用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 是否自閉兒都無眼神接觸?
樓主: longheifung
go

是否自閉兒都無眼神接觸? [複製鏈接]

原帖由 Miyuki10 於 11-6-10 09:09 發表
TKS ,  你的web site , 我會找找。
我囡囡現在四歲, 唔識廣東話, 只識少許日文和英文,   如果是簡單的句子, 理解力都ok ,  很少說話, 即使說都是說, 單字或, 二三個詞 ,表達力比較差,  但佢好喜歡晿歌, 以前佢晿的歌 ...

她會疊積木及辨別形狀顏色吧! 身體活動如何 ? 會繪畫及寫字嗎 ? 因不懂廣東話很難在香港上專業的密集式訓練, 你若身在香港的話, 有興趣參加家長的家居訓練課程嗎 ? 我報讀了9月份的努X試課程, 可PM我談談 !

S位係按能力分班, 如小朋友有問題又夾硬在普通幼稚園上學, 老師只會放棄佢地, 由佢地自己一個唔理, 咁就更加麻煩.
如經濟能應付得到, 可以上午返私人S位, 下午返普通幼稚園.

你們是香港居民嗎, 有無社工跟進呢? 如無, 試試到私家評估, 再到政府排期, 政府應有非廣東話的服務, 如你們不是居民, 就要搵私人服務, 相信私人機構都很多非廣東話的服務,一定有地方可以幇到你們, 加油   ( 點解咁多媽咪話S位易入難出, 其實會唔會大家有D誤會, 其實 S位係隨時都可以出返去, 只要家長一封信, 一個月通知, 你就可是走人, 絕對無人留你, 因你唔讀, 大把人等, 佢唔會理你, 所以, 唔係好明, 點解咁多媽咪話出唔返來呢? )只要小朋友真係有咁嘅需要, 都無得話入唔入, 我去一些小學參觀, 見過一些有問題學生, 13歲仲讀緊小五, 根本都跟唔上, 學校係唔會叫你走, 不過, 咁樣情況點上中學?小朋友由細到大都無得到應有訓練, 只會由隊尾演變到跟唔上, 到咁大個先追已太遲 
原帖由 Miyuki10 於 11-6-10 09:09 發表
TKS ,  你的web site , 我會找找。
我囡囡現在四歲, 唔識廣東話, 只識少許日文和英文,   如果是簡單的句子, 理解力都ok ,  很少說話, 即使說都是說, 單字或, 二三個詞 ,表達力比較差,  但佢好喜歡晿歌, 以前佢晿的歌 ...

原帖由 pocoyo123 於 11-6-11 16:35 發表
你們是香港居民嗎, 有無社工跟進呢? 如無, 試試到私家評估, 再到政府排期, 政府應有非廣東話的服務, 如你們不是居民, 就要搵私人服務, 相信私人機構都很多非廣東話的服務,一定有地方可以幇到你們, 加油   ( 點解咁多 ...

我上網知道有D私人機構是有英文及中文雙語服務的如:Autism Partnership Hong Kong, 但未見過其他語言的, 建議Miyuki開始時先帶她去接受外面機構的專業言語治療及職業治療, 和專家交流一下聽取他們的訓練意見, 再自己去學下有關自症閉的訓練方法及理論再按自己囡囡的情況自己安排訓練, 才可彌補之前浪費的時間 (因為已經4歲了) ~

hi! 我想問, 我個仔29個月今年要報k1, 佢剛評估有自閉及語言遲緩(只有18個月), 已經排左e位及開始上語言治療! 請問係咪可以報普通幼稚園? 或報一些有 i 位的? 點樣知道果間幼稚園有無 i 位? 邊間有私人i 位 及 s 位? 乜都唔知, 有d迷茫!!

回復 1# chunchun09122 的帖子

如果你在政府的CAC做評估, 佢地有份list俾你, 上面列左可供選擇i位同s位的學校資料俾你,  但我知道通常是教會辦學的幼稚園都有i位的- 如救世軍等, 但唔係間間都有, 你留意下那間幼稚園的簡介單張, 有寫架~
建議: 可以先讀私人s位密集式補下, 或試s位暫托 !

pls check it out.
原帖由 longheifung 於 11-5-1 00:50 發表
szeszes: 多謝你的鼓勵,我是全職媽媽,在家儘量和個仔說話,教他自理,不過佢脾氣好大,成日扭計,要好有耐性才得. 因為佢未開始說話,所以溝通及情緒有問題,根本無辦法讀興趣班,好難訓練佢大膽,佢唔係咁鍾意返學,因為未懂 ...

hi Ronnie,

I want the info too, can you pm to me. many thanks!

其實如果真係有需要番s位都唔係壞事 , 到時如果導師覺得小朋友有能力都可以出番去...

done pls check.
原帖由 kubobo 於 11-7-14 01:40 發表
hi Ronnie,

I want the info too, can you pm to me. many thanks!

送大家一句說話,家長的支持,堅持,努力,一定不會白費的,各位請努力,加油!加油!加油!加油!加油!你們一定會看到你們兒女的進步!
‹ 上一主題|下一主題