

升中試雖然話就話一次定生死, 但喺始終都好準確反映到學生的能力, 好的學生99%會攞到好的成績. 我就記得我小學時, 級中最好的兩個學生中英數 1-1-1,  最後當然入名校. 精英班的學生都喺入到好的中學, 唔會有咩意外. 而操練中英數喺讀書的基本功. 亦不覺得有咩特別大的壓力. 比起現在要學很多課外活動, 面試班, 學琴, 奧數, 仲要喺你的成績唔喺你自己決定, 仲要靠運氣, 呢d壓力咪仲大?!大抽奬咪又喺一次定生死?!最慘就喺咁抽奬喺錯配哂的學生同學校, 學生唔開心, 學校唔高興. 家長壓力大. 教育局你地啲官員玩夠我地未?

原帖由 stanleya 於 11-5-2 01:39 發表
升中試雖然話就話一次定生死, 但喺始終都好準確反映到學生的能力, 好的學生99%會攞到好的成績. 我就記得我小學時, 級中最好的兩個學生中英數 1-1-1, 最後當然入名校. 精英班的學生都喺入到好的中學, 唔會有咩意外. 而操練中英數喺讀書的基本功. 亦不覺得有咩特別大的壓力. 比起現在要學很多課外活動, 面試班, 學琴, 奧數, 仲要喺你的成績唔喺你自己決定, 仲要靠運氣, 呢d壓力咪仲大?!大抽奬咪又喺一次定生死?!最慘就喺咁抽奬喺錯配哂的學生同學校, 學生唔開心, 學校唔高興. 家長壓力大. 教育局你地啲官員玩夠我地未?

我都贊成考升中試,考得唔好要怪就怪自己和認命,好過而家係度估馬仔咁,小朋友仲可憐,家長又發晒茅。我以前考升中試真係無乜壓力,當時就算入唔到名校,讀一些平民中學都不錯。阿妹考1-1-2濛查查派咗去女拔,我自己考x-x-2也是濛查查去咗xxx。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

回覆 21# stanleya 的文章

I remembered the change requested by parents and teachers in the past, not the Education officals......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

From wiki
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... D%E8%BE%A6%E6%B3%95

操練試題

操練試題一直都是整個香港教育制度所為人詬病的地方,中一派位也不例外。未有學能測驗的時候,香港小學會考(升中試)便決定了學生能否升讀中學(當時並未實施十二年免費普及教育,並非所有學生都可升讀中一),學校及學生便無可避免地操練升中試試題。實施九年免費普及教育後,作為淘汰試的升中試便不合時宜,但又缺乏一個指標評估學生水平。當時的教育司署於是設計了一套與平日課程完全無關的學能測驗,希望杜絕學校催谷學生,惟最終卻導致學校轉而向學生操練推理,以應付學能測驗。

因催谷問題仍未能解決,教育統籌局於1999/2001年度改革中學學位分配辦法的同時,取消學能測驗,並以1997年至1999年的各校的學能測驗結果調整該校學生的校內考試成績成績,惟此舉卻被人指責將應屆學生的命運交託於舊生,不能如實反映應屆學生的能力水平,亦未能反映學校在1999年後在教學上的改進。

2005/2007年度起,教育統籌局再次改變評核方式,以近兩年的中一入學前香港學科測驗(中一編班試)的成績作調整指標。此舉雖解決了舊措施未能反映學校在1999年後的改進的問題,但仍未解決將應屆學生的命運交託於舊生的問題。另一方面,雖然該試成績對應考考生本身的中學派位結果毫無影響,但直接影響其就讀小學的學生的分數調整,故此小學為了學生在中一編班試取得更好成績,以便在之後的派位取得優勢,於是向學生加緊操練中一編班試[3]。種種事實顯示,只要有考試,操練試題便會接踵而至,故此這個問題目前尚未有圓滿解決的辦法。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題